Открийте ни и в

България

Германският министър по европейските въпроси: Берлин е склонен да изключи България от ембарго на руския нефт

Анна Люрман коментира и отношението на България към Северна Македония по въпроса за присъединяването на северната ни съседка в ЕС.

публикувано

на

Германия е готова на компромис за гратисни срокове, за да влезе в сила петролното ембарго срещу Русия. Това заяви държавният министър по европейските въпроси на федералната република Анна Люрман. Тя отчете, че все още няма постигнато съгласие по шестия пакет от санкции.

“Много е важно да приемем такива санкции, които да вредят повече на Русия отколкото на нас в Европа. Това е германската позиция.  Затова проявяваме голямо разбиране, ако някои държави се нуждаят от по-дълъг период, за да извършат това излизане от руските енергийни доставки. Мисля, че по отношение на преходните периоди, ще е възможно да се постигнат компромиси. Разговорите в Брюксел, които в момента се водят, са много конструктивни. Важно е да запазим това единство в Европа”, заяви тя по БТВ.

Тя добави, че Русия ще трябва да плати висока политическа и икономическа цена за агресията в Украйна, налагайки санкции. Анна Люрман коментира и Темата за опазването на климата.

“Пределно ясно е например, че възобновяемите енергийни източници са полезни не само за климата, но представляват и енергия на мира, защото увеличават независимостта ни от автократични доставчици на енергия. За това много говорим в Брюксел. Има и много конкретни планове от страна на Европейската комисия – плана REPowerEU например, “Fit for 55”. В тези области е важно да продължаваме усилията за възобновяема енергия и енергийна  ефективност, но и по други теми в областта на климата. Като например общата ни позиция за следващата конференция за климата през ноември. И по нея се водят разговори с Европейската комисия и с нашите партньори, с българското правителство”, каза тя.

Държавният министър по европейските въпроси коментира и отношението на България към Северна Македония по въпроса за присъединяването на северната ни съседка в ЕС.

“Вярвам, че сме много близко до решение. На всички ни е ясно – като едно задружно европейско семейство, че е в интерес на всички ни, Западните Балкани да са едно стабилно място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят разговори за пътя за постигането й. И съм убедена, че скоро ще обединим позициите си”, завърши тя .

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА