Открийте ни и в

Здраве

Горещото време изморява сърцето

Жегата влияе негативно и на мозъка заради директно излагане на слънце

публикувано

на

Заявявайки, че сърдечносъдовите заболявания са водещите заболявания, причиняващи смърт, специалисти по кардиология обясняват, че трябва да се внимава повече през летните месеци и най-вече възрастните хора да се пазят от прекомерните горещини.

Броят на пациентите, които получават инфаркт и умират поради сърдечносъдови заболявания при изключително горещо и влажно време, се увеличава. Този брой се увеличава още повече, особено при възрастните хора и тези с допълнителни заболявания. През летните месеци затоплянето на въздуха причинява разширяване на вените, загуба на течности и соли и сърцебиене, обясняват кардиолози.

Най-ефективният метод срещу топлината е изпотяването на тялото. Докато водата се изпарява от влажната кожа, кожата започва да се охлажда. По този начин намаляването на количеството течност, циркулираща във вените, води до намаляване на обема на кръвта, преминаваща през бъбреците.

В случай на недостатъчен прием на течности, се причинява свиване на съдовете с веществата, отделяни от бъбреците и надбъбречните жлези, и засилване на симптомите на сърдечна недостатъчност с внезапно повишаване на кръвното налягане, обясняват още специалистите.

Според тях пациенти с хипертония и сърдечна недостатъчност, които използват диуретични лекарства в горещо време с повишено изпотяване, трябва да приемат достатъчно течности. В противен случай може да има влошаване на бъбречната функция и внезапни спадове на кръвното налягане.

Дефицитът на натрий и калий възниква в резултат на прекомерна загуба на течности при тези, които използват тези лекарства. Това може да причини нарушение на сърдечния ритъм и влошаване на съзнанието, казват те.

Заявявайки, че пациентите с предишно сърдечносъдово заболяване трябва да стоят на хладни места, колкото е възможно повече, и ако започнат оплаквания като болка в гърдите, задух и сърцебиене, те трябва да се обърнат към здравна институция, без да губят време.

Жегите влияят негативно на нервната система и по-специално на психиката.

Горещините могат да отключат различни видове тревожности, депресивни състояния, промени в настроението и промяна в съня. Най-честите оплаквания са главоболие, замайване, психическо раздразнение.

При по-горещо време човек не може да спи, а при недоспиване ежедневието е по-трудно, защото човек става раздразнителен, разконцентриран, по-малко работоспособен.

Жегата влияе негативно на мозъка заради директно излагане на слънце. В горещите дни нараства и опасността от слънчев или топлинен удар, а това са най-крайните прояви.

Хората със сърдечносъдови заболявания, а и по-възрастните и децата, трябва да прекарват горещите летни месеци с голямо внимание и на по-хладно място.

Можете да плувате в продължение на 30 минути рано сутрин или на хладно вечер. Трябва да избягвате тежки, мазни ястия и да ядете зеленчуци на малки и чести интервали.

Трябва да се обърне внимание на дневната консумация на течности от 2-2,5 литра течност. В морето и басейна трябва да се влиза на гладно сутрин и вечер. Не трябва да се влиза в морето веднага след хранене, съветват кардиолози

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА