Открийте ни и в

България

ГЕРБ: Двама братя контролират ключа за машинния вот

От партията показаха “възможност” как може да се гласува два пъти от един и същ избирател по време на изборите в неделя

публикувано

на

Тома Биков

Двама братя се занимават с изработването от една страна и в последващото сертифициране на ключа на изборите. Те в момента са на работа в ЦИК и Държавна агенция Електронно управление и получават заплати по 2000 лв., а идват от фирми, които са им давали заплати по над 10 хил. лв.

Това заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който заедно с лидера на партията Бойко Борисов, зам. председателя Томислав Дончев, и членовете на партията Жечо Станков и Радомир Чолаков, алармираха за нередности свързани с машинния вот и неговото правилно отчитане.

Биков посочи, че трима експерти от ЦИК Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с т.нар. ключ за машините. “Братът на Александър Кирков пък работи в ДАЕУ и се занимава със сертифицирането. Какво се получава: единият брат създава ключа, другият го одобрява”, коментира Биков.
„Пламен Желязков е съдружник с Атанас Шарков. Вторият е бил съветник на настоящия премиер Стефан Янев, на Асен Василев и на ЦИК.

Сега е член на ИК на Лозан Панов“, обясни той.

По-рано Жечо Станков направи демонстрация с машина за гласуване, като показа, че е възможно един гласоподавател под предлог, че се е объркал да гласува два пъти за един и същ вот и по този начин това да остане в паметта на машината.
От машината излязоха три бележки, като те лесно може да се сгънат и да прикрият вота.

Правим всичко това, за да покажем, че сме притеснени от това, че с машинна вот може да се манипулират изборите. С този софтуер нищо не пречи на една партия да бъде намален вота а на друга да се поници. Как така в България преброиха за отрицателно време 99.2% от вота, ав чужбина няколко дни след това излязоха резултатите за другите 0.8 с които загубихме предишните избори.

Така стават нещата по тази схема, каза Борисов.

Той попита, какво прави чуждият мъж в гардероба визирахки 228-е машини, които бяха открити до сертифицираните апарати за гласуване на склад до Летище София.

Тази схема от четири човека, каква е, те може да са най-добрите, но и в ГЕРБ имаме изключително добри IT специалисти. Как да сме сигурни, че като брата провери, ключа резултатът ще е правилен, каза още Борисов.

Той обяви, че прави брифинга защото по-рано днес е чул един от лидерите на Демократична България Христо Иванов да казва, че ГЕРБ и другите водели кръстоносен поход срещу машинния вот искайки да се броят разписките. Това не го искаме само ние, и от БСП призоваха за същото, каза още Борисов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено