Главният прокурор Уилям Бар обмисля да напусне поста си преди 20 януари, деня, в който президентът Доналд Тръмп трябва да предаде властта на наследника си Джо Байдън, потвърди запознат източник пред CNN.
По думите му, Бар не е доволен от Тръмп, като твърди, че главният прокурор "не е човек, който приема тормоз и обръща другата буза!"
"Той не е взел окончателно решение", каза източникът.
„Ню Йорк Таймс” пръв съобщи за намеренията на Бар.
CNN съобщи по-рано тази седмица, че Тръмп е разочарован от Бар, тъй като в интервю каза, че Министерството на правосъдието не е открило доказателства за широко разпространени измами на изборите. Двамата във вторник имаха "спорна" продължителна среща в Западното крило, според човек, запознат със срещата.
В четвъртък Тръмп отказа да каже дали има доверие на Бар, знак, че главният прокурор е отпаднал от благосклонността на президента.
"Попитайте ме след няколко седмици. Те трябва да разгледат цялата тази измама", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет.
Двама служители на Белия дом заявиха пред CNN, че докато Тръмп със сигурност е обмислял да уволни Бар, няколко души са го посъветвали да не го прави.
Бившият главен прокурор при президента Джордж Буш излезе от полупенсиониране през 2019 г., за да поеме най-високия пост в Министерството на правосъдието, след като Тръмп освободи предшественика му Джеф Сешънс.
Тръмп принуди Сешънс през 2018 г., след като той се отказа от въпроси, свързани с кампанията през 2016 г., включително разследването на руска намеса в изборите.
Бар е изправен пред обвинения, че е политизирал Министерството на правосъдието, за да защити Тръмп, като се е включил в присъдата за приятеля на Тръмп Роджър Стоун и е оттеглил федералните обвинения срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.
Тръмп отказа да отстъпи президентския пост през 2020 г., твърдейки невярно, че изборите са изпъстрени с измами и откраднати от него, когато повече хора гласуваха за новоизбрания президент Джо Байдън.
Позовавайки се на обвинения срещу Dominion и друг софтуер за гласуване, използван по време на изборите през 2020 г., Бар каза пред Асошиейтед прес: „Има едно твърдение, че би било системна измама и това би било твърдението, че машините са програмирани по същество за изкривяване на изборните резултати. И Министерството по вътрешна сигурност и Министерството на правосъдието са проучили това и досега не сме виждали нищо, което да го доказва."