Открийте ни и в

Лайфстайл

Германска фирма предупреди за зловредни космически отпадъци

Фирмата се занимава със сателити на ниска орбита и геостационарни сателити

публикувано

на

Сн: pixabay

Космическите отпадъци са все по-голям проблем за строежа на спътници и специализираните компании, заяви директорът на германската фирма ОНВ.

Фирмата се занимава със сателити на ниска орбита и геостационарни сателити.

Необходими а задължителни правила, за да бъдат премахвани спътниците след края на употребата им и те да не представляват опасност, заяви Марко Фухс, директор на ОНВ, който е вицепрезидент на германската Асоциация на авиокосмическите индустрии. Но санкции и мониторинг още са необходими.

Космически отломки могат да повредят сателитите

“Зловредният” космически боклук също е проблем, добави той. “Имаме случая с целенасочено изстрелване от Русия. Разбира се, че е пагубно да се замърсяват цели космически райони само за да покажеш, че можеш да уцелиш спътник”.
Русия неотдавна уцели излязъл от употреба шпионски сателит със специална ракета. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин не изключи и бъдещи подобни тестове.

Космическите отпадъци са глобален проблем и всички национални космически агенции – над 100 на брой, трябва да се погрижат да бъдат следвани определени правила, каза Фухс. Малките спътници, например, могат да бъдат строени по такъв начин, че да изгарят в земната атмосфера, когато приключи животът им.

По изчисления на специалисти на базата на модели, вече съществуват около един милион парчета, надвишаващи 1 см и 330 милиона по-големи от 1 мм в земната орбита.

Насоки за избягването на космически отпадъци съществуват отдавна, но са необходими задължителни договори и национално космическо законодателство, каза астрофизикът Мануел Мец от германския изследователски център по аеронавтика и космос DLR. Според него особено опасен е каскадният ефект – ако голямо парче отпадък – има такива по няколко метра, се сблъска с други обекти, ще се образуват хиляди малки боклуци. Затова първо от земната орбита трябва да бъдат премахвани по-големите отпадъци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено