Кметът на Чикаго Лори Лайтфут и градските съветници отклониха опит за преразглеждане на политиката за налагане на глоби по данни от камерите за скорост, които автоматично издават фиш при превишаване на допустимата скорост с 6 или повече мили в час (9,6 км/час).

Съветникът от Саут Сайд Антъни Бийл се опита да предизвика гласуване за промяна на новите правила по време на заседание на градския съвет.

Той искаше да бъдат премахнати фишовете за глоби от 35 долара за колите с минималното нарушение от 6 - 9 мили в час. Вариантът на Бийл предвиждаше глобата от 35 долара да остане за превишена скорост от 10 мили в час (16 км в час), а глобите от 100 долара да се прилагат за превишение от 11 и повече мили в час.

Предложението му бе внесено още през март, но забуксува в Комисията по правилата заради нежеланието на Лайтфут и нейните поддръжници да го допуснат до разглеждане.

„Хората ни страдат. Опитват се да свързват двата края. Мисля, че трябва да им дадем малко облекчение, като върнем тази наредба в положението, в което беше – 11 мили над позволения лимит“ - каза съветникът.

Лайтфут обаче постанови, че Бийл, който е измежду най-изтъкнатите й критици в съвета, е постъпил не в съответствие с процедурните правила и не е подал навреме предупреждение за намерението си да придвижи своите промени във вторник. Мнозинството от градския съвет я подкрепи.

Така градските съветници се измъкнаха от много неприятна дилема – да махнат с лека ръка на милиони долари приходи, които Лайтфут използва да подпомогне тазгодишния бюджет, или да препотвърдат продължаване на издаването на хиляди непопулярни фишове за глоби на шофьори, надхвърлили ограничението на скоростта само с няколко мили.

Лайтфут спаси съвета от нуждата да гласува отделно стандарта за глобите по фиш, като просто включи промяната в общия бюджет за 2021 година. Според критиците й налагането на ниските лимити за превишението на скоростта е за нея един от начините да събере милиони долари , с които да си помогне в справянето с бюджетния дефицит от $1,2 милиарда.

Според изчисления в медиите, от началото на март, когато мярката влезе в сила, за два месеца са издадени над 300 000 фиша за глоби за нарушения за 6-9 мили превишение, на стойност около 11 милиона долара.