Открийте ни и в

Бизнес

Германска компания ще инвестира над 1 млрд. евро в България

Германска компания ще инвестира над 1 млрд. евро в България

публикувано

на

Инфлацията спада рязко. България взима над 40% от печалбата на "Лукойл"

В България ще има много големи инвестиции, до няколко седмици се очаква да подпишем меморандум за разбирателство с първия голям германски инвеститор (германската енергийна компания Profine Energy GmbH – б.р.), заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред бТВ.

“Това би било най-голямата еднократна инвестиция у нас – над 1 млрд. евро в Северозападна България” – поясни той.

Министърът подчерта, че инвестицията ще бъде за възобновяеми енергийни източници. Според него има подобен интерес за инвестиции и от Франция и Китай.

Изтребителите F-16 за България са в прооцес на производство

“Почти всеки ден имам среща с инвеститори. Има недостиг на халета. Инвеститорите искат веднага да си преместят машините у нас. Ние сме пуснали запитвания до общините, за да видим къде има парцели, които биха могли да се използват”, каза Стоянов.

Той засегна и темата за “Лукойл”. Оттам в бюджета щели да постъпят  700 млн. лв. за 2024 г.

“Изчисленията са, че горе-долу догодина 700 млн. лева повече ще бъдат вкарани в бюджета”, каза Стоянов по повод анонсираната по-рано новина, че “Лукойл” прехвърля цялата си икономическа дейност у нас.

Русия изстреляла близо 5000 ракети по Украйна, 400 са ударите само в неделя

Той обясни, че ще се изземват печалбите по регламента 33% от печалбата.

“Тази година в бюджета ще влязат 100 млн. лева, а догодина около 700 млн. лева. при тези параметри. Тези пари ще отиват във фонд, и средствата ще се използват за различни цели”, добави Стоянов. По думите му парите ще се използват за хората в затруднено положение, на доходен принцип. “Помощта за горивата ще бъде разширена и за транспорт. Ще се мисли и за други мерки”, добави той. Решението на правителството е да продължи мярката с 25 стотинки за горивата до края на годината, съобщи икономическият министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено