Открийте ни и в

Войната в Украйна

Германският Бундестаг призна Гладомора в Украйна за геноцид

Гладоморът от 1932-33 г. се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин

публикувано

на

Германският Бундестаг призна Гладомора за геноцид

Германският Бундестаг одобри резолюция, в която т.нар. Гладомор – масовото гладуване в СССР в началото на 30-те години на ХХ в. – се определя като геноцид. Тя бе подготвена и внесена от фракции на управляващите партии в Германия (Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободните демократи) и на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС. Заседанието беше излъчено на уебсайта на германския парламент.

Депутатите от горепосочените политически сили гласуваха в подкрепа на резолюцията. Депутатите от фракциите на Лявата партия и Алтернатива за Германия се въздържаха.

В документа се посочва, че “от глад и репресии е страдала цяла Украйна, а не само зърнопроизводителните й региони“.

За първи път тъмнокож конгресмен ще води партийна група в Камарата

“Така че от днешна гледна точка историческото и политическото определяне на тези събития като геноцид е оправдано. Германският Бундестаг споделя тази класификация”, се казва в резолюцията.

Гладоморът, както е известен гладът в Украйна, е сред “списъка на нечовешките престъпления на тоталитарните системи, при които милиони човешки животи са били унищожени” през първата половина на 20-ти век.

Гладоморът от 1932-33 г. се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с намерението да унищожи населението. Кампанията на Сталин за насилствена “колективизация” изземва зърно и други хранителни продукти и оставя милиони хора да гладуват.

ЕК окончателно реши: Реже евросредствата за Унгария

Гладоморът отдавна е основен спорен момент в отношенията между Русия и Украйна. Москва отхвърля обясненията на Киев, като поставя събитията в по-широкия контекст на глада, опустошил региони в Централна Азия и Русия.

Сегашният конфликт засилва опасенията, че историята може да се повтори. Руските атаки срещу складове за зърно и блокадата на украинския износ в Черно море предизвикаха обвинения, че Москва отново използва храната като оръжие за война.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено