Открийте ни и в

България

Глоба за Беър Грилс, палил огън и ял жаби на Рила

Популярният пътешественик пристъпил правилата, докато снимал филм
Вера Александрова

публикувано

на

Популярният пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс нарушил Закона за защитените територии в България при заснемането на филм в Рила. Авантюристът си позволил да плува в Каракашевото езеро, да пали огън и да лови и убива животни, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

„Дирекция „Национален парк „Рила“ състави актове за административни нарушения за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм. Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите”, информират от ведомството.
След

подаване на сигнал

ръководството на парка направило проверка по случая.
Установило се, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък „Боровец“, на територията на НП „Рила“. Екипът имал разрешение за снимки „при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Снимачният екип бил придружен и от служителите на парковата охрана, които обаче не станали свидетели на извършените нарушения.
Съгласно Закона за защитените територии виновната за провиненията компания може да бъде глобена от 1000 до 10 000 лв. От санкция между 500 до 5000 лв. са заплашени и Беър Грилс, и Дерек Хъф като физически лица.
В съобщение до медиите от „Дискавъри комюникейшън“ казват, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Уточнява се също, че самата поредица

не е продукция на „Дискавъри“

а е външна такава.
„Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод“, завършва позицията.
През лятото сериозен обществен отзвук предизвика влизането на играещи хоро в езерото „Бъбрека“ в Рила. От Министерството на околната среда съобщиха, че ще има санкции.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
26 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Муки: Стоянка искаше да си отиде, беше много уморена

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Булфото

За мен беше един нестандартен човек, една необикновена майка, една майка, която беше артистична и вкъщи. Аз имах такава силна връзка с нея и ще продължавам да я имам. Това заяви пред bTV Мария Грубешлиева – Муки – дъщерята на покойната Стоянка Мутафова.

„Все едно че ми отиде половината от мен“, каза тя с разтреперан глас.

„Стоянка беше много интересна личност, много интелигентна. Безумно обичаше театъра, театърът за нея беше всичко“, сподели Грубешлиева.

Муки се чувствала пренебрегната като малка, но пък била щастлива, че майка ѝ е Стоянка Мутафова.

„Всеки ден ходех с нея в театъра. Израснах между едно много голямо съзвездие от актьори – Калоянчев, Невена Коканова, Славчо Пеев. „Како“ ѝ викаха, защото беше най-голямата в театъра“, спомня си Грубешлиева.

Според нея, Невена Коканова била най-голямата приятелка на Мутафова. „Невена сякаш успяваше да я приземи. Въпреки че беше много по-млада, Сякаш тя беше по-голямата от двете, по-разумната“, разказа Грубешлиева.

Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември

В един момент актрисата пътувала много и със Стефан Данаилов. Тя споделила с дъщеря си: „Просто не мога да му се нагледам. Боже. И през цялото време викам: „Стефане, Стефане, много си красив“.

„Стоянка си отиде много достойно, защото тя изживя един много бурен живот. И изведнъж тя просто остаря. Тя не искаше да се превърне в старица. И си го пожела“, смята Грубешлиева.

„Последния път когато бяхме в болницата ми каза: „Муки, да знаеш, този път ще умра“, сподели тя. „След операцията ми каза: „Обичам те“. Това бяха последните думи които чух от нея. Повече нищо не чух, защото сложиха тръба. Два месеца се измъчи в болницата“, добави Грубешлиева.

„Претърпя три операции. Тя ги издържа, но следоперативния период…“, каза тя. „Напоследък нищо не я правеше щастлива. Беше уморена от живота. Искаше да отиде при Нейчо. Тя страшно много обичаше чичо Нейчо. Тя цял живот заради него не погледна никого. Аз също много го обичах, защото той ме отгледа“, заяви с тъга Грубешлиева.

Тя не можа да сдържи сълзите си на въпроса как иска хората да запомнят майка ѝ. „Искам да я запомним емоционална, артистична, с много качества“, каза тя и се разплака.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Чужденци убиха охранител в пловдивско заведение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Plovdiv24.bg

Млад мъж е бил убит тази нощ при масов бой в квартал Капана, съобщи „Марица“.

Той е охранител от частна фирма, която е отговаряла за реда в заведение. Двама чужденци са буйствали и са били изведени от гардовете. На излизане единият от тях е ударил с чаша по главата едното момче, а другото е издъхнало от инфаркт.

Младежи, които са били студенти по медицина в Пловдив, са успели да реанимират ударения до идването на линейка и животът му е бил спасен.

Според източници на Plovdiv24.bg агресорите са били руснаци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Главният прокурор си назначава по-главен, за да го надзирава

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

Назначаването на новата фигура ще стане през прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която включва именно главния прокурор. Така на практика Иван Гешев ще си избере кой да го разследва.

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Освен това с промените ще се въведе и по-голяма отчетност – главният прокурор ще трябва да се отчита не само с годишен доклад пред парламента, както е в момента, но се предвижда да бъде изслушван на всеки три месеца. Ще има и възможност всяка парламентарна комисия да го кани на изслушване, ако има въпроси към него.

Промените бяха накратко обявени от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов по време на свиканото в събота извънредно заседание на Министерския съвет.

Поводът за скоростните промени, е становището на Венецианската комисия, както и резолюцията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия, които излязоха вчера и разкритикуваха остро проектозакона на министъра на правосъдието Данаил Кирилов по един от най-съществените проблеми на българската съдебна система – безконтролността и безнаказаността на главния прокурор и намесата му в кадровата дейност на съда.

Разпънаха Гешев в ЕП – питат го за Апартаментгейт, за избора му и протестите

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, обяви Борисов на извънредното заседание.

„Нашето предложение беше „тримата големи“ да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор“, добави Борисов.

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор“, каза още премиерът.

„Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишните отчети ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията“, допълни още Борисов.

„Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии“, заяви премиерът.

„Предложените промени са изцяло в конституционната рамка. Създава се фигура, която има независимост и провежда разследване. Предвидено е и изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишен отчет, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има желание за това“, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada