Открийте ни и в

САЩ

Градски съветници призоваха кмета на Чикаго да премисли за задължителната ваксинация на полицаите

Според най-песимистичните очаквания около половината от полицейските служители на града може да се окажат заплашени от спиране на заплащането след петък

публикувано

на

Няколко градски съветници помолиха писмено кмета Лори Лайтфут да премисли позицията си за задължителната ваксинация на служителите на града поради възникналите търкания с полицейския синдикат в Чикаго. Те изразиха своите опасения, че противопоставянето ще се отрази неблагоприятно върху реда в техните общности. На последното заседание на съвета обаче Лайтфут не изглеждаше склонна да разисква въпроса.

Кметът е в остро противоборство с чикагския клон на Ордена на полицейското братство, чийто председател Джон Катандзара призова членовете на синдиката да предпочетат неплатен отпуск пред съобразяване с изискването за докладване на ваксинационен статус, срокът за което изтича в петък.

Според най-песимистичните очаквания около половината от полицейските служители на града може да се окажат заплашени от спиране на заплащането след петък, което ще се отрази на обществения ред.

39 души са ранени, а трима са убити при стрелби в Чикаго за уикенда 

В сряда вечерта стотици редови полицаи се стекоха в щаба на Ордена, за да получат от ръководството му отговори какво да правят, когато откажат да се съобразят с наредбата.

Късно вечерта на същия ден съветниците Марти Куин и Мат О‘Шей писаха до Лайтфут писмо, като в него се казваше:

„Извънредно притеснени сме, че общностите ни ще бъдат поставени в сериозна опасност.“

На срещата на синдиката други градски съветници отправиха послание към кмета.

„Мисля, че кметът е подходил с необходимото усърдие, но все пак я молим да оттегли това задължение (за ваксините и статуса – бел. ред.)” – каза съветникът от 41 район Антъни Наполитано.

Профсъюз на полицаите в Чикаго ще оспори в съда изискването за задължителна ваксинация на служителите на града

В момента наредбата предвижда спиране на плащането за служителите на града, които не докладват какъв е ваксинационният им статус до петък.

„Единственият начин това да проработи е да държим хората отговорни (за несъобразяване с наредбата – бел. ред.) и ние сме абсолютно подготвени да го направим“ – каза Лайтфут.

Още в сряда тя призова полицаите да защитят себе си, семейството си, колегите и обществото, като се ваксинират.

Катандзара заплаши, че Орденът ще търси блокиране на наредбата на града по съдебен път. До четвъртък това още не е станало.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено