Нюйоркската прокуратура изглежда затяга хватката си около бившия президент Доналд Тръм и неговата едноименна бизнес империя. Във вторник главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс даде ход на процедура за принудително получаване на документи и показания от Тръмп и две от децата му, като в се обосновава, че са налице редица доказателства, че бившият президент и компанията му Trump Organization са фалшифицирали оценки на имотите си, за да получат по-изгодни заеми, застраховки и данъчни облекчения.

В съдебни документи прокуратурата настоява Тръмп и двете му пълнолетни деца – Иванка Тръмп и Доналд Тръмп младши - да свидетелстват за оценката на семейните активи, както и да предоставят нужните документи, пише The Wall Street Journal. От службата на Летиша Джеймс обявиха, че въпреки че все още няма решение за предприемане на правни действия, основанията за разследването са очевидни.

"До този момент разследването ни разкри факти, според които Тръмп и неговата компания Trump Organization са представяли грешни оценки на множество свои активи с цел икономическа изгода", каза гламният прокурор на Ню Йорк.

Разследването по този казус е започнало през март 2019 година, след като бившият адвокат на Тръмп, адвокатът Майкъл Коен свидетелства пред Конгреса, че Тръмп е увеличавал стойността на имотите си или я е намалявал в зависимост от изгодата си.

От нюйоркската прокуратура потвърждават, че бившият президент е увеличавал стойността на имотите си, за да вземе по-голям заем или пък за да намали данъчната си основа. Тръмп обаче е намалявал стойността им, когато е трябвало да си купи застраховка.

Неточните данни се отнасят за имоти на Тръмп като Seven Springs, имот на север от Ню Йорк Сити, триплекс апартамента му в Тръмп Тауър и международния голф клуб в Шотландия, уточниха от канцеларията на главния прокурор на Ню Йорк.

От там обясниха и че триплексът на Тръмп е бил представен с големина от 30 000 квадратни фута или 2000 квадратни метра, въпреки че действителният му размер е 10 996 фута. През 2015 и 2016 година апартаментът е бил оценен на $372 млн. на базата на големината му от 30 000 квадратни фута.