Открийте ни и в

Коронавирусът

Глоби затвор за всеки австралиец, който иска да се прибере от Индия

Мярката ще влезе в сила от понеделник и ще бъде преразгледана на 15 май

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Австралийското правителство ще въведе наказания, включително глоби и затвор за всеки, който се опита да се върне у дома от Индия. Ходът идва след като двама австралийски играчи на крикет, които бяха в Индия, се завърнаха у дома в четвъртък след транзитно преминаване през Катар, въпреки че правителството забрани всички директни полети от опустошената от COVID Индия.

Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт обяви засилване на граничния контрол късно в петък вечерта, заявявайки, че всеки, който се опита да се противопостави на правилата, ще бъде глобен до 66 600 долара или пет години затвор, или и двете.

„Правителството не взема тези решения с лека ръка“, каза той. „Въпреки това е изключително важно целостта на австралийските системи за обществено здраве и карантина да бъде защитена и броят на случаите на Covid-19 в карантинните съоръжения да бъде намален до управляемо ниво“.

Мярката ще влезе в сила от понеделник и ще бъде преразгледана на 15 май. Хънт се позова на правомощията по Закона за биосигурността да въведе мерките, същия акт, използван за затваряне на границите.

Австралия налага забрана за влизане в страната за пристигащи от Индия

Финансовият министър Джош Фрайденберг В събота отрече да е „безотговорно“ оставянето на австралийците закъсали в Индия, в момент, когато страната остава без кислород.

„Предприехме драстични действия, за да запазим австралийците в безопасност и това, с което се сблъскваме в Индия, е много сериозна ситуация, при която медицинските съвети, предоставяни на федералното правителство, бяха да се въведат тези строги мерки“, каза Фрайденберг. „Действахме по медицинския съвет. Ситуацията в Индия е ужасна. Това е много сериозно. Над 200 000 души са починали и има над 300 000 нови случая се регистрират на ден.”

Законите за биосигурност, използвани за управление на общественото здраве по време на пандемията, вече дават широки правомощия на държавните органи. Понастоящем заповедите за контрол на биосигурността позволяват на властите да изискат дадено лице да предостави данни за контакт, редовно да информира за здравословното си състояние, да ограничи движението, като остане в мястото на пребиваване за определен период, да бъде обеззаразен, да предостави телесни проби за диагностика, да предприеме лечение или да получите ваксинация, да остане в Австралия до 28 дни или да бъдете изолиран в медицинско заведение.”

Учени предупреждавали за индийския щам още в началото на март (СНИМКИ)

В допълнение към заповедите за контрол, наредбите дават възможност на министъра на здравеопазването да определя извънредни ситуации в областта на биосигурността. Тези правомощия позволяват на министъра да „определи каквото и да е изискване, за което е убеден, че е необходимо“, за да предотврати навлизането или разпространението на болести.

Престъпленията за неизпълнение се наказват с пет години затвор или глоба над 60 000 долара. Същите наказания се прилагат и при неспазване на заповед за контрол.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА