Открийте ни и в

Интересно

Глобалното затопляне стимулира цъфтежа на водорасло, убива обитателите на Арабско море

публикувано

на

сн. Pixabay

Изследване разкри, че глобалното затопляне подклажда цъфтежа на водорасло, който разстройва живота на животински видове в Арабско море, съобщи ЮПИ.

Като използвали спътникови снимки на НАСА от десетилетия, учени от обсерваторията “Ламонт-Дохърти” на Колумбийския университет свързали топенето на ледници с разпространението на водораслото Noctiluca в Арабско море.

“Повечето изследвания, свързани с климатичните промени и морската биология, фокусират вниманието върху промени в полярни области и области с умерен климат, докато промените в тропиците остават до голяма степен незабелязани”, заяви Жоаким Гоеш от екипа.

Студените зимни мусони, които духат от Хималаите, обикновено охлаждат повърхността на Арабско море. В резултат студени слоеве вода потъват и са заместени от намиращи под тях слоеве вода, която е богата на хранителни вещества. Този процес, наречен конвективно премесване, позволява цъфтежа на фитопланктона, с който се хранят много морски същества, в осветената от слънчевите лъчи вода с високо съдържание на хранителни вещества. Но топенето на ледниците е допринесло духащите към океанската повърхност ветрове да станат по-топли и по-влажни, намалявайки конвективното премесване. Въпросната промяна влияе отрицателно върху фитопланктона, но не и върху водораслото Noctiluca, което за разлика от него не се нуждае от слънчева светлина.

Способността на Noctiluca да цъфти при свиване на снежната покривка в Хималаите и Тибет разстройва живота в Арабско море от края на 90-те години на миналия век, показва изследването. Само медузите и някои морски безгръбначни могат да се хранят с Noctiluca.

“Вероятно става въпрос за една от най-драматичните промени, свързани с глобалното затопляне”, отбеляза Гоеш.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Сайънтифик рипортс”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА