Открийте ни и в

САЩ

Главният прокурор на Ню Йорк: Тръмп е мамил с фалшиви оценки на имотите си

Бившият преизидент ги е завишавал, когато трябвада вземе заем и ги е намалявал, когато е трябвало да ги застрахова

публикувано

на

Нюйоркската прокуратура изглежда затяга хватката си около бившия президент Доналд Тръм и неговата едноименна бизнес империя. Във вторник главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс даде ход на процедура за принудително получаване на документи и показания от Тръмп и две от децата му, като в се обосновава, че са налице редица доказателства, че бившият президент и компанията му Trump Organization са фалшифицирали оценки на имотите си, за да получат по-изгодни заеми, застраховки и данъчни облекчения.

В съдебни документи прокуратурата настоява Тръмп и двете му пълнолетни деца – Иванка Тръмп и Доналд Тръмп младши – да свидетелстват за оценката на семейните активи, както и да предоставят нужните документи, пише The Wall Street Journal. От службата на Летиша Джеймс обявиха, че въпреки че все още няма решение за предприемане на правни действия, основанията за разследването са очевидни.

“До този момент разследването ни разкри факти, според които Тръмп и неговата компания Trump Organization са представяли грешни оценки на множество свои активи с цел икономическа изгода”, каза гламният прокурор на Ню Йорк.

Тръмп обеща да се върне в Белия дом през 2024 г.

Разследването по този казус е започнало през март 2019 година, след като бившият адвокат на Тръмп, адвокатът Майкъл Коен свидетелства пред Конгреса, че Тръмп е увеличавал стойността на имотите си или я е намалявал в зависимост от изгодата си.

От нюйоркската прокуратура потвърждават, че бившият президент е увеличавал стойността на имотите си, за да вземе по-голям заем или пък за да намали данъчната си основа. Тръмп обаче е намалявал стойността им, когато е трябвало да си купи застраховка.

Неточните данни се отнасят за имоти на Тръмп като Seven Springs, имот на север от Ню Йорк Сити, триплекс апартамента му в Тръмп Тауър и международния голф клуб в Шотландия, уточниха от канцеларията на главния прокурор на Ню Йорк.

От там обясниха и че триплексът на Тръмп е бил представен с големина от 30 000 квадратни фута или 2000 квадратни метра, въпреки че действителният му размер е 10 996 фута. През 2015 и 2016 година апартаментът е бил оценен на $372 млн. на базата на големината му от 30 000 квадратни фута.

Тръмп поиска съдът да прекрати разследване срещу неговия бизнес

Разследването на главния прокурор на Ню Йорк е показало, че банките и финансовите институции са разчитали на заявленията на Тръмп и компанията му, когато са решавали за неговите заеми и застраховки.

Натискът срещу Trump Organization идва и по линия на друго разследване – криминално, на прокуратурата на Манхатън, оглавявана от Сайръс Ванс младши. То тече от две години и половина и в средата на миналата година доведе до повдигане на обвинения в данъчна измама срещу бизнес организацията на бившия президент Доналд Тръмп и нейния главен финансов експерт Алън Вайсълбърг. Обвинителен акт е внесен в Ню Йорк. Вайсълбърг твърди, че е невинен.

Службата на Летиша Джеймс подпомогна разследването на прокуратурата на Манхатън. Самата Джеймс при кампанията се за получаване на поста наблегна именно на обещанието да разследва Тръмп.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА