Открийте ни и в

СВЯТ

Германия подготвя света за Трета световна война

Сегашното правителство вместо да сее смърт, предпочита да продава средства за постигането й на множество други страни

публикувано

на

Германия подготвя света за Трета световна война
Сн.: БТА

Макар през изминалия век Германия да изгуби две световни войни, в които бе главен инициатор, сегашното правителство вместо да сее смърт, предпочита да продава средства за постигането й на множество други страни от половината свят.

Германското правителство е издало от началото на годината разрешение за износ на военна продукция за 4,14 милиарда евро, значително повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година лицензи за 2,3 млрд. евро, предаде ДПА.

Според разбивката от федералното министерство на икономиката са издадени разрешителни за 2,54 млрд. евро за оръжия за водене на война, като картечници и танкове. Останалите лицензи, които са на стойност 1,6 млрд. евро, са в графата друго военно оборудване.

В тази категория влиза техника като радари и радиокомуникационно оборудване.

В страната компаниите, които искат да изнасят военна продукция, са длъжни да поискат разрешение от правителството.

Според данните голяма част от лицензите – за около 3,81 млрд. евро, са за доставки за ЕС, НАТО и еквивалентни на НАТО страни като Украйна и Южна Корея.

Разрешителни на стойност 1,78 млрд. евро са били предназначени за голяма покупка от Нидерландия по проект, който се очаква да продължи няколко години, посочва министерството.

Лицензи за около 562 милиона евро са били издадени за отбраната на Украйна, а за износ за трети страни са получени разрешения за 337 млн. евро.

Получател номер №1 на военно оборудване от Германия за първото полугодие е партньорката й от ЕС Нидерландия, следвана от Украйна, САЩ и Великобритания.

Севим Дагделен, представител на крайнолявата опозиционна партия “Левите”, остро разкритикува тези продажби на оръжие.

“Одобряването на доставки на оръжие като на конвейр е истинското лице на така наречената външна политика, основана на ценности. Немаловажен и будещ недоумение факт е, че светофарната коалиция, в която участват и Зелените, налива масло в огъня на много войни и конфликти по света”, каза Дагделен, която е експертът по външнополитическите въпроси на парламентарната група на “Левите”.

Управляващата коалиция в Германия се състои от Германската социалдемократическа партия, чийто партиен цвят е червеният, от либералната Свободна демократическа партия, чийто цвят е жълтият и от Зелените, поради което получи прозвището “светофарна”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА