Открийте ни и в

България

Главният прокурор, премиерът и вицепремиерът трябва да говорят пред парламента

Янев трябва да даде информация за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата

публикувано

на

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан от депутатите днес, 29 юли, като трябва да даде информация за работата на Бюрото за защита на свидетелите, което осъществява личната му охрана.

Предложението това да бъде направено беше на депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а в зала бе одобрено със 187 гласа „за“.

Освен изслушването, главният прокурор ще трябва да внесе в парламента и доклад за прилагане на Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство или така наречените защитени свидетели, за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Срещу Бюрото бяха отправени критики, че за посочения период не е пазило нито един свидетел, въпреки че е разходвало значителни средства, а единствено е осигурявало личната охрана на Иван Гешев.

През 2020 г. служители на Бюрото за защита участваха и в акцията в сградата на президентството, която беше един от поводите за започване на миналогодишните протести.

Премиерът Стефан Янев, заедно с вицепремиер и министър от ръководеното от него служебно правителство, ще бъдат изслушвани в парламента. Това трябва да стане преди изслушването на Гешев. Янев трябва да даде информация пред депутатите за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

Веднага след него в пленарната зала ще говори вицепремиерът Атанас Пеканов. Неговото изслушване е по темата за Плана за възстановяване и устойчивост, промените, направени от служебния кабинет в него, и готовността за внасянето му в Европейската комисия. Българската банка за развитие (ББР), нейното състояние и стратегия за бъдещето с основна мисия да помага на малките и средни предприятия – това е темата, заради която в пленарната зала е повикан министърът на икономиката Кирил Петков.

Веднага след това депутатите ще преминат към изслушване на председателя и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Комисарите ще трябва да обосноват утвърждаването на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цените чрез метода “горна граница на цени” за регулаторния период 2022–2026 г., които на практика ще доведат до повишаването на сметките за вода на потребителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА