Открийте ни и в

Интересно

Глобалното затопляне принуждава преместването на базовия лагер на Еверест

Новото място ще бъде позиционирано на по-ниска надморска височина

публикувано

на

Глобалното затопляне принуждава преместването на базовия лагер на Еверест
Сн.: Wikipedia

Непал се готви да премести базовия лагер на Еверест, тъй като глобалното затопляне и човешката дейност го правят опасен.

Лагерът, който се използва от до 1500 души през пролетния сезон на изкачване, е разположен на бързо изтъняващия ледник Кхумбу.

Новото място ще бъде позиционирано на по-ниска надморска височина, където няма целогодишно заледени участъци, съобщи официален представител пред Би Би Си.

Изследователите твърдят, че топящата се вода дестабилизира ледника, а алпинистите казват, че в базовия лагер все по-често се появяват пукнатини, докато спят.

“В момента се подготвяме за преместването и скоро ще започнем консултации с всички заинтересовани страни”, заяви пред Би Би Си Таранат Адхикари, генерален директор на департамента по туризъм на Непал.

“По принцип става въпрос за адаптиране към промените, които наблюдаваме в базовия лагер и това се превръща в нещо съществено за устойчивостта на самия алпинистки бизнес”, допълва той.

В момента лагерът се намира на височина 5 364 метра. Новият ще бъде с 200-400 м. по-нисък, признава Адхикари.

Плановете следват препоръките на комитет, сформиран от правителството на Непал за улесняване и наблюдение на алпинизма в района на Еверест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено