Открийте ни и в

Новини

Германия обяви датата на пускане на “Северен поток 2”, ще се случи през 2022 г.

След пускането му в експлоатация ще започне стабилизация, а не постоянните колебания в цените напоследък

публикувано

на

Тим Кьолер, директор на германската асоциация на газовата индустрия Zukunft Gas, смята, че пускането на газопровода „Северен поток 2“ ще се случи през 2022 г. Това съобщи той в неделя, 16 януари.

„Сигурен съм, че „Северен поток 2“ ще бъде пуснат, и съм сигурен, че това ще се случи в рамките на тази година. Това ще се отрази на дъмпинга на цените, тъй като ситуацията отново ще се изравни“, каза той.

Според него след пускането му в експлоатация ще започне стабилизация, а не постоянните колебания, които се наблюдават през последните седмици.

„Така че това със сигурност ще се отрази на ситуацията в бъдеще и знам, че европейските партньори, които заедно с Газпром участваха в „Северен поток 2“, са много заинтересовани от дългосрочни отношения с най-големия доставчик на газ за Европа“, подчертава експертът.

Кьолер обърна внимание на факта, че много високите цени не са от полза за Газпром, защото ще доведат до намаляване на нивото на потребление на газ.

„Високите цени ще доведат до намаляване на потреблението на газ, защото високите цени спират промишленото производство. Следователно Газпром със сигурност не се интересува от твърде високи цени. Трябва да намерим ситуация, която да свали цените до устойчиво ниво, така че потенциалът на природния газ за ЕС да бъде използван от европейския потребител“, каза специалистът.

Освен това директорът на Zukunft Gas смята, че все още е необходимо да се създаде стабилна ситуация във всички области на пазара, когато SP-2 бъде пуснат в експлоатация.

„Със сигурност имаме нужда от по-силно развитие на пазара на природен газ в Европа и по-специално в Германия. Така че в бъдеще търсенето ще бъде задоволено и стратегическата роля на природния газ ще бъде отразена в променящия се енергиен баланс в Европа, по-специално в Германия“, заключи Кьолер.

По-рано, на 12 януари, Ян Нолте, депутат в Бундестага от партия “Алтернатива за Германия”, заяви, че блокирането на пускането на газопровода от самото начало е политическа грешка. Според него политиката на провокации срещу Русия е погрешна, за това плащат предимно бедните слоеве от населението, които страдат от високите цени на газа.

Съпартиецът му Щефен Котре изрази надежда, че SP-2 ще бъде пуснат в експлоатация през 2022 г. Според немския политик Зелената партия иска да спре проекта по идеологически причини. Тъй като федералното правителство „ненужно се предава на ЕС“, отбеляза Котрет, отхвърлянето на стратегията на ЕС за предотвратяване на изстрелването на NSP-2 става все по-трудно.

Строителството на газопровода “Северен поток 2” приключи на 10 септември 2021 г. Той е построен от Русия до Германия по дъното на Балтийско море с цел директни доставки на газ за Европа. Държавите от ЕС основно подкрепят проекта и участват в неговото изпълнение.

Балтийските държави, Полша, САЩ и Украйна са против. На 16 декември Германия отложи решението за сертифициране на газопровода “Северен поток 2” поне до средата на 2022 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА