Открийте ни и в

Америка избира 2020

Готови или не: Разходите за изборите през ноември скачат заради гласуването в условията на коронавируса

Основният въпрос е ще се гласува ли по пощата – нещо, което Тръмп не иска.

публикувано

на

Сн.: архив

Интересът към гласуването по пощата рязко нараства. Изборните комисии имат нужда от обучение. А кабините за гласуване може би ще трябва да се оборудват със защитни екрани заради пандемията от КОВИД-19. Докато администрацията се готви за изборите на 3 ноември, едно е сигурно: те ще струват скъпо.

„Изборните комисии нямат дори близко до достатъчното ресурси, за да осъществят подготовката и промените, които са необходими за организирането на избори по време на пандемия. Виждаме това из цялата страна“, казва Уенди Уайзер, ръководителка на програмата за демокрация в Центъра за справедливост „Бренън“ към юридическия факултет на Нюйоркския университет.

Заради пандемията щатските и местните власти трескаво се опитват да се подготвят за безпрецедентни избори – изключително усилие по време на кандидатпрезидентска надпревара, докато случаи на зараза с коронавируса продължават да се увеличават в голяма част от територията на САЩ.

Свързаните с КОВИД-19 страхове предизвикват искания за мерки, които да гарантират, че изборите, които предстоят след само четири месеца, ще бъдат безопасни. Но отдавна обещаната федерална помощ за щатите, изпитващи недостиг на финансови средства, за да се справят със задачата, зацикли на Капитолия.

Парите биха помогнали да се трансформира класическия процес на гласуване в система, пригодена за условията на пандемия. Ключово значение за това имат разходите за отпечатване на бюлетините за гласуване по пощата и пощенските разходи.

Освен това има разходи, свързани с осигуряването на безопасността на гласуването в изборните секции чрез лични предпазни средства за служителите, повечето от които са възрастни и изложени на по-голям риск да се разболеят от вируса, и за обучение на нови служители. Скъпи машини са необходими за бързото преброяване на вота.

Нещата се усложняват от факта, че президентът Доналд Тръмп изпитва неприязън към гласуването по пощата. Обезпокоително редовно той заклеймява процеса като манипулиран, макар че няма доказателства за измама и дори собственият му предизборен щаб се адаптира към новата реалност на масово гласуване по пощата.

„В момент, когато случаите на коронавирус в страната се увеличават, жизненоважно е всички избиратели да могат да гласуват от домовете си, да изпратят бюлетините си по пощата“, заяви сенатор Ейми Клоубъшар, демократка от щата Минесота.

Огромният пакет за отговор на КОВИД-19, приет от Камарата на представителите през май, включва внушителната сума от 3,6 милиарда долара помощ за щатите за организиране на изборите, но Сенатът няма да се заеме със законопроекта преди края на юли. През март републиканците яростно се бориха срещу отпускането на 400 милиона долара изборна помощ, преди да я одобрят.

Ключови републиканци в Сената обаче изглеждат склонни да подкрепят по-голяма финансова помощ за изборите въпреки съпротивата на Тръмп и дори предлагат да смекчат изискването щатите да предоставят „съизмерими“ средства, за да имат право на федерално финансиране.

„Готов съм не само да обмисляотпускането на повече средства, които щатите да използват за изборите тази година, както сметнат за добре, но дори да преразгледам нашето изискване за съизмерими средства „, заяви сенатор Рой Блънт, републиканец от щата Мисури, председател на сенатската комисия, която е натоварена с въпроса.

„Можем да продължим да работим за избори, които да доведат до резултат, на който хората да имат доверие, и които да бъдат организирани така, че всеки, който иска да гласува, да може да гласува“, обясни той.

Пандемията избухна тази пролет в разгара на щатските първични избори, принуждавайки голяма част от щатските власти да отложат изборите с дни, седмици и дори месеци. Те трябваше да се справят с вълна от отказващи се членове на изборните комисии, смени на местата за гласуване и експлозия от вот по пощата.

Групи за защита на правото на гласуване са особено загрижени от консолидирането на местата за гласуване, което допринесе за дългите опашки в Милуоки, Атланта и Лас Вегас. Те се опасяват, че същото ще се повтори и през ноември.

Докато в Конгреса текат преговорите за следващия законопроект за отговор на КОВИД-19, крайната сума за изборната помощ със сигурност ще се окаже много по-малка от предвидените от Камарата 3,6 милиарда долара. Сумата бе определена според препоръките на Центъра „Бренън“, за да се подготвят щатите за прилив на бюлетини по пощата, като осигуряване на повече възможности за предварително гласуване и на безопасност в местата за гласуване.

Още преди пандемията изборните комисии обикновено работеха с ограничен бюджет. Щатският секретар на Айова Пол Дани Пейт, който е председател на Националната асоциация на щатските секретари, заяви, че групата е настоявала федералното правителство да осигури стабилен източник на средства, особено за справяне с продължаващите разходи за защита на националната избирателна система от киберзаплахи.

За първичните избори в щата Джорджия миналия месец изборните служби изразходваха 8,1 милиона долара от приблизително 10,9-те милиона федерални средства, получени от щата. Парите бяха използвани за изпращане на заявления за гласуване по пощата до 6,9 милиона активни регистрирани избиратели и за отпечатването на бюлетините за гласуване по пощата за окръзите.

Част от тях бяха използвани и за закупуването на лични предпазни средства и сигурни урни за окръзите. В същото време бюджетът на щатския изборен орган беше орязан с 90 000 долара за текущата финансова година, тъй като Джорджия, както и останалата част от страната, страда от намаляване на приходите вследствие на пандемията.

Останалите федерални средства щатът ще използва за покриване на разходите за разработване на онлайн система, чрез която избирателите да подават заявление за гласуване по пощата – по-евтин вариант, отколкото изпращането по пощата на формуляри до всички избиратели, и за проучване дали инсталирането на плексигласови прегради около машините за гласуване ще позволи повече избиратели да гласуват едновременно на едно място за гласуване.
В Колорадо, който вече е щат с всеобщо гласуване по пощата, изборната комисия на Денвър беше принудена да съкрати бюджета си със 7,5 процента, което се равнява на близо 980 000 долара. Джослин Букаро, директор на изборите в Денвър, заяви, че федералните средства, отпуснати в началото на годината, са помогнали за закупуването на лични предпазни средства и друго оборудване, свързано с пандемията.
Айова също е похарчила федералните си долари за бюлетини за гласуване по пощата и материали, свързани с пандемията, каза Пейт.
Служители с опит с вота по пощата и доставчици на софтуера, бюлетините и пликовете, които ще бъдат необходими през ноември, казват, че времето за закупуването им бързо изтича.

„За момента на повечето места наблюдавам някаква колеблива нерешителност: „Какво трябва да планираме? Гласуване по пощата, или на място, или комбинация от двете?“, обяснява Джеф Елингтън, председател на компанията за изборни услуги „Рънбек“ (Runbeck Election Services), която отпечатва бюлетини и специалните пликове, които се използват за изпращането им, а освен това доставя сортировъчни машини за голям обем пликове.“Просто трябва да се вземат решения, за да може хората да започнат да съставят план“, твърди той.

Компанията „БлуКрест“ (BlueCrest), разклонение на „Питни Боуес“ (Pitney Bowes), продава машини за сортиране, обработващи до 50 000 плика с бюлетини на час. Пред подобно натоварване може да се изправят големите окръзи в някои щати, като Уисконсин и Пенсилвания, където по думите на вицепрезидента на компанията Рик Бесерра той е разговарял с властите. Машините струват средно 475 000 долара всяка.
„Казвам им, че сега е времето“, заяви той.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Америка избира 2020

Байдън призова всички в Америка да носят маски в идните три месеца

Според Байдън мярката ще спаси над 40 000 живота

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Кандидатът за президентската номинация на американската Демократическа партия Джо Байдън призова за носене на маски от всички хора в Америка, когато са навън в идните три месеца най-малко.

„Всеки трябва да носи маска, когато е навън в идните три месеца най-малко. Нека да установим национален мандат за носене на маски незабавно и ще спасим човешки животи“, допълни той.

Според Байдън мярката ще спаси над 40 000 живота в идните три месеца. Той припомни, че в САЩ вече са починали от усложнения от зараза с коронавируса над 165 000 души.

Същевременно администрацията на Доналд Тръмп каза, че ако експериментална ваксина срещу новия коронавирус се покаже ефикасна при изпитанията, то тя ще бъде раздадена безплатно на американците.

Вашингтон инвестира над 10 милиарда долара в 6 проекта за ваксини и подписа договори, гарантиращи доставката на стотици милиони дози, ако клиничните изследвания дадат резултати и доведат до разрешение от американската агенция по лекарствата. Самите дози от ваксината ще бъдат платени от американското правителство.

Лекарите или клиниките, които ще инжектират ваксината, ще получават заплащане, но то ще бъде до голяма степен поето от частни застрахователи и от програмите за обществено здравеопазване като Медикеър, в това число и за хората без застраховка, заяви Пол Манго, който е високопоставен представител на министерството на здравеопазването. Той каза, че здравните власти са на път за доставката на стотици милиони дози ваксина до януари догодина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Защо Камала Харис може да се окаже неудобна мишена за Тръмп

Сексистки или расистки атаки, отправени срещу първата в историята на САЩ черна жена в предизборната листа на голяма партия, биха могли да усложнят усилията на предизборния му щаб да подобри пoзициите му сред жените от предградията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Решението на Джо Байдън да избере сенатор Камала Харис за свой вицепрезидент предоставя съвсем нова мишена на кампанията за преизбиране на президента Доналд Тръмп, която трудно намираше ефективна линия на атака срещу демократическия му съперник. Атакуването на Харис обаче крие собствени рискове и предизвикателства.

Броени минути след съобщението на Байдън Тръмп нарече Харис „гадна“, „ужасна“ и „непочтителна“, а кампанията му я обрисува като екстремист, който ще тласне умерения Байдън наляво. За момента обаче няма данни, които да сочат, че обществеността възприема като радикални политическите възгледи на Харис – бивш прокурор от Калифорния с тесни връзки с елита на Демократическата партия. Фактически тя е по-харесвана от републиканците, отколкото самият Байдън, според изследване на Ройтерс/Ипсос, осъществено в периода 10 – 11 август, точно преди Байдън да обяви избора си. Според сондажа 21 процента от регистрираните избиратели на републиканците имат благоприятно впечатление за нея спрямо 13 на сто с подобно благосклонно мнение за Байдън.

Радикална или умерена? Тръмп описва двойката Байдън-Харис

По-тревожно за Тръмп е следното: атаки, които биха изглеждали сексистки или расистки, отправени срещу първата в историята на САЩ черна жена в предизборната листа на голяма партия, биха могли да усложнят усилията на предизборния му щаб да подобри пoзициите му сред жените от предградията – ключов електорален блок, който той трябва да спечели отново, за да бъде преизбран, твърдят стратези и от двата лагера.

Водещи жени в Демократическата партия вече отправиха предупреждение срещу повторение на конфронтацията на Тръмп през 2016 г. с тогавашната номинация на Демократическата партия – Хилари Клинтън, която, като първата жена кандидат-президент, стана обект на критики заради пола й. Тръмп наричаше и Клинтън „гадна“ и я обвиняваше, че разиграва „женската карта“.

„Ако той възнамерява да използва женомразка лексика срещу Камала Харис, мисля, че това е крайно рисковано за него“, каза Нийра Тандън, водещ съветник на Клинтън по време на предизборната й кампания. „Той няма право на грешка с жените от предградията“.

Според най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос Байдън има преднина от 10-процентни пункта сред жените и 6 пункта при жените, живеещи в предградия. Общо взето той изпреварва Тръмп с 11 на сто по-малко от три месеца преди изборите на 3 ноември.

Сара Лонгуел, социолог от Републиканската партия, смята, че съветниците на президента биха искали Тръмп, известен с пламенната и бомбастична риторика срещу политическите си съперници, да бъде по-предпазлив с атакуването на Харис, освен ако имат причина да смятат, че жените от предградията не й вярват или не я харесват.
„Досега обаче няма доказателства, че не й вярват или не я харесват“, заяви Лонгуел. „Всъщност предполагам, че тя ще доста ще се понрави на жените от предградията“.

Популярността на Тръмп сред обществеността пострада зле в хода на коронавирусната пандемия, икономическия спад и общонационалните протести срещу полицейската бруталност и расовата несправедливост.

Трескаво търсейки нещо, което да промени траекторията на надпреварата, Тръмп и републиканските му съюзници бързо предприеха залп от критики срещу Харис минути след новината за избора й. Щабът на президента организира конферентен брифинг с репортери, за да я атакува заради ранните й позиции от времето на собствения й опит да се кандидатира за Белия дом, когато тя подкрепяше прогресистки предложения като Зелена нова сделка, всеобхватен план за чиста енергия, и „Медикеър за всички“, план за зравеопазване, финансирано от правителството. Байдън не подкрепяше нито едно от предложенията.

Харис промени някои от политическите си позиции в хода на кампанията в опит да се приближи към центъра. Екипът на Тръмп обаче даде ясно да се разбере, че ще се опита да я обрисува като неразкаял се левичар, същевременно намеквайки, че 77-годишният Байдън може скоро да отпадне от поста и заменен от нея. Освен това щабът заяви, че ще се стреми също така да извади на бял свят критиките срещу Харис от афроамериканската общност заради кариерата й в наказателното правосъдие, надявайки се да вбие клин между нея и най-лоялните избиратели на Демократическата партия.

Неофициално съветниците на президента обаче признават, че Харис би била страховит противник. Висш представител на Белия дом сподели, че изборът на Харис означава, че вицепрезидентът Майк Пенс ще има тежък дебат през октомври.
На пресконференцията си в Белия дом Тръмп припомни агресивните въпроси на Харис към Брет Кавано, тогава кандидат за Върховния съд, по време на изслушването му през 2018 г.

„Тя беше гадна до такава степен, че беше просто ужасно, ужасно беше как тя се държа със сегашния съдия Кавано, и аз няма да забравя това скоро“, каза Тръмп.

Непосредственото предизвикателсто за Харис и Байдън според демократически активисти всъщност ще бъде да потушат всякакви изблици на недоволство сред прогресистите, които призоваваха Байдън да си избере по-открит прогресист за кандидат – като сенатор Елизабет Уорън.

По време на собствената си предизборна кампания като претендент за президентската номинация на демократите Харис беше яростно критикувана от прогресистите, които смятаха, че като прокурор е подкрепяла открито правоналагането. Вполедствие тя стана гласовит поддръжник на прогресистките реформи на наказателното правосъдие.

Рашад Робинсън, директор на „Цветът на промяната“ (Colour of Change), лобистка организация, която е работила заедно с Харис по въпроса за полицейската реформа, смята, че кандидатката ще трябва да влезе в диалог с прогресистките си критици, за да ги спечели.

„Това са въпроси, на които ще трябва да отговори директно“, каза Робинсън. „Тя трябва да отговори на въпросите за еволюцията в позициите си, да говори за предизвикателствата пред нея и за това накъде се е преориентирала“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Радикална или умерена? Тръмп описва двойката Байдън-Харис

Тръмп се върна към обичайния си арсенал, прибягвайки до сексистки и расистки нападки

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Свръхревностна прокурорка, която се опитва да скрие миналото си участие в в борбата срещу престъпността – и мека спрямо престъпността. Най-радикалният избраник за вицепрезидентски кандидат в историята – и твърде умерена, за да въодушеви прогресивните демократи. Предизборният щаб на президента Доналд Тръмп се затрудни да дефинира сенаторката от Калифорния Камала Харис, която току-що беше обявена за кандидат-вицепрезидент на неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън.

И поради липсата на ясно послание, Тръмп се върна към обичайния си арсенал, прибягвайки до сексистки и расистки нападки. Той многократно нарече Харис „гадна“ и се опря на призиви, сякаш извадени от някаква измислена версия на 50-те години на миналия век.

Джо Байдън и Камала Харис проведоха първа предизборна проява

„Домакините от предградията“ ще гласуват за мен. Те искат безопасност и са във възторг, че спрях дългогодишната програма, чрез която жилищата за хора с ниски доходи биха завладели техния квартал. Байдън би я възобновил, и то в по-голяма форма, с Кори Букър начело!“, заяви той в Туитър и при това погрешно изписа името на сенатора демократ и бивш кмет на Нюарк, щата Ню Джърси, който също като Харис е тъмнокож.

Подобно на Байдън, Харис е изразявала сравнително умерени позиции в хода на своята кариера по въпроси като здравеопазването и правоналагането. Това усложнява неумелите усилия на кампанията на Тръмп да внуши, че кандидатската двойка на демократите не е в крак със страната.

В момент, когато Тръмп изостава в социологическите проучвания по-малко от 90 дни преди изборите, неговият екип е изправен пред важен избор. Да се опитат ли да ентусиазират своите привърженици и да уплашат умерените, описвайки Байдън и Харис като радикални социалисти? Или да се стремят да подтиснат въодушевлението сред поддръжниците на демократите, настоявайки, че Байдън и Харис са опортюнисти и недостатъчно либерални?

ГАЛЕРИЯ: Животът на Камала Харис в снимки

Байдън и Харис не могат да бъдат и двете. Но това не пречи на Тръмп и неговите съюзници да се опитват да убедят публиката в тези несъвместими описания.

„Явно лицемерната Камала ще зареже собствения си морал и ще се опита да погребе миналото си като прокурор, за да угоди на анти-полицейските екстремисти, които контролират Демократическата партия“, заяви старшият съветник Катрина Пиърсън в първата реакция на щаба на Тръмп в отговор на новината.

По телевизия „Фокс нюз“ във вторник водещият Шон Ханити нарече Харис „най-радикалният кандидат за вицепрезидент в историята“. Същевременно Националният комитет на републиканците се опита да я представи и като недостатъчно либерална, като злорадо обяви: „либералите се бунтуват срещу двойката Байдън-Харис“.

Някои републиканци признаха, че посланията са непоследователни.

„И така, нека обобщим: Камала Харис е ченге, но и също и екстремист – противник на полицията. Радикален левичар, който провокира „бунт“ сред избирателите на Бърни Сандърс. Лицемерка, която била твърде гадна с Джо Байдън. Разбрахте ли нещо?“, написа Тим Милър, бивш съветник на анти-Тръмп комитет за политическо действие и бивш говорител на Националния комитет на републиканците.

Служител от кампанията на Тръмп, който се съгласи да обсъжда стратегията, при условие че остане анонимен, каза, че смесените послания са насочени към различни аудитории. Кампанията се стреми да активизира своите привърженици срещу „радикалите“ и да всее апатия сред демократите, каза служителят.

Говорителят на кампанията на Байдън Андрю Бейтс обвини Тръмп, че полага „напразни опити да разедини американците и да отклони вниманието на страната от разрушителното му лошо управление с непохватните си тесногръди лъжи“, и заяви, че президентът „загубил ума и дума, когато Джо Байдън избрал силна кандидатка за вицепрезидент, за която самият той каза преди около две седмици, че била „хубав избор“.

Тръмп заяви пред репортери във вторник, че Харис била неговият „първи избор“ и че според него тя би увеличила политическите му шансове. Но в частни разговори изразил съмнения.

След като в неделя вечерта президентският самолет се завърнал във Вашингтон от уикенд в Ню Джърси, Тръмп се обърнал към висшите сътрудници и приятели, събрани в самолета, за да обсъдят предстоящия избор на Байдън. Правейки оценка на възможностите на демократите, Тръмп казал, че мисли, че членът на Камарата на представителите Карън Бас от Калифорния или бившата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс биха му дали най-голям тласък, заявиха двама служители на Белия дом и републиканци, близки до президента, които говориха пред Асошиейтед прес, при условие да останат анонимни, защото не са упълномощени публично да обсъждат частни разговори.

Многократните нападки на Тръмп срещу „Мошеничката“ Хилари Клинтън имаха съкрушителен ефект върху нейната кампания през 2016 г. Четири години по-късно липсата на ясно, последователно послание може да предвещава неприятности.
Кампанията на Тръмп от почти две години крои планове да окачестви кандидата на демократите и неговия подгласник като принадлежащи към „радикалната левица“. Това можеше да даде ефект, ако прогресистките лидери Бърни Сандърс и Елизабет Уорън бяха спечелили кандидатурата.

Но е по-трудно да представяш подобни доводи срещу Байдън, който по време на първичните избори на демократите не подкрепи „Здравеопазване за всички“ и се противопостави на отправените напоследък призиви на някои активисти за спиране на финансирането за полицията.

Харис водеше своята кампания за номинацията на демократите като сравнително умерен участник в надпреварата. Бившата главна прокурорка на Калифорния също така беше окръжен прокурор в Сан Франсиско, а нейното представяне в правоприлагането беше подложено на внимателно наблюдение и отблъсна някои либерали и по-млади чернокожи избиратели, които я разглеждаха като поддържаща неадекватна позиция по въпросите на расизма в правната система и полицейската жестокост.

В конферентен разговор с репортери обаче кампанията на Тръмп, реагирайки на новината във вторник вечерта, продължи да отстоява линията, че Харис е „левичарка“, която прокарва „радикален дневен ред“.

„С това беше завършено превземането на партията от левите и техния радикален дневен ред“, каза републиканската сенаторка Марша Блекбърн от Тенеси, която заяви, че Харис „ще бъде най-либералният ляв кандидат за вицепрезидент, когото някога е виждала нашата страна“, и изтъкна подкрепата й за групата „Животът на чернокожите е от значение“.

„С този ход наляво“, предсказа тя, „ще се стигне до ситуация, при която много майки, държащи на сигурността, каквито има в цялата страна, ще кажат: „Знаете ли какво? Законът и редът са важни за мен. Сигурността в нашите общности е важна и аз не искам човек, който казва, че няма да подходи твърдо към закоравелите престъпници“.“

В същия разговор Пиърсън взе на прицел представянето на Харис като главен прокурор, казвайки, че „тя се е борила да остави затворниците заключени в препълнени затвори, за да могат да бъдат използвани за евтин труд“, и „се е застъпвала за закони, изпращащи родители в затвора и преследващи психично болни хора“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Избори, коронавирус, разходи
Тръмп докара рекорден бюджетен дефицит през юни

През юни 2019 година дефицитът е бил 100 пъти по-нисък

Затвори