Открийте ни и в

САЩ

Голямото мнозинство от хората в САЩ подкрепя Roe v. Wade

Трудно е обаче да се прогнозира как мотивацията от решението ще се изрази или как точно ще повлияе на политическия пейзаж

публикувано

на

Мнозинството от американците подкрепят правото на аборт
Сн: архив

Последни прочувания на общественото мнение преди да излезе решението на Върховния съд за прецедента Roe v. Wade показаха, че голямото мнозинство от гражданите на САЩ са против отмяната.

През май, след изтичането на проекторешението на съда, според допитване, в което 66% отговориха, че не желаят Върховният съд напълно да премахне прецедента. Само 34% одобряваха това. Във всички проучвания назад да 1989 година дялът на подкрепящите пълното премахване на решението Roe v. Wade никога не е надхвърлял 36%.

Само 17% от американците отговориха при проучването на обществените нагласи, че ще бъдат “щастливи”, ако Roe v. Wade  падне, 12% ще бъдат “удовлетворени”, 21% биха били “неудовлетворени”, 34% казват, че ще бъдат “гневни” и още 14% не се интересуват от темата.

Върховният съд на Айова улесни атаките срещу правото на аборт

59% от демократите и 48% от пълнолетните хора на възраст под 35 години са в групата на “гневните”. 59% от анкетираните заявиха, че ще бъдат доволни, ако Конгресът приеме закон, защитаващ правото на аборт, а 41% не одобряват това.

В YouGov poll от май 63% от анкетираните казаха, че очакват ако Roe v. Wade бедните жени да имат проблеми с възможността за аборт, а 58% заявиха, че смятат, че такива проблеми ще имат цветнокожите жени. Само 35% очакваха подобни проблеми да имат белите жени, а едва 19% ги предвиждаха за богатите дами.

Мнозинството от жените – 54 на сто – заяви като цяла, че премахването на Roe v. Wade ще направи живота на повечето американки по-лош.

Политически следствия от решението.

Все още е рано да се правят някакви конкретни предвиждания, но изглежда вероятно решението на Върховния съд да мотивира за действия привържениците на правото на аборт. За това има някои ранни значи, коментира CNN. Огромна група от демократите и от младите хора ще бъдат гневни вследствие на решението. Няколко допитвания показаха, че гласоподавателите на демократите е много по-вероятно да абортите важна тема на междинните избори.

Взривно покачване на броя на абортите в САЩ

Проучване от май на Monmouth University  показа, че 48% от демократите смятат отношението на кандидатите към тяхното становище по темата за абортите за изключително важно при определянето на вота им. Този процент се е покачил много от 2018 година, когато така мислеха 31% от демократите. Срез републиканците така мислят 29%, а преди 4 години процентът бе 36.

Трудно е обаче да се прогнозира как мотивацията от решението ще се изрази или как точно ще повлияе на политическия пейзаж.

Одобрението за Върховния съд

Отмяната на Roe v. Wade ще повлияе и на отношението на гражданите към Върховния съд.  Marquette Law School polling показва, че одобрението за него пада от 54% през март до 44% през май. Промяната е настъпила главно сред демократите, 49% от които бяха сред одобряващите през март, а през май такива останаха едва 26%.

Същото проучване показа, че през май 23% от US гражданите смятат Върховния съд за “много консервативен”, докато на това мнение през март са били само 15%.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА