Открийте ни и в

Интересно

Глобалната температура продължава да се покачва през следващите пет години

Според новите прогнози на СМО през периода 2020 – 2024 почти всички региони, с изключение на някои в Южния океан, ще са с по-високи температури от отчетените напоследък

публикувано

на

сн. Pixabay

Температурите в света ще продължат да се повишават през следващите пет години и това показва какво огромно предизвикателство ще е да бъде спазен ангажиментът от Парижкото споразумение глобалното затопляне да бъде ограничено под 2 градуса Целзий, обяви Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс и АФП.

Според новите прогнози на СМО през периода 2020 – 2024 почти всички региони, с изключение на някои в Южния океан, ще са с по-високи температури от отчетените напоследък. Валежите ще са повече в по-големите географски ширини и в Сахел, но северните и източни части на Южна Америка ще са по-сухи. Ветровете над Северния Атлантически океан може да са по-силни, което ще предизвика повече бури в Западна Европа.

Заради човешката дейност планетата вече е с 1 градус Целзий по-топла от прединдустриалния период, което увеличава климатичните катастрофи. Предишният петгодишен период е най-топлият, регистриран досега.

Средната глобална температура ще продължи да е най-малко с 1 градус Целзий по-висока до 2024 г, прогнозира СМО. Вероятността тя да превиши с 1,5 градуса доиндустриалните през следващите пет години е 20 процента.

Това не означава, че светът ще премине дългосрочно тази граница, която учените са определили като таван, за да бъдат избегнати катастрофални промени в климата. Показва обаче продължаваща тенденция за затопляне, която подчертава „огромното предизвикателство“ пред света да изпълни целта на Парижкото споразумение от 2015 г. парниковите емисии да бъдат ограничени, така че покачването на температурите да остане „доста под“ 2 градуса Целзий, каза генералният секретар на СМО Петери Талас.

Засега дългосрочната тенденция е от затопляне от 1,2 градуса над прединдустриалните нива, каза климатологът Майкъл Ман. Той очаква температурите отново да намалеят.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Интересно

Майкъл Джордан си продаде стари кецове за $615 000

Общо 11 чифта маратонки на Джордан бяха предложени на търга и 9 бяха купени за обща сума от $931 875

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кецове, носени от Майкъл Джордан, се продадоха на търг на аукционната къща Кристис за сумата от 615 000 долара, предаде Франс прес.

Моделът в червено и бяло с емблемата на Найки е бил носен от баскетболиста по време на приятелска среща на 25 август 1985 г. в Триест в Италия, като тогава той е играл в тима на Стефанел срещу отбора на Юве Казерта.

Друг чифт спортни обувки на Джордан бяха продадени на търг в средата на май за рекордните 560 000 долара в аукционната къща Сотбис. Но този рекорд падна след три месеца тази нощ.

Общо 11 чифта маратонки на Джордан бяха предложени на търга снощи и 9 бяха купени за обща сума от 931 875 долара.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Жабите също имат хареми

Всеки харем на жаба има йерархична структура.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pinterest

Учени за първи път описват харема на жаба от тропическите гори на Бразилия, демонстрирайки, че полигинията или възпроизводството на един мъжки екземпляр с повече женски, е поведение, което се практикува и от земноводни, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс адвансис“.

Този начин на възпроизводство е най-разпространеният в животинския свят – наблюдава се при рибите, влечугите, бозайниците, птиците и някои безгръбначни, обяснява зоологът Фабио де Са от университета „Кампинас“. Досега обаче процесът не е описван при земноводно.

„Щастливият избраник“ е жаба с кафяв или жълточервеникав цвят от вида Thoropa taophora. Научният екип е заснел екземпляри от вида на места, относително бедни на прясна вода, където тези жаби се размножават. Целта на изследователите е била да проверят дали недостигът на ресурс влияе върху полигинията при земноводните.

Изображенията потвърждават съществуването на „ексклузивна“ връзка между един мъжки екземпляр и две женски, едната от които винаги е доминираща.

Доминиращите женски се приближават до мъжкия и се позиционират под тях за възпроизводство. Втората женска присъства пасивно на сцената.

Изследователският екип е наблюдавал как мъжките жаби редовно патрулират територия си и издават силни звуци, за да плашат натрапници. В продължение на няколко седмици „мъжкарите“ остават близо до яйцата и поповите лъжички, пазейки ги от хищници.

Поведението на женските, наблюдавано от изследователите, потвърждава, че всеки харем има йерархична структура. Учените отбелязват, че когато женската от по-висок ранг започне да изяжда яйцата, мъжкият екземпляр се чифтосва с нея, гарантирайки, че нейните гени ще бъдат пренесени от новите яйца.

Когато по-нископоставената женска започне да поглъща яйцата, мъжкият се приближава до нея и за кратко я „прегръща“, спирайки „канибалската“ й проява.

Направеният анализ на попови лъжички от различни хареми е показал, че гените на между 56 и 97 процента са от доминиращите женски.

Учените допускат, че това поведение е еволюирало при вида Thoropa taophora frogs в резултат на съревнованието между мъжките екземпляри за идеална размножителна среда и годни женски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Канадският премиерът става герой на комикс

Преди да стане политик, Джъстин Трюдо е бил учител.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: The Print

Издателство „Тайдъл уейв пръдакшънс“ подготвя комикс за живота на канадския министър-председател Джъстин Трудо.

Комиксът ще е в серията „Политическа власт“, в която издателството представя политици от цял свят от 11 години. Той ще разкаже в 24 страници за личния и за професионалния живот на Трюдо, както и за трудности, през които е минал.

Джъстин Трюдо е израснал сред медийно внимание, защото баща му Пиер Трюдо е 15-ият министър-председател на Канада. Брат му обаче загива в лавина. Преди да стане политик, е бил учител.

Комиксът ще бъде издаден в края на септември. Подготвя се и книжка с твърди корици.

Джъстин Трудо е роден на 25 декември 1971 г. Той положи клетва като канадски министър-председател през 2015 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Климат, международно, покачване
Бялата очна линия е последният писък на модата

Козметичките насърчават дамите да използват и бели очни сенки за по-екстравагантен външен вид. 

Затвори