Открийте ни и в

Войната в Украйна

Германия е приела 1 милион украински бежанци

В 12 от общо 22 страни от ЕС, за които Евростат има надеждни данни, броят на търсещите временна закрила хора е намалял през август

публикувано

на

Германия е приела 1 милион украински бежанци

Над милион украинци са избягали в Германия от началото на руската инвазия през февруари, предаде ДПА, като се позова на германското вътрешно министерство. Общо 1 002 763 души са регистрирани досега в Германия, заяви днес вътрешната министърка Нанси Фезер.

„Ние спасихме живота на много жени и деца от Украйна“, каза тя за новинарския уебсайт „Т-Онлайн“, „Засега се справяме добре с тази огромна задача.“

Според нея „колкото повече продължава войната, толкова по-трудно е да бъдат настанени и да се осигурят грижи за толкова много бежанци“. По отношение на броя на украинските бежанци в Германия обаче не е ясно колко от тези, които са влезли в страната, вече са напуснали.

Поискаха от Тръмп да предаде всички класифицирани документи

Според нови данни, оповестени днес от статистическата служба на Европейския съюз, Полша е приела през август най-много украинци, бягащи от руската инвазия – 67 280, следвана от Германия с 62 140.

В същото време Румъния е регистрирала 9 715 украинци, търсещи закрила, Франция – 6 410, а Испания – 6 165, показва информацията на Евростат.

Данните сочат, че в сравнение с предишния месец броят на украинските бежанци, пристигнали в Полша, е нараснал с 9 990 души. Франция и Румъния също са отчели увеличение.

Военен експерт: Отчаян, Путин може да удари половин дузина градове с атомни бомби

В 12 от общо 22 страни от ЕС, за които Евростат има надеждни данни, броят на търсещите временна закрила хора е намалял през август, най-забележимо в България, където са пристигнали почти 2000 души по-малко, отколкото предишния месец.

Според правителството на Полша около 1,3 милиона украински бежанци все още са живели в страната през септември. Полският министър-председател Матеуш Моравецки определи броя им на над 2 милиона през юни. Това се дължи на факта, че все повече украински бежанци се връщат в своята страна, която има обща граница с Полша, заяви миналия месец полският заместник вътрешен министър Павел Шефернакер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено