На 12 юни Чикаго стана свидетел на специална забава, състояла се в Copernicus Center в града и имаща за цел да популяризира ваксинациите срещу коронавируса в българската и полската общности там. Събитието пожъна успех и привлече немалко хора да се ваксинират на място и да се позабавляват.

Гостите можеха да получат безплатна ваксинация и да се насладят на консумация, хубава музика и оживление след едногодишното затваряне заради коронакризата. Всеки, който реши да бъде ваксиниран на събитието, можеше да получи безплатни билети за следващия домакински мач на футболния клуб Chicago Fire.

С този клуб е пряко свързан единият от най-интересните гости – Станислав Иванов, футболист на този отбор, който от няколко месеца лекуваше тежка контузия е скоро се очаква да излезе на зеления терен. Той още преди това даде пример, като са ваксинира (вижте видеото).

Сбирката в Copernicus Center бе посетена и от още един специален гост – кметът на Чикаго Лори Лайтфут, която, заедно с Иванов, се снима с участници, получили ваксинация.

Организаторите бяха помислили за всичко – от места за паркиране до присъствието на преводачи от български.

Събитието бе час от инициативата “Join the Team”, но която Лори Лайтфут е изявен привърженик. Инициативата има за цел да обедини влиянието на спортните клубове в третия по големина американски град и да го насочи към популяризиране на ваксинациите срещу коронавирус сред техните фенове.

Така в преследването на една обща цел се обединиха Chicago Bears, Blackhawks, Bulls, Cubs, Fire, Red Stars, Sky и White Sox.

Освен статичните мобилизационни центрове, градът поддържа множество мобилни клиники и организира събития, за да намали бариерите пред кампанията по ваксинация и да направи ваксините срещу коронавирус по-достъпни за хората, а именно – на местата, където те живият и работят.

Ваксинациите са безплатни и не се изисква застраховка или документ за самоличност. Могат да се ваксинират всички, навършили 12-годишна възраст. Повече информация за ваксинациите в Чикаго може да се намери на www.chicago.gov/covidvax.