Открийте ни и в

България

ГЕРБ с атака срещу областния управител на Варна от Продължаваме промяната

Според опозицията от началото на войната в Украйна Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите

публикувано

на

blagomir-kotsev
Сн: БТА

Областният управител на Варна Благомир Коцев от “Продължаваме промяната” няма достъп до класифицирана информация. Това е станало ясно от отговор на премиера Кирил Петков на въпрос от депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева, изпратен на 4 май 2022 г. Според премиера в закона “нямало императивно изискване” за подобно право, съобщиха от ГЕРБ.

“Но повече от императивно е задължението да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант. Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния гриф “Секретно”, “Поверително” или дори най-ниското ниво за “Служебно ползване”, заявяват от партията.

Според опозицията това на практика означава, че от назначаването му на 24 февруари 2022 г., когато започна и войната на Путин срещу Украйна, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите, “освен ако въпросният чиновник не му я разказва на ухо”.

ГЕРБ към Никола Минчев: Кой ще плати сметката за решетките на НС

В отговора на Кирил Петков било посочено още, че областният управител на Варна е инициирал процедура за получаване на достъп предвид функциите, които осъществява в Областния съвет по сигурността. От ГЕРБ питат защо Коцев не е поискал или не е получил достъп до класифицирана информация още преди 3 месеца. “Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната? Вярно ли е, че проучването му в службите за надеждност е ударило на камък предвид вече запорираните сметки на фамилните му фирми от Дойче банк с решение на холандския съд”, питат от партията.

Бившите управляващи допълват, че Коцев дължи отговорите на тези въпроси на варненската общественост. “Липсата на прозрачност сгъстява и без това мъглата с протакане на назначаването му , което може да е било заради условието за ценз за поста”, подчертават от ГЕРБ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА