Открийте ни и в

България

Гешев в Брюксел: Връщаме се към престъпността от 90-те години

Той беше изслушан от Комисията за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент

публикувано

на

Сн.: Архив/БТА

Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване пред комисията на Европейския парламент LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент.

“Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни”, обясни той.

Иван Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години.

“Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени”, каза още той.

По думите му се констатира нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

“Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността”, каза още той.

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, каза още главният прокурор.

“Имаме желание за участие в реформа. Не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година. Основното е едно – да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира”, допълни Гешев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА