Открийте ни и в

Европа

Германия, Франция и Испания ще конструират нов изтребител

Споразумението проправя пътя за започване на разработването на демонстрационен самолет, който се оценява на около 3,8 милиарда евро

публикувано

на

Изтребител Eurofighter

Планът на Европа за нов боен самолет направи голяма крачка напред в петък, след като Германия, Франция и Испания сключиха сделка за следващата фаза на програмата, съобщава “Файненшъл таймс”.

Трите държави постигнаха промишлено споразумение за развитие на проекта Future Combat Air System след интензивни преговори, съобщи германското министерство на отбраната в петък.

На най-високо правителствено ниво беше договорено също така, че в проекта ще се следва “подход на сътрудничество на равна основа”, добави министерството, отбелязвайки, че проектът е “под обща отговорност на Франция“.

От 26 млрд. долара до нула: Акционер в компанията на българин загуби милиардите си за седмица

“Политическото споразумение относно FCAS е страхотна стъпка и особено в тези времена е важен знак за отличното френско-германско-испанско сътрудничество“, каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт. “Той укрепва военния капацитет на Европа и осигурява важно ноу-хау не само за нашата, но и за европейската индустрия”.

Споразумението слага край на задънена улица в програмата, дължаща се на продължителни индустриални спорове за споделяне на работа и споделяне на технологии между Airbus и Dassault Aviation, двете основни участващи компании. Неотдавнашното напрежение между Берлин и Париж относно енергийната политика след войната в Украйна допълнително усложни ситуацията.

Blinks - филм с български корени покорява американските фестивали (ВИДЕО)

Споразумението проправя пътя за започване на разработването на демонстрационен самолет, който се оценява на около 3,8 милиарда евро – средства, които да бъдат разпределени по равно между трите страни.

Airbus заяви, че споразумението “представлява голяма стъпка напред за тази водеща европейска отбранителна програма”.

Самолетостроителният гигант обаче предупреди, че все още трябва да бъдат предприети “редица официални стъпки” в съответните страни, “за да се позволи бързо подписване на договор, към който ще трябва да се придържаме“. Компанията каза, че ще предостави допълнителни актуализации на програмата, след като договорът между индустрията и трите държави бъде готов за окончателно подписване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено