Открийте ни и в

България

Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия

“Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева

публикувано

на

В местносттта Аркутино е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона “А” в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон, пише svobodnaevropa.bg.

Това се вижда от Подробния устройствен план (ПУП) на парцела, изготвен през 2012 г., който Свободна Европа прегледа. “Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева.

Справка от кадастъра показва, че съседният имот от 254 декара също е описан като урбанизирана територия, докато картата и поглед на място свидетелстват, че става дума предимно за дюни. Според заместник-кмета на Приморско Петко Гечев най-вероятно става въпрос за грешка, защото ПУП за този терен не е правен и по думите му там няма да се строи.

Как гората и дюните станаха урбанизирана територия

Теренът е обособен около незавършения обект “Център знаме на мира”, чието строителство започва през 1986 г.

Мегапроектът е замразен през 1992 г. Две години по-късно Министерството на науката и образованието го дава на Министерството на териториалното развитие и строителството поради отпаднала необходимост и с цел окончателното му завършване. Проваля се и идеята обектът да бъде приспособен за колеж от веригата “Колежи на обединения свят”.

Така се стига до 1995 г., когато със заповед на министъра на териториалното развитие и строителството “Глаблолгарстрой” получава 611 дка крайбрежие в местността Аркутино (https://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/pismo-ot-agenciyata-po-privatizaciya-do-ministar-predsedatelya-zhan-videnov-otnosno-tereni). По това време дружеството е все още държавно.

“Главболгарстрой” е приватизиран през 1996 г. от работническо-мениджърското дружество “ГБС – Приват”. Имотите край Аркутино стават част от активите на вече частното дружество. Според нотариалния акт от 1997 г. базисната цена на имота е 156.03 лв. на кв. м. Справка в масивите на БНБ показва, че в този период един долар се е обменял за над 1700 лв., което прави около 10 цента цена за квадратен метър.

В интервю през 2004 г. за Balkan Media Agency директорът на “Главболгарстрой” Симеон Пешов заявява: “заварихме разбити пътища, липса на елементарна инфраструктура, рушащо се скеле на строеж, изоставен в средата на 80-те години. Въпреки това си дадохме сметка за изключителния потенциал на местността и с готовност протегнахме ръка на държавата и общината, които през 1995 г. търсеха инвеститор, готов да възстанови района”. В същото интервю Пешов обяснява, че намеренията на фирмата са “да превърне райското кътче в център за развитие на екологичен туризъм”.

Пътят на “райското кътче” към офшорките

През май 2005 г. “Главболгарстрой” обособява от имота два парцела – в община Созопол и в община Приморско. Теренът от 311 дка в Созопол е записан като неурегулиран поземлен имот “обществен терен” и в него е включен недостроеният комплекс “Център знаме на мира”. Данъчната оценка на имота е 878 918 лв. Другият имот от 254 дка, включващ дюните, според нотариалния акт е земя девета категория при неполивни условия. Данъчната оценка е 6941 лв.

Пет месеца по-късно имотите са вкарани като апортна вноска в дружеството “Аркутино ЕАД” с едноличен собственик на капитала “Главболгарстрой”, а месец по-късно като едноличен собственик на капинала на “Аркутино” ЕАД в регистъра вече е записана офшорната “Фадилен Инвестмънт ЛТД”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Като управители са вписани швейцарски гражданин и трима българи. Българите са Деница Урумова, адвокатите Боян Станоев и Димитър Данаилов. През 2007 г. собственик на капитала вече е фирмата “Ар Ту Ар Аркутино Лимитид”, Вирджински острови, САЩ.

Следват още няколко смени на едноличния собственик на капитала в годините: “Инджайс Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани” (Кайманови острови), Интегрейт Ийстърн Юръпиън Фанд (Кайманови острови) и като последен собственик е записано дружеството “Икериа Лимитид”, регистрирано в Обединените арабски емирства.

Имената на адвокатите Станоев и Николай Базлянков присъстват лично или чрез фирми в управата на всички дружества-собственици на “Аркутино” ЕАД.

Кои са тези хора?

Деница Урумова е дъщеря на дългогодишния съдия от ВАС Николай Урумов. Името й се появява и като управител на консорциум “ГБС-Созопол”, създадено през 2008 г. със собственици “Главболгарстрой” и община Созопол.

От 2009 г. Урумова започва кариера на съдия и в момента работи в Софийския районен съд. Името на Урумова нашумя около сделката й за купуване на отстъпено право на строеж като крайнонуждаеща се в Приморско през 2007 г. От репортаж на БНТ през 2010 г. става ясно, че на мястото е построен хотел.

Боян Станоев и Николай Базлянков са съдружници в адвокатско дружество. Според Търговския регистър в момента Станоев е действителен собственик на капитала на “Аркутино” ЕАД заедно с дружеството “Икериа Лимитид” (Обединените арабски емирства).

Имената на адвокатите Боян Станоев и Николай Базлянков се появяват и в разследване на в. “Капитал” от 2013 г. за това кой печели 90 на сто от държавните земи от търговете с компенсаторки. Данните от Търговския регистър тогава показват, че адвокатите представляват офшорните собственици на двата акционера във „Винпром Пещера“ – „Глобъл маркет“ и „Сириус инвест“.

Строителството: въпрос на време?

Според одобрения през 2012 г. ПУП за парцела, който се намира на територията на община Созопол в зона А на част от терена е допуснато строителство с височина 15 м.

Според Радост Георгиева, настоящ главен архитект на общината, това са най-високите параметри за строителство, каквито няма нито една сграда в Созопол, още по-малко на първа линия.

Параметрите са два пъти повече от разрешеното по закон 7,5 м. Това се е случило въпреки разпоредбите от 2008 г. на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Архитект Георгиева каза, че към момента на одобряването на ПУП зона А не е била очертана, но въпреки това тя няма обяснение как това противоречие е допуснато. Одобреният ПУП предвижда строителство на мястото на гората, на ваканционни жилищни сгради и хотели.

Общият устройствен план на Созопол влиза в сила през 2016 г., но той не отменя ПУП-а.

Засега няма обяснение от Агенцията по кадастъра как дюните, които са в частния парцел, обособен на територията на община Приморско, са станали урбанизирана територия. От общината твърдят, че няма да позволят строителство в района. Според все още недействащия Общ устройствен план теренът е предназначен за рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и допълващи дейности.

По телефона, посочен за връзка с настоящия собственик на терена (“Икериа Лимитид”) и който съвпада с този на адвокатската кантора на Станоев и Базлянов, съобщиха в едно изречение, че “чуждестранният собственик е заявил, че засега няма инвестиционни намерения за тези парцели”.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

България

ГЕРБ внасят промените в Конституцията на 2-ри септември

„Ще внесем и няма да се бавим. Нека никой не решава, че се опитваме да тупаме топката. Това е абсурдно”, коментира Захариева

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Прогнозата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, направена пред вестник „24 часа“. Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.

Пред NOVA, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че заявката за промени в основния закон не е бягство от отговорност и от избори. Според професор Георги Близнашки пък промените в Конституцията трябва да гарантират демокрацията в страната ни и да не дават възможност случайни хора да определят съдбата ни.

Христо Иванов за предложението на Борисов: Ченгеджийски номер от 90-те

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция не са новост за партия ГЕРБ. Още през 2017 г. е било заложено в политическата им програма. „Много от политиците „яхват” това, но в същото време никой не е посмял да го направи. Ние винаги сме показвали, че нашият премиер има смелост да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ”, каза вицепремиерът Захариева.

Според нея, ако се пристъпи към промени ще стане възможно намаляване на мандата на тримата големи в съдебната власт и разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

„Ще внесем и няма да се бавим. Нека никой не решава, че се опитваме да тупаме топката. Това е абсурдно”, коментира още Захариева.

Опит на Борисов да печели време - предлага ВНС и нова Конституция (ОБОБЩЕНИЕ)

Експертът по конституционно право Георги Близнашки даде оценка на премиера. „Това, което направи министър-председателят е много силен политически ход, защото принуди всички, които повдигна темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори”, каза той.

Близнашки смята, че в хода на конституционни промени трябва да се обърне поглед и към президентската институция.

„Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България”, каза той. И допълни: „Мисля, че трябва да се премине към избирането към Народното събрание, защото прекият избор даде възможност да се появят случайни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават ценни съвети за разделението на властите без да разбират от това”.

От ГЕРБ имат готовност още в началото на септември да входират в Народното събрание предложенията за промени.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Парти с плажуване при Ахмед Доган

За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 часа

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

В парк Росенец протестиращи организират ново парти с плажуване край резиденцията на Ахмед Доган.

За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 ч.

Те настояват за премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“. Днес обаче ивицата, която още няма официално статут на плаж, ги посрещна без ограда.

„Доган бълха го ухапала с тази ограда. Това са малки. но много важни стъпки в правилната посока, посока на законността. Най-вече гражданското общество да повярва в собствените си сили, че ние можем нещо, което е законно  и е в нашите е правомощия ние трябва да го искаме и да го отстояваме от институциите“, каза организаторът Асен Бонджев.

Плажуващите свободно се разходиха и по кея, за който Върховната административна прокуратура установи, че няма документи.

„Мястото е перфектно – закрито от североизток, така че осигурява една спокойна морска вода, която няма вълни и затова идваме тук. Посещаваме го редовно този плаж, вече свободно“, добави Николай Едрев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората

„Очевидно политиците, които все по-убедително превземат протеста, имат други цели, които преминават границите на свободни мирни протести“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Протестите в София не са заявени и не са съгласувани със Столичната община, обясни кметът Йорданка Фандъкова, която призова организаторите да спазват закона и да не пречат на свободното предвиждане на хората в града, предава БНР.

По повод повторното затваряне на кръстовището пред Румънското посолство Фандъкова посочи, че през това кръстовище преминава целия трафик и е основна алтернатива на движение, заради блокирания Орлов мост:

“През това кръстовище преминават шест линии на градския транспорт. Без движение по него не може да се осигури транспортен достъп на огромна част от гражданите до домовете, до работните им места“, каза кметът Фандъкова и посочи:

“За съжаление с ескалацията на поведението на организаторите този протест се превръща от протест срещу властта в протест срещу хората. Очевидно политиците, които все по-убедително превземат протеста, имат други цели, които преминават границите на свободни мирни протести. Надявам се да не продължава в тази посока, за да може София да дава възможност на хората да протестират свободно и мирно и в същото време на всички софиянци да се движат свободна в града“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Аркутино, презастрояване
Мъж се е удавил край Аркутино

Инцидентът е станал на неохраняем плаж

Затвори