Открийте ни и в

Интересно

Граф Дракула – жесток, безскрупулен и… българин

Археологът проф. Николай Овчаров твърди, че е открил доказателства за това
bgvoice

публикувано

на

Влашкият владетел Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е българин, свързан с българската царска династия. Това обявиха археолози от екипа на проф. Николай Овчаров, които вече почти месец проучват крепостта „Калето“ на хълма Чуката в Свищов.

Тя е съществувала до началото на XIX век и сега за първи път е обект на археологическо проучване. Професорът и екипът му са преминали през няколко пласта, стигайки до епохата на българското царство, която изследват в момента.

„За разлика от повечето български крепости, които имат нещастна съдба, за свищовската има доста писмени и други данни. Замъкът не е запазен, защото при поредната руско-турска война през 1810 г. е бил частично разрушен”, обясни проф. Овчаров.

Велико Търново (4 юни 2019) Историци смятат, че Влад Цепеш, известен като граф Дракула е с български произход и корени. Това съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров (дясно) и проф. Пламен Павлов. Пресфото-БТА снимка: Марина Петрова (ПК)

Преди това обаче пластът от XV-XVI век разкрива находки, които свидетелстват за

 присъствието на Дракула в крепостта

Според исторически справки през студената зима на 1461 година той стигнал по лед до „Калето“ за своята поредна битка с османците.

Едни от доказателствата за престоя на Цепеш в крепостта според археолозите са откритите оловни гюлета. „Това са всъщност гюлета за колебрини – първите оръдия, които се използват през XV-XVI век. Това са точно времената, свързани с обсадата на Влад Цепеш“, обясни още проф. Овчаров.

Крепостта Калето

Археолозите намекват за българска следа в житието на Дракула и заради запазените от онова време влашки грамоти. “Имаме стотици грамоти на влашки воеводи на прекрасен български език. Това е бил техният език поне до XVII-XVIII век“, обясни още археологът.

Освен това се знае, че Влад Цепеш е внук на влашкия воевода Мирчо Стари, който бил известен като най-верния другар на цар Иван Шишман.

Гравюра показва как е изглеждала крепостта, когато в нея е бил Дракула

Двамата са единствени сред балканските господари, които никога не изпращат войски в османската армия съобразно насилствено наложените им васални задължения. За това Иван Шишман заплаща с главата си през 1395 г., но влашкият воевода продължава делото му. А неговият внук

 се нарича Йоан ІІІ Влад Цепеш

или Дракула.

Днес нашата представа за него е създадена от вампирския роман на Брам Стокър, написан през ХІХ в. Всъщност той е един от на-последователните борци срещу османската напаст през ХV в. “Както при всички влашки и молдовски господари от ХV-ХVІІ в. първото му име задължително е Йоан, подобно на български владетели от ХІІІ-ХІV в. Това ги свързва пряко с ранните царе от великата българска династия на Асеневци и идва от името на светеца покровител на българския народ – Иван Рилски”, обясни още проф. Овчаров.

Той е категоричен, че псевдонимите Дракула и Цепеш се обясняват много просто.

“Първият идва от прякора на баща му, който е бил член на Ордена на Дракона, създаден в Източна и Средна Европа за борба с османците. Вторият пък е измислен от самите нашественици и е български превод на турската дума „къзък“ (заострен кол). Става дума за любимата разправа на Дракула с неканените мюсюлмани – набиване на кол.

Животът на Дракула е изключително динамичен и наситен с премеждия. Той се възкачва на влашкия престол на три пъти, като два пъти е свалян и накрая – убит. Наистина управлението му се отличава с много жестокост, но това е характерно за смутните времена, в които живее. Той

 побеждава много пъти турците

но после е принуден да изкара 12 години в тъмницата на своя съюзник – унгарския крал. Накрая е убит коварно, а тялото му нарязано на парчета. Предатели изпращат отрязаната му глава на султана, който демонстративно я набива на кол в Цариград.

Влашките и молдовските велики воеводи продължават да пишат на български език чак до ХVІІ-ХVІІІ в. Чак тогава постепенно прониква влашкият език, но продължава да се използва кирилицата. Тя е сменена с латиница едва в средата на ХІХ в., когато е създадена несъществувалата преди държава Румъния.

 Жестокостта на Дракула

За да отблъсне османската напаст, Йоан III Влад Цепеш наистина използва доста безскрупулни методи като набиване на кол. Известен е случаят, когато той нарежда на своите войници да забият с пирони за главите им чалмите на османските пратеници, защото те не му оказват почест и не ги свалят при визитата.

Българският произход на влашкия воевода личи най-добре в собствените му писма. Ето част от едно, изпратено през 1476 г. до занаятчиите в град Брашов:

„…Того ради ви просим да ни поможете с лъкови и стрелами и пушками, и да ни дадете салонитро (селитра – Н. О.), да учинимо прах (барут – Н. О.), да поставимо у град, оти ест якост и вам и нам и всем християном. И пак що ви речет слуга господства ми Драгомир, да га веруете, оти сът речи Господства ми. И Бог до ви веселит.”

Дали румънците ще направят същия прочит на разкритите находки, засега може само да се гадае.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Macy`s и Bloomingdale`s се отказват от естествените кожи с косъм

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Два от големите модни магазини в САЩ Macy’s и Bloomingdale`s спират продажбата на естествени кожи от февруари 2021.

Новината идва след като редица модни гиганти като Шанел, Версаче, Армани и Гучи постепенно започнаха изтеглянето на естествените кожи от колекциите си и се насочиха към eco-friendly и cruelty-free материи.

Новата fur-free политика на Macy`s и дъщерната им компания Bloomingdale`s включва както дрехи и аксесоари от техните собствени марки, така и стоки от партньори продавани в техните магазини. Двата магазина обаче ще продължат да продават кожени облекла от телешки бокс, агнешка и овча кожа, както и продукти на UGG Australia.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Oзоновата дупка над Антарктида се е смалила

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Необичайно топлите температури над Антарктида този месец доведоха до намаляване на озоновата дупка там до най-малкия й размер. Това казаха учени от американския цертър за атмосферни изследвания.

Озоновата дупка в стратосферата над ледения континент е драматично изтъняла през последните години и обикновено се увеличава при по-ниски температури. Това е третият път за 40 години, когато метеорологичните условия създават необичайно топъл за сезона климат.

„Това не е знак, че атмосферният озон внезапно върви към възстановяване“, казва в изявление Пол Нюман, главен учен за науките за Земята в Центъра за космически полети „Годард“ към НАСА.

Озоновият слой е като слънцезащитен крем, блокиращ вредната ултравиолетови лъчи. Учените смятат, че до 2070- та г. озоновата дупка над Антарктида ще се свие до размера й през 1980-та г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Моника Люински продуцира сериал: „15 минути срам“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. MGNOnline

Моника Люински и Макс Джоузеф ще бъдат продуценти на документалния филм „15 минути срам“ по HBO, съобщава Върайъти. Лентата разказва за хора, преживели публично унижение.

Самата Моника се оказа в подобна ситуация през 1998 г., когато попадна в центъра на скандал поради сексуален контакт с американския президент Бил Клинтън.

„Люински, като социална активистка в борбата срещу тормоза с безспорен авторитет, е отличен партньор за този проект“, казва Сара Обри, ръководител на отдела за оригинално съдържание на HBO.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada