Открийте ни и в

Здраве

Гликемичният индекс – кои храни му влияят и как?

Няколко съвета с какво да се храним, за да бъде в норма
Мария Танева

публикувано

на

Празната кофичка от сладолед ми се усмихва победоносно. Главата ми се изпълва със самообвинителни мисли, съзнанието и погледът ми са замъглени, от което трудно се концентрирам. Отпаднала съм и ме мъчи жажда за вода.

Това са част от симптомите, които преживяваме след приемането на храни с висок гликемичен индекс.

Гликемичният индекс стана известен на света най-вече благодарение на д-р Мишел Монтиняк, който придоби популярност в индустрията на диетите през 80-те и 90-те.

Той създаде хранителни режими, при които не се броят калории, а се следи качеството на приеманата храна. Или простичко обяснено – не се концентрираме върху факта какво количество храна сме приели, а каква е храната.

Неговото предложение беше – както пропорционално балансираме диетата си между въглехидрати, мазнини и белтъчини, така и да я адаптираме към въглехидратни храни с по-нисък гликемичен индекс като броколи, зеле, спанак, ягоди, боровинки и др.

Гликемичният индекс отмерва влиянието на

приетите въглехидрати върху кръвната захар

Храни като бялото брашно, картофите и бялата захар предизвикват бързото увеличаване на глюкозата в кръвната захар и рязкото й спадане впоследствие. Този процес създава критични моменти, при които тялото трябва да използва собствени ресурси за енергия вместо тези от току-що приетата храна. Или настъпва катаболитен процес (на разграждане), при който се използват вещества от мускулната и други изградени тъкани за балансиране на процесите в тялото ни.

Например, независимо от наличието на мазнини и аминокиселини, чиято цел е синтезиране на протеин, количествата захар в сладоледа са толкова високи, че кратко време след консумирането му ние изпадаме в еуфория и после в летаргия. Това се получава вследствие на факта, че тялото използва наличната енергия за оцеляването ни, т.е. разгражда и консумира вещества от нас за нас. Това също така се нарича канибализъм в някои книги.

В литературата ще срещнете съкращението GI (Glycemic Index) за гликемичен индекс. Той категоризира въглехидратите според тяхното влияние върху кръвната ни захар.

Въглехидратите с гликемичен индекс (GI) под 55 се считат за най-предпочитани. Те се абсорбират бавно в кръвната захар и така предизвикват по-бавно и контролирано покачване на глюкозата в кръвната захар и респективно на нивата на инсулина в нея. Тук отварям скоби, с които мога да охладя ентусиазма ви – има огромна разлика между едно хранене с храни с нисък гликемичен индекс и постоянен режим на хранене с храни с нисък гликемичен индекс. И още повече, ако решите да сте стриктни, приеманите въглехидрати не бива да превишават гликемичен индекс 50-55. Най-добре е

да се застопорим около числото 45

предлагат от университета в Сидни, Австралия. На тяхната страница можете да направите запитване за гликемични индекси на различни храни.

Ниският гликемичен индекс води до много позитивни здравословни промени особено за хора, които са предразположени към заболявания като диабет и сърдечносъдови заболявания.

Целта на въглехидратите с нисък гликемичен индекс е да доставят качествена храна за функционирането на изградените вече мозък, органи и мускули (особено по време на упражнения).

На страницата на www.gisymbol.com можете да намерите чудесни рецепти и съвети за хранене по метода на д-р Мишел Монтиняк.

Бих искала да добавя, че тялото ни е комплексна система от системи, които работят заедно за постигане на една единствена цел – оцеляването ни.

Оцеляването, което ще ни даде възможност да преживеем с ентусиазъм и в добро здраве личната си легенда тук, на земята. Тази комплексност изисква многостранен подход към тялото ни. Единствено хранене с храни с нисък гликемичен индекс не е достатъчен за цялостното ни здраве и енергия. Обезводняването и обездвижването представляват сериозни препятствия по пътя към крепко здраве. Съгласна съм обаче, че позитивните промени на начина ни на живот могат да допринесат до увеличаване на стреса в живота ни. Затова планирани промени, стъпка по стъпка, са най-добрата стратегия.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Нова порция полско пилешко със салмонела в България. БАБХ хвана 50 кила

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела, е установила Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Цялото количество е 50 кг и е поставено под забрана. Не е допуснато да достигне до търговската мрежа у нас.

Резултатите от пробите са получени на 20 януари. Месото е проверено във връзка със засиления контрол на Агенцията върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България.

Установената салмонела е от щам, който не е патогенен за човешкия организъм, успокояват инспекторите.

Припомняме, това е поредният случай на заразено пилешко от Полша, предназначено за българския пазар.

В началото на декември беше установено, че най-малко 100 тона пилешко са били внесени у нас.

Заради случаите Агенцията по храните затегна контрола върху вноса на месо от Полша.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Мръсният въздух сред основните причинители на инфаркти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че едни от главните причинители на внезапния сърдечен пристъп са фините прахови частици, които се срещат в замърсения въздух, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Изследователите анализирали данните от нефаталните случаи на инфаркт на миокарда в германския град Аугсбург сред 5 898 пациенти. Времето на сърдечните пристъпи било съпоставено със повишените нива на замърсяване на въздуха.

Оказало се, че още при първите няколко часа на въздействие от страна на фините прахови частици, те предизвикват нарушения в работата на сърцето. Заради малкия си размер те лесно проникват в кръвта и клетките.

Инфарктът на миокарда е най-разпространената сърдечносъдова болест в целия свят. Свръхмалките частици достигат по размер до 100 нанометъра. Основен източник на тяхното разпространение са изпусканите от автомобилите отработени газове, припомня сайтът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пробив в медицината: Препрограмирани Т-клетки виждат, откриват и поразяват раковите клетки

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Новооткрита част от нашата имунна система може да бъде използвана за лечението на всички видове рак, съобщи сензационната новина ВВС.

Учени от университета в Кардиф настояват, че са открили метод за откриване и унищожаване на ракови клетки в простатата, гърдата, белите дробове, но… само при лабораторни тестове.

Резултатите, публикувани в Nature Immunology, към момента не са тествани при пациенти, но изследователите твърдят, че имат „огромен потенциал“.

Какво са открили учените?

Т-клетка в кръвта на хората, която може да сканира поразеното от рак тяло, да открие болните клетки и да ги унищожи.

„Така има възможност да се лекува всеки един пациент“, твърди изследователят проф. Андрю Сюел.

„Никой не вярваше, че това може да е възможно, но сега се открива нова перспектива в медицината за лечението на рака“, категоричен е той пред ВВС.

Как работи Т-клетката?

Тя има „рецептори“ на повърхността си, които й позволяват да „вижда“ поразени ракови клетки у пациенти с рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдите, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

Този специфичен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло.

Смята се, че MR1 отчита изкривения метаболизъм, протичащ в ракова клетка към имунната система.

„Ние сме първите, които описват Т-клетка, която открива MR1 в раковите клетки – това не е правено досега, това е първото откритие по рода си“, споделя и научният сътрудник Гари Долтън.

Защо това откритие е значимо?

Т-клетъчните ракови терапии вече съществуват и се прилагат. Най-известният пример е CAR-T -лекарство, произведено чрез генетично инженерство на Т-клетки за търсене и унищожаване на ракови заболявания.

CAR-T може да доведе болни от рак пациенти до пълна ремисия, но в настоящото изследване се твърди, че подходът е различен, защото Т-клетките биват обучавани да наблюдават и унищожават поразените места.

Според изследователите техният Т-клетъчен рецептор може да доведе до „универсално“ лечение на рак.

Идеята им е кръвна проба да бъде взета от пациент с рак. Техните Т-клетки ще бъдат извлечени и след това генетично модифицирани, така че да бъдат препрограмирани, за да създадат учените рецептора за намиране и унищожаване на рак.

Какво казват експертите?

Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел в Швейцария коментират, че изследването има „голям потенциал“, но е в твърде ранен етап, за да каже, че ще работи при всички видове рак.

„Ние сме много развълнувани от имунологичните функции на тази нова Т-клетъчна популация и потенциалната употреба на техните TCR в терапия с туморни клетки“, допълват учените.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет, казва: „В момента това са много основни изследвания. Няма съмнение, че това е много вълнуващо откритие, както за усъвършенстване на основните ни познания за имунната система, така и за възможността за бъдещи нови лекарства срещу рак“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada