Открийте ни и в

СВЯТ

Германия: Безспорно егейските острови са гръцки

Бербок, която след визитата си в Гърция ще посети Турция, заяви, че е от онези министри, които не говорят различни неща в едната и в другата столица

публикувано

на

Бербок: Никой не може да оспори факта, че островите в Егейско море са гръцки

Егейските острови Хиос, Лесбос, Родос и много други са гръцка територия и никой няма правото да оспорва това, заяви германският външен министър Аналена Бербок на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Дендиас в Атина. Бербок, която след визитата си в Гърция ще посети Турция, заяви, че е от онези министри, които не говорят различни неща в едната и в другата столица и онова, което говори в Гърция, ще го повтори и в Турция.

Тя подчерта, че германското правителство няма да позволи да възникнат каквито и да било съмнения относно солидарността с гръцката страна в полза на европейското семейство и заяви, че различията трябва да се решават по пътя на диалога и с разговори.

Дендиас уточни, че не е искал от Германия да влиза в ролята на медиатор за решаването на гръцко-турските отношения. Той повтори, че според Атина спазването на международното право е от първостепенно значение, а Турция „нарушава суверенитета и суверенните права на гърците, окупирайки незаконно територията на Кипър, който е член на ЕС”.

Коментирайки руската инвазия в Украйна, Дендиас заяви, че „примерът за ревизионизъм не може да има успех”. В противен случай Гърция би станала следващата жертва на това виждане.

Русия и Гърция прекратиха всякакви отношения

Той обърна внимание и на износа на военна техника от Германия за Турция, по-конкретно на подводници тип 214, което би могло да промени баланса в Източното Средиземноморие в полза на една държава, която „въпреки че е член на НАТО, отправя заплахи за война, т.е. „casus belli” (действие или ситуация, които предизвикват или оправдават война – бел. ред.) към Гърция.

Дендиас повдигна и въпроса за германските военни репарации от периода на Втората световна война. Той подчерта, че за гръцкото правителство и за обществото този въпрос остава отворен.

Двамата външни министри обсъдиха въпроса с миграцията и ситуацията на Западните Балкани и началото на преговорите за членство в ЕС с Албания и РС Македония.

В рамките на двудневното си посещение в Гърция Бербок проведе днес среща с премиера Кириакос Мицотакис, с когото са обсъдили въпроси от двустранен и регионален и международен интерес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено