Открийте ни и в

България

ГЕРБ искат оставката на Мая Манолова – направила „Енергиен Костинброд“ и била неадекватна

От ГЕРБ искат и обявяването на мораториума за противоконституционен

публикувано

на

Парламентарната група на ГЕРБ и в частност Тома Биков поиска оставката на Мая Манолова, тъй като тя била спретнала „Енергиен Костиброд“ (афера, за която партия ГЕРБ беше обвинена в опит на фалшифициране на изборите през 2013 -а година), след като нахлула в централата на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“, за да иска дружеството да предостави пълна документация по строежа на газопровеода „Балкански поток“.

Неин човек излъчваше онлайн във Facebook съвсем в стила на премиера в оставка Бойко Борисов, което провокира енергийният министър Теменужка Петкова да я обвини в пиар акция и разиграване на фарс.

Тома Биков обаче стигна по-далч. Той каза, че Манолова като председател на парламентарната комисия по ревизия на правителствата в последните десет години е неадекватна и не бива да заема този пост. И апелира за нейната оставка, като мястото й да заеме някой по-адекватен човек.

Мая Манолова в словесен сблъсък с пиара на ГЕРБ: Аз ще докажа, че сте доносник! (ВИДЕО)

По-рано през деня Манолова буквално влетя в „Булгартрансаз“ в столичния квартал „Люлин“, обявявайки, че ще отиде да търси документите за продължението на “Турски поток”.

Стана ясно, че визитата на Манолова е предизвикана от писмо на Малинов до секретаря на комисията по ревизията, че е невъзможно в поставения му срок до 26 април да предостави всички близо 800 хил. страници документи за проекта, които са били поискани в електронен вариант. Макар и част от тях – като обществената поръчка и самите договори с изпълнителя и анексите за подизпълнителите да са публични на сайтовете на Агенцията за обществени поръчки и на самото дружество, други дружеството имало само на хартия и не било възможно да се сканират в определеното от комисията време. Той предложил комисията да се запознае с публичните документи, а за останалите да се определи нов срок за предоставянето им. Също така обяснил, че за да предостави документите ме трябва разрешението на принципала – в случая Теменужка Петкова.

Това обаче не се е харесало на Мая Манолова, която с членове на комисията отиде в БТГ.

“Тук сме да разберем как ще получим информацията. Искаме да е в електронен вариант, за да спасим дървета. Поискана е информация за договорите, документите за изграждането, съответствие на вложените материали, подизпълнители, целесъобразността”, заяви председателката на комисията.

Парламентът наложи мораториум върху действия на "Борисов 3"

Петкова веднага я попита защо сред отишлите няма представители на ДПС и ГЕРБ от комисията, а Манолова обясни, че от ДПС отказали да се включат в проверката на място, а от представителите на ГЕРБ установили връзка само с Дани Каназирева, която пътувала за Пловдив.

Петкова: Има правила за проверките

“Ще предоставим пълната информация, ще изпълним всички ваши желания, ние сме дълго във властта, професионалисти сме, знаем как се правят проверки, разписано е в правилника на Народното събрание”, каза Петкова. Тя обясни още, че тъй като част от информацията е от национална сигурност има специален ред за предоставянето й.

Мая Манолова: Искам всеки ден парламентарен контрол за министрите на Борисов

“Това не може да стане извън правилата. Трябва да знаем какво точно искате. Търговска информация няма как да ви предоставим”, заяви енергийният министър.

“Искаме да покажете документите”, отвърна й Манолова.

“Ще ви предоставим цялата информация по надлежния ред, но не искам да се създава впечатление, че сега ще ви ги дадем”, каза Петкова, която веднага бе упрекната, че е работила като ревизор, а те са народни представители.

“Не сме дошли да правим проверка, а в резултат на писмата и изявленията, че вие трябва да разрешите предоставянето им. Не сме ненормални да носим 300 хил. страници на гръб”, вметна Манолова.

Шефът на БТГ Владимир Малинов успя да се вклини в разговора и обясни, че всъщност страниците са 700-800 хиляди и проблемът, за който е писал на секретаря на комисията, е че няма как до понеделник огромната част от тях да бъдат сканирани, за да се дадат в електронен вариант.

“Смятаме да дигитализираме достъпното съдържание на документите и да ви го предоставим. Физически е невъзможно това да стане до 26 април. Изразил съм готовност и да дойда в парламента да отговарям на народните представители. Всичко с обществените поръчки е публично. Има информация на сайта на БТГ. Исках да уточним разумен срок за предоставяне на документите. Ние носим ангажимент за съхранение на документите в оригинал”, каза Малинов.

Петкова обясни, че на комисията ще бъдат предоставени заверени копия на документите и “ние ще преценим как да ви ги изпратим”.

За комфорта на управлението и този на улицата

“Ще ги приведете в електронен вариант!”, нареди Манолова. “Свикнахте с комфорта на предишното управление”, подхвърли тя, но което Петкова светкавично реагира с: “Вие пък свикнахте с комфорта на улицата”.

“Не ни залъгвайте, че нямате вариантите в електронен вариант. Копирайте ги на флашка. Дайте ни документите да ги видим”, включи се и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън”, който е член на комисията на Манолова.

“Искате служителите да зарежат експлоатацията на дружеството и да сканират документите?”, попита го Малинов и допълни: “Вие не искате разумния вариант. Искате дори публична информация”.

Дайте документите! Сканирайте денонощно през уикенда!

“Събота-неделя да сканират. Борисов как ходи на проверки на “Турски поток” през уикенда. Да сканират денонощно”, включи се отново Манолова.

“Няма да предоставим документ, който бе уязвил дружеството”, непреклонна бе Петкова.

До 27-ми тогава, предложиха от комисията удължаване на срока, но Малинов каза, че и това не е реалистично и попива дали определеният в сряда от комисията срок до 26 април е съобразен ли е с реалността.

“Това минава всякаква граница. Правите се на разследващи и на прокурори. Искате от позицията на силата да натискате дружеството да ви предостави до понеделник 800 хил. страници. Съжалявам, но не сме престъпници. Внушавате корупция с това онлайн излъчване”, ядоса се енергийният министър.

“А вие защо се държите като гузни?. Изхарчихте парите. Народното събрание е над всичко”, не ѝ остана длъжна Манолова.

Вложени, изхарчени или откраднати са 3 млрд. лв.

Последва спор дали 3-те милиарда лева за продължението на “Турски поток” са изхарчени или инвестирани. “Ще проверим дали са инвестирани, дали не сте ги откраднали”, закани се Манолова.

След още известна размяна на реплики тя и придружаващите я членове на комисията от “Има такъв народ”, “Демократична България” и БСП се съгласиха Малинов да им предостави още в петък варианти със срок за предоставяне на исканите документи.

На първото си заседание в сряда сформираната по предложение на Манолова комисия по ревизията на правителствата за десет години назад реши да провери девет приоритетни сектора с огромен потенциал за корупция. Сред тях освен “Турски поток”, са пътищата и дейността на пътната агенция и държавната компания “Автомагистрали, санирането, дейността на държавния ВиК холдинт, компанията за поддържа на язовирите, борсовите сделки на държавните фирми, горските предприятия, Банката за развитие и като цяло решенията на правителствата.

На всички тях е даден срок до 26 април – ден преди следващото заседание на комисията, да предадат необходимите за започването на проверката документи. Въобще не е ясно кога членовете на комисията ще се запознават с всички тези документи, при положение, че се очертава този парламент да просъществува много кратко време.

В понеделник в 9 ч. сутринта ГЕРБ внасят в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване на противоконституционен мораториума, който Народното събрание взе. Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Това заяви на извънреден брифинг в петък председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

“Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната – отново тя трябва да им се напомни”, допълни Десислава Атанасова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено