Открийте ни и в

България

ГЕРБ: Планът за възстановяване блокира санирането и обрича Мини-марица изток

Приказките, че чак 2038 ще затворят въглищните централи са абсолютна демагогия. Това е все едно да обявим някой за мъртъв 2026 година и да издадем смъртен акт 2038 г. каза Красимир Вълчев.

публикувано

на

Отляво надясно: Жечо Станков, Томислав Дончев, Красимир Вълчев.

Положително е че Планът за възстановяване и развитие е одобрен и депозиран в Европейската комисия. Той е 85% същият, какъвто беше във последния си вариант по времето на кабинета Борисов 3. Това заяви зам. председателят на ГЕРБ по време на пресконференция в централата на партията.

Добре е, че се предвиждат и пари за безвъзмездно финансиране на бизнеса, а не за нисколихвени кредити, т.е това е връщане към позиция, която ние изповядвахме, каза още Дончев.

По думите му обаче планът почти зачерква програмата за саниране на сградите. Програмата за саниране както е изработена фактически няма да работи, заради изискването за съфинансиране.

Премахването на средства за напоителни системи също буди притеснения, предвид, че това е мярка, за която българските земеделски производители настояваха

Енергийният експерт от партията Жечо Станков посочи, че в момента българският бизнес е изправен пред непосилната задача да си плаща сметките за ток – от фризьорския салон през пекарната до голямата индустрия.

Днес сутринта цената на електроенергията бе 599 лв. за мегаватчас, а в последствие се очаква тя да стане 625 лв.
По отношение на програмата за саниране тя напълно изключва собствениците на еднофамилните къщи, каза още Станков.
За санирането на блоковте нещата също не са добре.

Всички, които са си подали документиете досега ще трябва да го направян на ново, като трябва да заплатят за енергийното обследване и паспортизацията ан сградите. Освен това ако искат да получат безвъзмезцно финансиране трябва да си подадат документите до 30 септември следващата година. Ако това не се направи то те ще могат да разчитат на до 80% то необходимата им сума а 20% да доплатят те.

По отношение на енергийния преход в Маришкия басейн, финансовият експерти и бивш образователен министър Красимир Вълчев посочи, че Румен Радев и неговото правителство са излъгали хората от Старозагорско, защото се предвижда централите там да спрят да ползват въглища още през 2026 г. След това ще се премине на природен газ, което ще ни направи още по-енергийно зависими от Русия.

Приказките за 2038 са абсолютна демагогия. Това е все едно да обявим някой за мъртъв 2026 година и да издадем смъртен акт 2038 година
Вълчев посочи, че така от 11 хил. работещи в мините само около 500 ще останат заети.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА