Открийте ни и в

Интересно

Георги Мамалев – талантът да гледаш на света с усмивка

Големият комик вярва в актьорския късмет и че е по-лесно да разплачеш, отколкото да разсмиваш

публикувано

на

Не мога да си представя живота без хумор и без смях, признава Георги Мамалев, и не е никак трудно да му повярваш. Защото той не само притежава невероятния талант да гледа на света с усмивка, но и щедро го раздава от сцената и от екрана вече няколко десетилетия. Затова и публиката му отговоря с възхищение и обич, а името му е сигурна гаранция за забавление и искрен смях.

Турнето на "Майсторите на комедията" - дати, билети, инфо

Самият Мамалев често споделя, че е много по-сложно да разсмееш публиката, отколкото да я разплачеш. Както, че драмата и трагедията не го привличат така като комедията. „Аз съм комедиен актьор. Нямам никакво намерение да се занимавам с драма и трагедия. Не че не ме интересува духът на Хамлетовия баща, но все ме тегли към смеха“, казва големият комик. И цитира великия Чарли Чаплин, който на въпрос защо нито едно от децата му не се е отдало на сатирата, отговорил: „Комиците се раждат, господа.“

Макар да признава, че понякога му е минавала мисълта за това, че двамата му синове Александър и Мартин не са поели по неговия път – единият е в IT сектора, а другият – юрист, Георги Мамалев се радва, че животът им се развива добре.

А в това, че той самият е създаден да бъде комик, няма никакво съмнение. Роден на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево, Георги Мамалев, който отпразнува наскоро 67-ия си рожден ден, се появява в спектакъл едва петгодишен. Всъщност спектакъл е силно казано.

Една от първите му изяви е в приказка в детската градина

Малкият Георги играе орач под режисурата на дядо си. Тази поява обаче е важна, защото дядото на Георги Мамалев изглежда е и първият човек, усетил неговия талант. По-късно родителите му го изпращат да учи в Механотехникума в Ямбол, специалност електроника и автоматика, но механиката очевидно не е по вкуса на младия Мамалев.

Още докато кандидатства в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – тогава ВИТИЗ, за киното го откриват режисьорите Христо Писков и Ирина Акташева, които през 1972 година го избират за ролята на Илийката във филма „Като песен“. Приет е в класа на Апостол Карамитев, но поради ранната смърт на големия актьор завършва при проф. Енчо Халачев през 1977 г.

Въпреки широко известната рецепта, че са необходими 99 процента труд и един процент талант, Георги Мамалев вярва, че в актьорската професия най-важен е късметът.

Казва, че е имал шанса да работи с актьори от много голяма величина още като съвсем млад – Георги Калоянчев, Константин Коцев, Георги Парцалев,Тодор Колев, Стефан Данаилов и още много други, и определя досега си с тях като неоценим. Негови кръстници на сцената са други двама големи актьори – Любомир Кабакчиев и Георги Георгиев-ГЕЦ, които го представят на публиката при дебюта му в „Опит за летене“ на Йордан Радичков, в постановката на Младен Киселов.

Георги Мамалев в Оркестър без име

Смята за изключителен късмет и възможността да участва в любимия на поколения българи „Оркестър без име“, който излиза през 1982 г. и

веднага го превръща в любимец на публиката

След дипломирането си младият Мамалев играе в Народния театър, дълго време се изявява и на сцената на Сатиричния. Зареждат се филми и пиеси, след това и популярният проект НЛО, който създават заедно с Павел Поппандов и Велко Кънев, преминал по-късно в телевизионното шоу „Клуб НЛО“, а през 2002 г. отбеляза своя 50-годишен юбилей с моноспектакъла „Разбираш ли ме правилно?“.

И така минават 40 години на сцена, които комикът отбеляза в края на 2016 г. В момента заедно с други двама любими на публиката комици – Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, правят комедийното шоу „Майсторите на комедията“. Казва, че за него това е като едно ново начало и всичко се получава лесно и е забавно и ефектно, защото с Тончо и Камен се разбират с две думи.

Георги Мамалев и футболната легенда Христо Стоичков

Освен таланта да разсмива Георги Мамамлев притежава и качеството да се самоиронизира. Известно е определението, което дава сам за себе си – „висок строен миньон“, шегувайки се с ръста си. Напук на широко разпространеното мнение, че актьорските семейства в повечето случаи са нещо нетрайно, се радва на прекрасно семейство. Със съпругата му Ели, която по професия е адвокат, са заедно близо 40 години. А рецептата му за добро семейство е проста – двамата партньори да гледат в една посока. Георги Мамалев е и доказателство, че дребните различия не се отразяват на истинското приятелство – с футболната легенда Христо Стоичков го свързва приятелство, което не се влияе от футболните пристрастия – Мамалев е известен левскар, а Камата – цесекар.

И тъй като толкова много роли, срещи и истории

няма как да не бъдат описани

през миналата година издаде  книгата „Усмихни се, човече!“ в съавторство с Весел Цанков, в която са събрани забавни случки от годините му в училище, в казармата, работата му като метеоролог и главен градинар, преди да се наложи като актьор, и много други, за които почитателите му едва ли са подозирали. Шегува се, че няма да има втора, докато не филмира тази и не я превърне в сериал, заснет в Турция. А най-доброто свидетелство за това какъв човек и актьор е Мамалев се съдържа в собствените му думи в предговора към книгата: „Ако в процеса на четенето на вашето лице се появи усмивка, знайте – онова, което съм искал най-много, се е случило.“

Незабравимите реплики на негови герои разсмиват и днес

Незабравими и предизвикващи смях и днес са репликите на герои, изиграни от Георги Мамалев във филми, които остават любими на публиката през годините. Като Гошето в „Оркестър без име“:

 • И Бетовен е бил глух, обаче гений. Така че не се бой, няма страшно. Няма как, чичо Петре. Това е изкуство, иска жертви, жертви… Бе ти знаеш ли как е започнал Луис Армстронг например, при това негър, и то в Америка! Но трябва веднъж да се започне… А, така не. Нямаш право да обиждаш. Всеки, който не разбира, и бърза да пикае.
 • Как го постигате, другарю Миташки? Такъв млад и с дъщеря за женене?
 • Както и на принц Алфонсо от изключително забавната фантастична приказка „13-та годеница на принца“:
 • Бива си го вашия художник… Баща ми дава 15 000 кв. км земя с 10 големи и 78 малки села, със 100 хиляди души здраво население. Половин царство е това…

 

Турнето на „Майсторите на комедията“ в Канада и САЩ в дати:

 • 27 септември, петък – Монреал
 • 28 септември, събота – Торонто
 • 29 септември, неделя – Атланта
 • 5 октомври, събота – Сан Франциско
 • 6 октомври, неделя – Бостън
 • 9 октомври, сряда – Лас Вегас
 • 11 октомври, петък – Сиатъл
 • 12 октомври, събота – Ванкувър
 • 13 октомври, неделя – Чикаго
Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

128 сватби в София на 20.02.2020

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Абсолютен рекорд на бракосъчетания в София беше отбелязан на 20. 02. 2020 г., съобщи 24 часа. На датата с четири двойки в столицата “Да” си казаха 128 двойки.

За да удовлетворят всички желаещи да сключат брак днес, шестте обредни домове в столицата ще работят с удължено работно време. Ритуали са записани дори и за 18 ч, за да не бъде върната нито една двойка, обясниха от Столичната община.

Служители с над 30-годишен стаж, които извършват ритуалите по сключване на граждански брак в столицата, разказват, че толкова голям наплив за определена дата никога не е имало, особено, когато става дума за бракосъчетания в делнични дни.

Ритуалите стигали максимум до стотина, и то за съботен или неделен ден. Обикновено били по 50-60.

20 двойки минаха под венчилото пък в Пловдив.

„Ние си харесахме деня отдавна, затова дойдохме още през октомври. Нямахме търпение, но ни предупредиха, че записванията започват от първи ноември“, разказаха Мирослав и Деница Маринови.

Те уточниха, че са успели да се включат в списъка от младоженци за „огледалната дата“, но е имало и такива, които нямали този късмет. Обредниците обясниха, че желаещи имало още от миналата есен, но не можели да поемат повече от 20 бракосъчетания.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Почина бащата на „copy-paste“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: mpmania.com

На 74 години е починал Лари Теслър, създателят на „cut, copy и paste“, една от най-често използваните команди при редактиране на текст.

Теслър е роден през 1945 г. в Ню Йорк. Завършва „Станфорд“. Докато работи в „Ксерокс“ разработва „cut, copy и paste“.

През 1980 г. е привлечен от Стив Джобс в „Епъл“ и работи там до 1997 г. Там работи по продукти като Macintosh, QuickTime, Lisa и таблета Newton.

Издига се до главен разработчик на фирмата, като замества един от създателите на компанията Стив Возняк на поста.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Дъщерята на Спилбърг става порноактриса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: MPTVIMAGES/EYEVINE

Дъщерята на американски режисьор, сценарист и продуцент Стивън Спилбърг Микаела реши да стане актриса във филми за възрастни. За необичайното си решение 23-годишната жена разказа в социалната мрежа.

Микаела смята, че е „сексуално същество” и трябва да сподели това със света.

„Уморих се да работя ден след ден и да не се чувствам удовлетворена”, казва тя в интервю за The Sun. Изданието уточнява, че по-рано известната щерка е смятала да работи в стриптийз клуб. „Моето тяло, моят живот, моите доходи, моят избор.

Не съм длъжна на никого само заради името си”, заявява Микаела, отбелязвайки, че възприема много негативно критиката на приятелите и последователите си, които й пишат, че е достигнала дъното.

От думите на Микаела става ясно, че родителите й и нейният приятел са подкрепили решението й.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada