Открийте ни и в

ЧИКАГО

Градски съветници внесоха проект на наредба за отмяна на задължителната ваксинация в Чикаго

Табарес каза, че в основата на въпроса са синдикалните права, а не самата ваксинация.

публикувано

на

Съветник Силвана Табарес /сн: abc7chicago.com, кадър/

Двама градски съветници от Чикаго внесоха в четвъртък проект за наредба, която отменя задължителната ваксинация срещу COVID, наложена от кмета Лори Лайтфут. Наредбата на съветниците Силвана Табарес и Антъни Наполитано има за цел да гарантира, че всяка политика, която поставя градски служители в положение да бъдат лишавани от заплащане, ще изисква одобрение от Градския съвет.

Табарес каза, че в основата на въпроса са синдикалните права, а не самата ваксинация. Тя беше един от шестимата съветници, които изпратиха писмо до кмета миналия месец срещу задължителното ваксиниране.

Късно следобед в четвъртък чикагската полиция предостави актуализирани данни, като заяви, че сега има само 20 служители, които са отхвърлили преките заповеди да доклодвот статуса си за ваксинация в портала на града и са лишени от полицейските си правомощия, като няма да имат и заплащане.

Полицейският синдикат на Чикаго заведе дело срещу наредбата за задължителна ваксинация

Говорител каза, че близо 70% от служителите са се съобразили с наредбата, в сравнение с 64% в понеделник.

Табарес коментира, че тя и семейството й са ваксинирани, но предложената наредба не е заради ваксината, а за защита на правата на колективно договаряне на синдикалните работници.

Това, с което не съм съгласна, е кметът да вземе това решение и да го опре в гърлата на хората“, каза тя.

Профсъюзът Орден на полицейското братство внесе съдебен иск за временна ограничителна заповед, с който моли съдът да блокира наредбата за задължителната ваксинация и да разпореди арбитраж в спора с градските власти. Това обаче тепърва ще се решава.

Миналия петък съдия удовлетвори искането на града за забрана на президента на FOP Джон Катанзара да насърчава членовете да се противопоставят на нарадбата. Градските власти обвиниха Катанзара, че се опитва да насърчи и незаконно спиране на работата или стачка, като казва на членовете на профсъюза си да не се подчиняват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ЧИКАГО

Недостигът на коледни дръвчета в района на Чикаго се задълбочава

Тази година търсенето е голямо и това се отразява на цените на елхите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Ограниченията в доставките на коледни дръвчета за района на Чикаго продължават,  и стават дори по-лоши от миналата година. След миналата година на локдаун търсенето на тази стока скочи до небесата, особено на истински дръвчета.

Лошото време в цялата страна смути добива на дръвчета, а сушата от 2012 година стана първопричина за недостига, изпитван през последните години. Елхите растат по около 30 см годишно, което значи, че тези, които са били засадени през 2012, сега трябваше да са готови за продажба. Замяната на доставките им обаче не може да се осъществи за една нощ.

Търговци на елхи от Чикаго се оплакват, че техни доставчици няма елхи с височина над 7 фута (около 215 см). Според някои поръчките за коледни дръвчета са нараснали с 60% и сега пазарът е в най-трудния си период.

Продавачите в Чикаго посрещат Black Friday с притеснения от проблеми във веригите за доставки

Тази година търсенето е голямо и това се отразява на цените на елхите. Те вече се покачват, като очакванията на търговците са да нараснат с до 25%. Част от причините за това са и в нарасналата цена на транспортирането.

Поради това тази гони ранното пазаруване на елхи може да се окаже правилното решение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Продавачите в Чикаго посрещат Black Friday с притеснения от проблеми във веригите за доставки

Въпреки всичко специалистите очакват добри продажби в седмицата на Деня на благодарността и за сезона като цяло

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Този Black Friday в Чикаго ще бъде малко по-различен, тъй като поради смущенията във веригите за доставки клиентите може да се натъкнат на недостиг на някои стоки. За продавачите денят може и да не е чак толкова натоварен, както в други години, но купувачи ще има и затова проблемите във веригите за доставки излизат на преден план.

Според икономистите хората разбират, че тази година може да има по-малко стоки и затова 46% от купувачите възнамеряват да започнат пазаруването по-рано от обикновено.

За разлика от други години, много от големите продавачи на дребно, като Kohls, Target и Best Buy , не отвориха още в полунощ на Деня на благодарността, както обикновено, а останаха затворени до петък сутринта.

Очертава се студен празничен уикенд в Чикаго

Очаква се тази година клиентите да платят между 5 и 17 процента повече за играчки, дрехи, телевизори и някои други неща, в сравнение с Black Friday  миналата година, според експерти. Възможни са още дължи опашки, бъркотия и забавяне в доставките на онлайн поръчки.

Въпреки всичко специалистите очакват добри продажби в седмицата на Деня на благодарността и за сезона като цяло. Прогнозите са за 10% ръст на продажбите за цялата седмица от понеделник до идващата неделя за всички стоки на дребно, с изключение на бензина и автомобилите.

National Retail Federation – най-голямата организация на търговци на дребно в САЩ – прогнозира покачване на продажбите с между 8,5 и 10,5% за ноември и декември.

През 2020 година увеличението на продажбите по празниците беше с 8,2%. Тогава хората, ограничени да стоят повече в къщи заради коронавируса, харчеха парите си за пижами и стоки за дома.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Нови нападения с мачете в Нортуест сайд, Чикаго

Полицията призовава жителите на района да не ходят сами през нощта

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицията издаде предупреждение за внимание след като трети мъж бе нападнат с мачете от септември насам в Нортуест сайд, Чикаго. Две от атаките са станали в близост до площад „Лоуган“, а третата – в Белмонт Сентрал.

Първият инцидент, при който мъж е нападнат в гръб на North Drake Avenue и прободен няколко пъти, е станал на 5 септември. Нападателят е избягал.

Другите два случая са в рамките на последните няколко дни.

В събота в блок 2200 на North Saint Louis Avenue човек, който разхождал кучето си, е бил нападнат около 2М40 часа сутринта. Той е бил ударен отзад по главата с чук от агресор, който извадил и мачете. Човекът запазил самообладание и побягнал, преследван от нападателя, който се отказал скоро, качил се в кола и отпътувал.

Обирджия убит след стрелба в бръснарница в Чикаго, друг човек бере душа в болница

Последният случай е от сряда в Белмонт Сентръл. Мъж е нападнат отново в 2:40 сутринта в блок 5800на West Altgeld Street. Нападателят го  е изненадал и му нанесъл няколко порезни рани с мачете. Едната е била на врата, но мъжът живеел наблизо и се добрал до дома си, където жена му извикала помощ.

Заподозреният е описан като бял мъж, висок приблизително 183 см. Предполагаемата му възраст е между 25 и 35 години. Бил е гладко избръснат, със слабо до средно набито телосложение. Той имал къса кестенява коса и е носил тъмно яке с цип, като мачетето държи скрито отдолу при всяка от атаките.

Полицията призовава жителите на района да не ходят сами през нощта и да са наясно със заобикалящата ги среда през цялото време. Всеки, който има информация за инцидента, се умолява да се обади на полицията в Чикаго на телефон 312-746-6554.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА