Открийте ни и в

Интересно

Граф Дракула – жесток, безскрупулен и… българин

публикувано

на

Влашкият владетел Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е българин, свързан с българската царска династия. Това обявиха археолози от екипа на проф. Николай Овчаров, които вече почти месец проучват крепостта „Калето“ на хълма Чуката в Свищов.

Тя е съществувала до началото на XIX век и сега за първи път е обект на археологическо проучване. Професорът и екипът му са преминали през няколко пласта, стигайки до епохата на българското царство, която изследват в момента.

„За разлика от повечето български крепости, които имат нещастна съдба, за свищовската има доста писмени и други данни. Замъкът не е запазен, защото при поредната руско-турска война през 1810 г. е бил частично разрушен”, обясни проф. Овчаров.

Велико Търново (4 юни 2019) Историци смятат, че Влад Цепеш, известен като граф Дракула е с български произход и корени. Това съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров (дясно) и проф. Пламен Павлов. Пресфото-БТА снимка: Марина Петрова (ПК)

Преди това обаче пластът от XV-XVI век разкрива находки, които свидетелстват за

 присъствието на Дракула в крепостта

Според исторически справки през студената зима на 1461 година той стигнал по лед до „Калето“ за своята поредна битка с османците.

Едни от доказателствата за престоя на Цепеш в крепостта според археолозите са откритите оловни гюлета. “Това са всъщност гюлета за колебрини – първите оръдия, които се използват през XV-XVI век. Това са точно времената, свързани с обсадата на Влад Цепеш”, обясни още проф. Овчаров.

Крепостта Калето

Археолозите намекват за българска следа в житието на Дракула и заради запазените от онова време влашки грамоти. “Имаме стотици грамоти на влашки воеводи на прекрасен български език. Това е бил техният език поне до XVII-XVIII век”, обясни още археологът.

Освен това се знае, че Влад Цепеш е внук на влашкия воевода Мирчо Стари, който бил известен като най-верния другар на цар Иван Шишман.

Гравюра показва как е изглеждала крепостта, когато в нея е бил Дракула

Двамата са единствени сред балканските господари, които никога не изпращат войски в османската армия съобразно насилствено наложените им васални задължения. За това Иван Шишман заплаща с главата си през 1395 г., но влашкият воевода продължава делото му. А неговият внук

 се нарича Йоан ІІІ Влад Цепеш

или Дракула.

Днес нашата представа за него е създадена от вампирския роман на Брам Стокър, написан през ХІХ в. Всъщност той е един от на-последователните борци срещу османската напаст през ХV в. “Както при всички влашки и молдовски господари от ХV-ХVІІ в. първото му име задължително е Йоан, подобно на български владетели от ХІІІ-ХІV в. Това ги свързва пряко с ранните царе от великата българска династия на Асеневци и идва от името на светеца покровител на българския народ – Иван Рилски”, обясни още проф. Овчаров.

Той е категоричен, че псевдонимите Дракула и Цепеш се обясняват много просто.

“Първият идва от прякора на баща му, който е бил член на Ордена на Дракона, създаден в Източна и Средна Европа за борба с османците. Вторият пък е измислен от самите нашественици и е български превод на турската дума „къзък“ (заострен кол). Става дума за любимата разправа на Дракула с неканените мюсюлмани – набиване на кол.

Животът на Дракула е изключително динамичен и наситен с премеждия. Той се възкачва на влашкия престол на три пъти, като два пъти е свалян и накрая – убит. Наистина управлението му се отличава с много жестокост, но това е характерно за смутните времена, в които живее. Той

 побеждава много пъти турците

но после е принуден да изкара 12 години в тъмницата на своя съюзник – унгарския крал. Накрая е убит коварно, а тялото му нарязано на парчета. Предатели изпращат отрязаната му глава на султана, който демонстративно я набива на кол в Цариград.

Влашките и молдовските велики воеводи продължават да пишат на български език чак до ХVІІ-ХVІІІ в. Чак тогава постепенно прониква влашкият език, но продължава да се използва кирилицата. Тя е сменена с латиница едва в средата на ХІХ в., когато е създадена несъществувалата преди държава Румъния.

 Жестокостта на Дракула

За да отблъсне османската напаст, Йоан III Влад Цепеш наистина използва доста безскрупулни методи като набиване на кол. Известен е случаят, когато той нарежда на своите войници да забият с пирони за главите им чалмите на османските пратеници, защото те не му оказват почест и не ги свалят при визитата.

Българският произход на влашкия воевода личи най-добре в собствените му писма. Ето част от едно, изпратено през 1476 г. до занаятчиите в град Брашов:

„…Того ради ви просим да ни поможете с лъкови и стрелами и пушками, и да ни дадете салонитро (селитра – Н. О.), да учинимо прах (барут – Н. О.), да поставимо у град, оти ест якост и вам и нам и всем християном. И пак що ви речет слуга господства ми Драгомир, да га веруете, оти сът речи Господства ми. И Бог до ви веселит.”

Дали румънците ще направят същия прочит на разкритите находки, засега може само да се гадае.

 

Интересно

Учени разкриха как червеното вино ще бъде от полза при полет до Марс

публикувано

на

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино, ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието “Фронтиърс ин сайколоджи”.

Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.

“Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета”, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите “против” се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.
НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

Продължете по-нататък

Интересно

Привличане: Тя вдига сватба с любимия си… полилей Люмиер (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата си с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно е кръстила Люмиер, пише в. “Метро”.

Тридесет и четири годишната гражданка от Лийдс изпитва полово привличане към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл. Аманда е променила и фамилното си име, след като е имала нездраво увлечение по Статуята на свободата.

Госпожица Либърти няма да може да сключи официален брак с Люмиер, който е закупила от Ebay.

Но венчавката ще бъде направена в тесен кръг. Люмиер е с размер 71 сантиметра. Аманда още не е решила как ще изглежда булчинската й рокля, но вече е закупила венчалните халки за нея и за осветителното тяло. Тя си призна, че за пръв път се влюбила на 14-годишна възраст, когато била сексуално привлечена от комплект барабани.

Продължете по-нататък

Интересно

Гола, пияна и млада… скочи от 45-метров мост в Испания (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто.

На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата, плувайки към брега.

Самоличността на момичето все още не е установена, но според очевидци, девойката е била много пияна.

След инцидента полицията пристигнала на местопрестъплението, но виновницата вече била изчезнала.

Опитите на полицаите да намерят момичето за сега са неуспешни.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено