Германия отхвърли обвиненията, че блокира пакета макроикономическа помощ на ЕС за Украйна на стойност около 8 млрд. евро, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на източник от германското министерство на финансите.

Според източника Берлин вече е отпуснал безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. евро за осигуряване на ликвидност на украинския държавен бюджет и възнамерява да подкрепя Киев и в бъдеще. Същевременно Германия призова част от пакета за спешна помощ да бъде предоставена под формата на безвъзмездни средства, а не на заеми. Както отбелязва Блумбърг, партньорите от ЕС твърдят, че исканията на Берлин забавят отпускането на помощта за Киев.

По-рано заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, Игор Жовква, обвини Федерална република Германия, че блокира макрофинансова помощ в размер на 9 млрд. евро. Според него Украйна вече е получила 1 млрд. евро помощ, но Германия и някои други европейски държави забавят предоставянето на останалите 8 млрд. евро.

Агенция Ройтерс цитира свой източник от германското правителство, според когото ЕС възнамерява да формира нов пакет от финансова помощ за Украйна на стойност 8 млрд. евро до септември. Част от средствата ще бъдат предоставени на Киев под формата на безвъзмездни средства, а останалата част ще бъде под формата на заеми.

Преди това Европейската комисия съобщи, че е финализирала прехвърлянето на 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, както беше договорено през юни и юли. Съветът на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите одобри на 12 юли съответния заем за Киев. На 18 май Европейската комисия обяви, че подготвя програма за спешно макрофинансово кредитиране на Украйна в размер на 9 млрд. евро срещу гаранции от ЕС до края на тази година.