Открийте ни и в

Вашето здраве

Горещата вана имитира ефекта от тренировките

Макар и основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква

публикувано

на

Сн: Pixabay

Горещата вана имитира ефекта от тренировките за здравето, защото засилва кръвообращението, увеличава температурата и сърдечния ритъм по подобен начин, твърдят британски учени, цитирани от Сайънс алърт.
Това е полезно за сърдечносъдовата система, намалява кръвното налягане, възобновява клетките, дори действа като антидепресант.

По време на тренировка обаче се изразходва повече енергия и освен че помага за отслабване и поддържане на нормално тегло, се увеличава и мускулната маса.

Учените са работили с доброволци, прекарвали еднакво време в гореща вана и в каране на велосипед.
Когато температурата се покачва, тялото търси начини да изразходва излишната топлина, за да я регулира. Един от основните механизми за това е засилване на потока от кръв към кожата, разширяват се и кръвоносните съдове.

Нутрикозметиката: Новият път към здравето и красотата

Това улеснява производството на различни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и защитата на кръвоносните съдове.

Макар и основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане – натискът от водата.

Сн: Pixabay

То допринася за връщането на кръвта към сърцето. Още не е доказано, но е възможно това да е предимство. Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се правят от 90-те години на миналия век. Едно от тях доказа, че взимането на гореща вана три седмици намалява нивото на кръвната захар у хората с диабет тип 2.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено