Германският съюз на наемателите предупреди, че хиляди германци няма да са в състояние да платят новите високи сметки за отопление през зимата.

Съюзът призова да се направят промени в закона и да се дава възможност сметките да се изплащат на части.

Най-богатият българин в САЩ: Никой не е умрял от работа (ВИДЕО)

Засегнати от високите цени на енергията в Германия ще са около една трета от хората с най-ниски доходи, които обаче получават малко над границата на бедност и затова не са включени в социалните услуги на държавата, заяви президентът на Германския съюз на наемателите Лукас Зибенкотен.

Истински герой: Тийнейджър почина, след като спаси 4-годишното си братче

За да бъдат облекчени, той призова за сериозна реформа в социалните помощи и по-добра защита от прекратяване на договор при неплатени сметки.

„Трябва значително да се повиши границата, под която всеки може да кандидатства за помощи за наем.

Тя трябва да е 5000 евро нето на семейство

, смята Зибенкотен.

Освен това той предлага и вдигането на наема да е обвързано със саниране на сградата, което да намалява сметките за отопление.

Страх от недостиг на газ: Отоплителните уреди по магазините в Берлин са разпродадени

Наематели, които не могат да си плащат високите сметки за енергия, трябва да получат възможност да ги разсрочат за плащане в срок от две години.

Както е известно, Германия е сред страните, които плащат руския газ в рубли, без да нарушават санкциите срещу Москва.

В България, която бе сред първите държави, на която бе спрян руския газ, се заформиха спорове по този въпрос между новото ръководство на КЕВР, “Булгаргаз”, предишното правителство и служебния кабинет.

Новият председател на КЕВР Иван Иванов обвини “Булгаргаз”, са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо.

“Ситуацията беше такава – от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим”.

Това пък обясни председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски по повод обвиненията.