Открийте ни и в

България

ГЕРБ иска отпадане на машинното гласуване за местния вот

публикувано

на

Александър Ненков, СН: БГНЕС

ГЕРБ внасят предложение да бъде отменено машинното гласуване на местни и парламентарни избори с промяна в Изборния кодекс.

Предложението беше внесено от ГЕРБ с подписите на депутати от „Обединени патриоти“ и „Воля“, а причината била не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъдат провалени.

За внасянето на законопроекта съобщи шефът на правната комисия Анна Александрова, която мотивира предлаганата промяна с анализа и доклада на ЦИК, който бил „изключително тревожен по отношение на машинното гласуване“.

„Корпуса на закона не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски то да остане“, обясни Александрова и допълни, че ако машинното гласуване остане, има „риск да провалим месните избори“.

По думите на Александрова местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. „Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори. Като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, обясни тя.

Според нея, ако на местните избори се гласува с 6000 машини, както е по закон, съществувал риск от провал, защото сигурността на вота „е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур“.

„При положение, че на местни избори има и балотаж, машините трябва да бъдат пренастроени, а това ще усложни процесът“, обясни и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Според Ненков парите за един демократичен вот не могат да бъдат спестявани, но на последните избори за Европарламент машините не са довели до по-справедливи избори.  Той подчерта, че машинният вот  е също така и много скъп.

Анна Александрова също каза, че машинният вот бил изключително скъп и отново се позова на анализа на ЦИК, според който само 27 на сто от имащите право да гласуват машинно са го направили на евровота.

60 лв. струва вотът на един избирател с машинно гласуване, а цената на един глас, пуснат с хартиена бюлетина, е 77 стотинки. Анна Александрова каза също, че ГЕРБ имали уверение от ДПС, че ще подкрепят отпадането на машинното гласуване на местните избори.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

ДБ: Борисов избра Ердоган пред свободата на словото

Демократична България призова премиера да спре с унизителното си поведение спрямо Турция.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Демократична България“ разкритикува липсата на официална позиция на България в конфликта между Франция и Турция и унизителното поведение на премиера Бойко Борисов.

В пост във Facebook в сряда Борисов призова двете държави да не си създават излишни проблеми. Конфликтът между Анкара и Париж тръгна след като Еманюел Макрон защити свободата на изразяване и правото да се публикуват карикатури като тази на Мохамед.

„Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Ердоган“, обявиха в съвместно изявление евродепутатът от ДБ Раден Кънев и говорителят на партията по външите въпроси Стефан Тафров.

„Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности – те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот“, се казва още в позицията им.

Според ДБ е недопустимо Ердоган като лидер на държава – член на НАТО и кандидат-член на ЕС да застава агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма.

„Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС“, обявиха още от ДБ. Партията отново призова Борисов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище в България като преследвани от режима на Ердоган.

„Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически, по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов.”, се казва още в позицията на партията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В Шумен: Огнище на COVID-19 пламна в Дом за лица с умствена изостаналост

Заразени са общо 29 души от настанените и персонала

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: bTV

20 от потребителите, настанени в Дома за лица с умствена изостаналост в шуменското село Лозево, са дали положителен резултат за коронавирус, съобщи bTV. С положителни проби са и девет души от персонала на общинското социално заведение.

На останалата част от домуващите и работещите също са направени изследвания, резултатите от които се очаква да станат ясни по-късно в сряда или в четвъртък.

Деветимата заразени от персонала са поставени под карантина и са по домовете си.

Нов черен рекорд: 2,569 са новите случаи на COVID-19 в България, 25 са починали

Общо 51 души – основно медицински сестри, социални работници и санитари, се грижат за настанените в дома 85 мъже с умствена изостаналост.

Част от потребителите и персонала са безсимптомни, а другите прекарват заболяването леко.

Създадена е необходимата организация за работа, за да не се нарушава ежедневната грижа за потребителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

COVID-19 стопи парите на българите в САЩ

До юни българските емигранти в Америка са изпратили 8 пъти по-малко пари в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Парите, които българските емигранти в САЩ изпращат в Родината, са се стопили с над 8 пъти през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Това показват данните на Българска народна банка.

Те отчитат общ спад на паричните потоци от българите в различни държави по света към България, което се обяснява като резултат от кризата, породена от коронавируса.

Според данните на БНБ през второто тримесечие на 2020 година българските емигранти в САЩ са изпратили в България малко над 9 милиона щатски долара. За сравнение година по-рано за същия период парите от българите в Америка са били малко над 74 млн. долара или над 8 пъти повече.

По-малко са били и паричните потоци от българите в Щатите и през първото тримесечие на тази година в сравнение с първите три месеца на миналата година, но разликата там не е така голяма, сочат данните на БНБ. От януари до март тази година сумата е в размер на

почти 50 млн. долара

докато миналата година те са били 66 млн. долара.

През 2019 година българите в Америка са изпратили най-много пари в България в сравнение с предходните две години, показват още изчисленията на БНБ. През миналата година те са били 271 млн. евро, през 2018-та – 259 млн. долара, а през 2017-а – 247 млн. долара.

Данните на Централната банка сочат сериозен спад на постъпленията от българските емигранти по целия свят към семействата им в България. До края на август работещите българи зад граница са изпратили 291,2 млн. евро или 344 млн. долара. Това е с близо 65% или 545 млн. евро (644 млн. долара) по-малко спрямо първите осем месеца на миналата година, когато преводите са били в размер на 836 млн. евро (988 млн. долара), показват изчисления на Investor.bg по данни на БНБ. Конкретно през август 2020 г. емигрантите са пратили 11,1 млн. евро (13,2 млн. долара), при 91,6 млн. евро (108 млн. долара), което е с близо 90% спад.

През 2020 г. най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10,5 млн. евро (12,4 млн. долара).

Това е прецедент в статистиката

от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространение на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно емигранти.

Проблемът изглежда ще се задълбочи и с оглед на втората вълна на болестта, която заплашва основно сезонните работни места, особено в туризма. Това на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро.

Подобна тенденция е

тревожна за България

защото в нея крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница, а парите от българските емигранти надхвърлиха размера на преките чуждестранни инвестиции.

През последните 10 години парите от българите зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 година. Нещо повече – за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634,7 млн. евро (750.15 млн. долара), а през 2019 г. – над 1,2 млрд. евро (1,4 млрд. долара).

Статистиката (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Ако се сравняваме с другите нови страни – членки на ЕС, зависимостта на България от емигранските трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставя, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: в България този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигрантските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП.

 Разпределение по държави

Италия е сред страните от ЕС, която бе най-силно засегната от пандемията. В края на второто тримесечие от там в България са дошли едва 2,2 млн. евро, при 19,9 млн. евро за същия период на 2019 г., което е спад от почти 90%.

В Испания също има огромна българска диаспора. Българите, които работят и живеят там, са изпратили на близките си в Родината само 4,2 млн. евро в края на второто тримесечие, при 38,4 млн. евро за периода януари-юни 2019 г.

Преводите от Германия също драстично намаляват. От 69,5 млн. лв. за второто тримесечие на миналата година те достигат до едва 7,7 млн. евро в края на юни тази година.

От Великобритания в България са дошли 3,5 млн. евро, при 28,2 млн. евро година по-рано.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в ГЕРБ, машинно гласуване
Окончателно намалиха парите на париите на 1 лв. за глас

След продължителните преговори и бурни дискусии държавната субсидия за партиите окончателно бе намалена на 1 лев за глас. 119 депутати...

Затвори