Открийте ни и в

Интересно

Генетичният код на живота се зародил в богати на фосфор солени езера

публикувано

на

Снимка: flickr

Фосфорът е сред 6-те нужни за живота главни съставки. Атоми на фосфора формират молекули ДНК и РНК – „тухличките“, изграждащи генетичния код на живота. Досега обаче учените смятаха, че е имало малко количество от този химичен елемент на Земята в ранните етапи от съществуването й, съобщи ЮПИ.

Резултатите от ново изследване показват, че древните солени езера може да са осигурили достатъчно количество фосфор за разпространение на живота.

Солените езера, наричани понякога алкални, се отличават с високо ниво на изпаренията. Водата оставя след себе си сол и е с високо ниво на pH, т.е. с малка киселинност.

„В повечето езера фосфатите са ограничени, тъй щато калцият се смесва с тях, за да се ускори образуването на минерали, наречени апатити – заяви експертът по науки за Земята Джонатан Тоунър от Вашингтонския университет. – Това не се случва в солените езера, защото те са с висока коцентрация на карбонати“.

Той поясни, че карбонати се съревновават с фосфати, за да се смесят с калций, и че в езерата с висока концентрация на карбонати калцият е изместен от карбонати. Това дава възможност да се натрупат фосфати.
Учените извършили експерименти и създали модели, за да изследват ефекта от съвременната биологична активност върху химични процеси в солените езера.

„Първо направихме експерименти при отсъствие на биологична активност, за да покажем въпросното натрупване на фосфати – отбеляза Тоунър. – След това моделите ни взеха под внимание единствено неорганични химични съединения. Макар да има голяма биологична активност в редица езера по света, единствено богатите на карбонати езера са с висока концентрация на фосфати“.

Анализът разкрил, че дори при малка биологична активност би трябвало да има много фосфор в солените езера. Освен това вероятно е имало много солени езера в древността.

„Солени езера се формират при атмосфера с високо съдържание на въглероден диоксид и в присъствието на пресен вулканичен материал – уточни Тоунър. – На ранната Земя е имало и едното, и другото. Моделите на атмосферата на ранната Земя сочат, че нивото на въглеродния диоксид е било 1000 пъти по-високо от днешното. Освен това вулканичната активност на ранната Земя вероятно е била по-голяма, тъй като земната мантия е била по-гореща“.

Предишни изследвания на Тоунър и колегата му Дейвид Катлинг от същия университет наведоха на мисълта, че солените езера може да генерират значително количество цианиди, които допринасят за формиране на аминокиселини и нуклеотиди – структурните елементи на протеини, ДНК и РНК.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Принц Чарлз отправя призив за връщане към природата

публикувано

на

Виж цялата статия

Оценявайки, че е имал „шанса“ да прекара леко заразата с новия коронавирус, британският престолонаследник принц Чарлз сподели, че преживяваното го е накарало с още по-голяма решителност да работи, за да постави природата в „центъра на всичко“, предаде Франс прес.

„В моя случай извадих късмет и изкарах лека форма на болестта. Това, че се разболях, обаче ми даде възможност да разбера какво понасят другите“, сподели принц Чарлз в интервю чрез видеовръзка за британската телевизия Скай Нюз.
„Изпитвам голямо състрадание към хората, които загубиха близки и не успяха да бъдат до тях в този момент. Според мен това е най-ужасното нещо“, допълва 71-годишният британски престолонаследник.

Принц Чарлз даде положителен резултат за коронавируса през март, но прояви само леки симптоми на заболяването, без да му се налага да постъпва в болница. Престолонаследникът прекара в самоизолация седем дни, припомня агенцията.

„За да сигурен, че това няма да се случва на още повече хора, съм готов да намеря решение“, казва принц Чарлз.
Според него хората започват да си дават сметка, че трябва да поставят природата в „центъра на всичко“, дори на икономиката.

„Колкото повече отслабваме природата, колкото повече унищожаваме биоразнообразието, толкова повече се излагаме на подобен род опасности. Сблъскахме се и с други бедствия, например ТОРС, Ебола и Бог знае още какво. Всички тези неща са свързани със загубата на биоразнообразие. Този път трябва да намерим начин да поставим отново природата в центъра на всичко“, казва принц Чарлз.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Българският лев стана на 140 години

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, припомня Българската народна банка.

С този закон се създава националната парична единица „лев“, разделен на сто части – „стотинки“, и се определят теглото, металното съдържание и изображенията на българските монети. От деня на обнародване на закона всички правителствени и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да приемат левове и стотинки и да издават документи за парични операции със суми в левове и стотинки.

БНБ публикува на страницата си в интернет факсимиле от указ 229 на княз Александър Батенберг публикуван в брой 49 на Държавен вестник. Според указа монетата от един лев тежи пет грама, от които четири грама и 175 хилядни от грама са сребро. Златните монети са с номинал 20 лева – наречени Александър и от десет лева. Сребърните монети са с номинал пет, два, един лев, както и от 50 стотинки. Медните монети са с номинал десет, пет и две стотинки.

С указа правителството се упълномощава да вземе мерки в най-кратко време за „нарязването“ на два милиона монети по два лева; 4.5 млн. монети по един лев; три милиона монети по 50 стотинки, 15 милиона монети по десет стотинки; десет милиона монети по пет стотинки и пет милиона монети по две стотинки. Решението за това кога да се „нарежат“ златните монети остава за следваща сесия на Народното събрание, но все пак се казва, че трябва да има десет хиляди монети по 20 лева, 20 хиляди монети по 10 лева и и 500 хиляди по пет лева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Австралиец се скара на министър-председателя, че му тъпче тревата (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Австралиец каза на министър-председателя Скот Морисън и придружаващите го да се махнат от новозасадената му ливада по време на пресконференция, излъчвана на живо по телевизията, съобщи ДПА. Видеозаписът обиколи света.

Морисън бил на посещение в Гугонг, предградие на Канбера, за да обяви помощи от 25 000 австралийски долара (17 000 щатски долара) за реновиране на жилищни сгради и строеж на нови домове в рамките на икономическия пакет за Ковид-19, преди местни допълнителни избори следващия месец.

„Десет хиляди австралийци . . . – казвал той, когато раздразнен глас го прекъснал: „Моля всички да се махнат от тревата. Хайде“. Викал собственикът на терена от входната си врата.

„Разбира се. Хайде да се поместим“ – казал министър-председателят и направил няколко стъпки.
„Слушайте, тъкмо посадих нова трева – добавил мъжът“.

„Всичко е наред – отговорил Морисън с вдигнат палец. След това продължил да обяснява за предлаганите възможности за реновиране или разширяване на домовете“.

Помощта се отпуска само за проекти над 15 000 долара. Предвидените средства са общо около 688 милиона долара. Очаква се така да бъдат спасени около 140 000 работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada