Открийте ни и в

Интересно

Граф Дракула – жесток, безскрупулен и… българин

Археологът проф. Николай Овчаров твърди, че е открил доказателства за това
bgvoice

публикувано

на

Влашкият владетел Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е българин, свързан с българската царска династия. Това обявиха археолози от екипа на проф. Николай Овчаров, които вече почти месец проучват крепостта „Калето“ на хълма Чуката в Свищов.

Тя е съществувала до началото на XIX век и сега за първи път е обект на археологическо проучване. Професорът и екипът му са преминали през няколко пласта, стигайки до епохата на българското царство, която изследват в момента.

„За разлика от повечето български крепости, които имат нещастна съдба, за свищовската има доста писмени и други данни. Замъкът не е запазен, защото при поредната руско-турска война през 1810 г. е бил частично разрушен”, обясни проф. Овчаров.

Велико Търново (4 юни 2019) Историци смятат, че Влад Цепеш, известен като граф Дракула е с български произход и корени. Това съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров (дясно) и проф. Пламен Павлов. Пресфото-БТА снимка: Марина Петрова (ПК)

Преди това обаче пластът от XV-XVI век разкрива находки, които свидетелстват за

 присъствието на Дракула в крепостта

Според исторически справки през студената зима на 1461 година той стигнал по лед до „Калето“ за своята поредна битка с османците.

Едни от доказателствата за престоя на Цепеш в крепостта според археолозите са откритите оловни гюлета. „Това са всъщност гюлета за колебрини – първите оръдия, които се използват през XV-XVI век. Това са точно времената, свързани с обсадата на Влад Цепеш“, обясни още проф. Овчаров.

Крепостта Калето

Археолозите намекват за българска следа в житието на Дракула и заради запазените от онова време влашки грамоти. “Имаме стотици грамоти на влашки воеводи на прекрасен български език. Това е бил техният език поне до XVII-XVIII век“, обясни още археологът.

Освен това се знае, че Влад Цепеш е внук на влашкия воевода Мирчо Стари, който бил известен като най-верния другар на цар Иван Шишман.

Гравюра показва как е изглеждала крепостта, когато в нея е бил Дракула

Двамата са единствени сред балканските господари, които никога не изпращат войски в османската армия съобразно насилствено наложените им васални задължения. За това Иван Шишман заплаща с главата си през 1395 г., но влашкият воевода продължава делото му. А неговият внук

 се нарича Йоан ІІІ Влад Цепеш

или Дракула.

Днес нашата представа за него е създадена от вампирския роман на Брам Стокър, написан през ХІХ в. Всъщност той е един от на-последователните борци срещу османската напаст през ХV в. “Както при всички влашки и молдовски господари от ХV-ХVІІ в. първото му име задължително е Йоан, подобно на български владетели от ХІІІ-ХІV в. Това ги свързва пряко с ранните царе от великата българска династия на Асеневци и идва от името на светеца покровител на българския народ – Иван Рилски”, обясни още проф. Овчаров.

Той е категоричен, че псевдонимите Дракула и Цепеш се обясняват много просто.

“Първият идва от прякора на баща му, който е бил член на Ордена на Дракона, създаден в Източна и Средна Европа за борба с османците. Вторият пък е измислен от самите нашественици и е български превод на турската дума „къзък“ (заострен кол). Става дума за любимата разправа на Дракула с неканените мюсюлмани – набиване на кол.

Животът на Дракула е изключително динамичен и наситен с премеждия. Той се възкачва на влашкия престол на три пъти, като два пъти е свалян и накрая – убит. Наистина управлението му се отличава с много жестокост, но това е характерно за смутните времена, в които живее. Той

 побеждава много пъти турците

но после е принуден да изкара 12 години в тъмницата на своя съюзник – унгарския крал. Накрая е убит коварно, а тялото му нарязано на парчета. Предатели изпращат отрязаната му глава на султана, който демонстративно я набива на кол в Цариград.

Влашките и молдовските велики воеводи продължават да пишат на български език чак до ХVІІ-ХVІІІ в. Чак тогава постепенно прониква влашкият език, но продължава да се използва кирилицата. Тя е сменена с латиница едва в средата на ХІХ в., когато е създадена несъществувалата преди държава Румъния.

 Жестокостта на Дракула

За да отблъсне османската напаст, Йоан III Влад Цепеш наистина използва доста безскрупулни методи като набиване на кол. Известен е случаят, когато той нарежда на своите войници да забият с пирони за главите им чалмите на османските пратеници, защото те не му оказват почест и не ги свалят при визитата.

Българският произход на влашкия воевода личи най-добре в собствените му писма. Ето част от едно, изпратено през 1476 г. до занаятчиите в град Брашов:

„…Того ради ви просим да ни поможете с лъкови и стрелами и пушками, и да ни дадете салонитро (селитра – Н. О.), да учинимо прах (барут – Н. О.), да поставимо у град, оти ест якост и вам и нам и всем християном. И пак що ви речет слуга господства ми Драгомир, да га веруете, оти сът речи Господства ми. И Бог до ви веселит.”

Дали румънците ще направят същия прочит на разкритите находки, засега може само да се гадае.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Анджелина Джоли и Брад Пит се впускат в производство на розово шампанско във Франция

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Митичната бивша холивудска двойка Анджелина Джоли и Брад Пит купи през 2008 година имението Миравал с площ 500 хектара, от които 50 хектара лозя, в южния френски департамент Вар за 40 милиона евро за 40 милиона евро. Сега, след провансалското розе, двамата се впускат в производство на шампанско розе, информира Франс прес.

Лозарското имение, притежавано от Анджелина Джоли и Брад Пит заедно с местната винаро-лозарска фамилия Перен, влиза в съдружие с производителя на шампанско Пиер Петерс в Менил-сюр-Оже в североизточния департамент Марна, за да основат марка за производство на розе.
„Това е единствената фирма в областта Шампан, където се произвежда единствено розе“, обясни Родолф Петерс, ръководител на имението.
„В началото ще бъдат произведени само 10 000 бутилки, а след време няма да бъдат произвеждани повече от 25 000 бутилки. Целта е да се разработи шамапанско розе с референтна стойност“, допълни Пиер Петерс.

По думите му въпросът е да се постигне възможно най-високо качество благодарение на опита на фамилията Перен и имението Миравал при производството на розе, в съчетание с опита на Пиер Петерс при обработката на високите класи бяло шампанско и на розе, добито от смес от бяло и червено грозде.

Това е фамилен проект между Анджелина Джоли, Брад Пит и техните деца, заедно с познаващите се отдавна лозаро-винарски фамилии Перен и Петерс, посочи говорителка на имението Миравал. Тя уточни, че по проекта се работи от 3-4 години, но засега не се знае кога ще бъде пуснато новото вино.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Дамски пробив и скандали в ръководството бележат тазгодишните награди „Грами“

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
grammy.com

Задава се много оспорвано издание на наградите „Грами““, което ще бъде белязано със скандали в ръководството и силно дамско присъствие сред фаворитите за златните грамофончета, предава Франс прес.

На преден план в бляскавата церемония, която ще се състои в неделя в „Стейпъл сентър“ в Лос Анджелис, излизат буйната чернокожа рапърка Лизо, тийнейджърката Били Айлиш с мрачната си вселена и музикалният феномен, рапърът Лил Нас Екс. Но пищността на церемонията по награждаването и многомилионните тиражи на претендентите няма да могат потиснат горчивия привкус, породен от скандалите в ръководството на американската Национална звукозаписна академия.

Броени дни преди големия спектакъл на американската музикална индустрия президентката на академията, Дебора Дуган, беше отстранена от поста си заради лошо поведение. Това се случи на 17 януари – само пет месеца, след като стана първата жена, назначена на поста.
След отстраняването си Дуган подаде жалба пред комисията за равни възможности за заетост в САЩ, оплаквайки се, че е била жертва на сексуален тормоз. Дуган освен това нееднократно заяви, че звукозаписната академия е „мъжки клуб“, обслужващ приятелски интереси, както и че номинациите за наградите „Грами“ са „нагласени“.

Предишният ръководител на звукозаписната академия Нийл Портноу беше обвинен в сексизъм, след като през 2018 година заяви, че изпълнителките трябва „да преминат на по-висока скорост, за да догонят своите колеги от мъжки пол“.

В това отношение дамите са доста добре представени в сегашното издание. Рапърката Лизо води с осем номинации, Били Айлиш има шест, Ариана Гранде се сдоби с с пет, а Лана дел Рей, Бионсе и певицата H.E.R също са в добри позиции. Церемонията в Лос Анджелис ще стартира в 12:30 часа /22:30 часа българско време/ но тя ще бъде излъчена по телевизията едва в 17:00 часа местно време. Най-запалените привърженици на музикалните величия ще могат да узнаят за наградените в реално време от сайта www.grammy.com. Ще им е нужно и немалко търпение, тъй като ще бъдат раздадени общо 84 приза, някои от които са доста екзотични, като най-добър албум с поглъщащ саунд“ или „най-добра придружаваща книжка на албум“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Любов от пръв поглед – 80-годишна пенсионерка си хвана 45 години по-млад мъж

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: irishmirror.ie

Английска пенсионерка на 80 години взе за съпруг мъж с 45 години по-млад от нея. Мохамед е безработен и е от Египет, но въпреки това се влюбил в Айрис. И тя в него, пише irishmirror.ie.

Историята на двамата влюбени започнала във Фейсбук, когато пенсионерката видяла профила на египтянина и решила да му пише. А той пък решил да й отговори.

Така бързо любовта между двамата пламнала, а когато се срещнали на летището в Кайро, „четири десетилетия без секс бяха пометени от прилив на животинска страст”, споделя Айрис.

Снимка: irishmirror.ie

Двойката решила да сключи брак на четвъртия ден от запознанството си в египетската столица, но заради липса на документи идеята им не се осъществила.

Айрис настоява, че Мохамед не е с нея заради парите ѝ, нито пък заради бъдещото му британско гражданство.

„Ако се ожени за мен, ще е само по любов, защото съм пенсионерка и живея само от пенсията си”, смята Айрис и посочва, че в Кайро бъдещите младоженци са посещавали скъпи ресторанти и атракциони, като си делели сметките наполовина.

„Мохамед ми обеща да подпишем и предрбачен договор, защото твърди, че не иска къщата ми или каквото и да е наследство един ден. По-силна любов от тази съществува ли?”, пита Айрис.

За пенсионерката това ще бъде втори брак, след като съпругът й починал отдавна. Тя е бивша чистачка, с пенсията около 800 паунда, но взима и обезщетение за инвалидност. Къщата й обаче се оценява на стойност от над 220 000 паунда.

А мъжът от Кайро напуснал работата си, когато срещнал възлюбената си. „Парите не носят щастие, не съм с нея заради скъпата й къща”, твърди Мохамед. И добавя, че „любовта не знае граници”.

Романсът на двойката предизвиква истински трус в семейството на пенсионерката. Тя има двама сина, и докато 54-годишният Стив приема със снизхождение новата любов на майка си, то Дарен, който е на 53 години, е категорично против.

Бъдещата свекърва на Айрис е с десет години по-малка от нея и твърди, че е щастлива, че синът й е намерил „любовта на живота си”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada