Открийте ни и в

Интересно

Гренландия и Антарктика губят лед шест пъти по-бързо, отколкото преди две десетилетия

публикувано

на

сн. Pixabay

Гренландия и Антарктика губят лед шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век, което означава, че морското ниво може да се увеличи със 17 см до 2100 г., съобщи в. „Дейли мейл“.

Това би застрашило от наводнения 400 милиона души в крайбрежните райони.

Учени от 50 международни организации изследваха шелфове с топящ се лед като обработиха данни от 11 спътникови мисии и 26 отделни анализа, за да уточнят промените в масата, обема, потока и гравитацията.

Те установиха, че Антарктика и Гренландия са загубили 6,4 трилиона тона лед от 1992 г. до 2017 г. , което е повишило морското ниво със 17,8 мм. 60 процента от това покачване се дължи на стопен лед в Гренландия, а 40 – от Антарктика.

Комбинираният темп на топене се е увеличил от 81 милиарда тона годишно през 90-те години на миналия век до 475 милиарда тона годишно след 2010 г.

„Спътниковите наблюдения на полярния лед са съществени за наблюденията и прогнозите как промените в климата могат да се отразят на загубата на лед и покачването на морското ниво – каза един от авторите на изследването Ерик Айвинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. – Макар и компютърните симулации да ни дават възможност да правим прогнози, спътниковите измервания ни дават убедителни и безспорни доказателства“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

От проституция към дигитализация: Историята на едно село

В Навали са потомци на кралски куртизантки, но новото време променя нещата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
МУРАЛИ КРИШНАН, „Дойче веле“

Навали е малко село в централната част на Индия. Намира се на осем часа път с автомобил от Бопал, столицата на щата Мадхя Прадеш, наричан сърцето на Индия. В Навали живеят представители на племенната общност банчада, за които се твърди, че са потомци на кралски куртизанки. Общо тя наброява около 20 000 души, по-голямата част от които са жени, разпръснати из над 120 села в този беден район на страната. В Навали и другите села от района проституцията е наследствено занимание, предавано от едно поколение жени на следващото.

В село Навали няма пътища, нито обществено здравеопазване, думата образование там дълго време е била нещо чуждо. Безработицата е висока, а повечето от мъжете с работа са заети в земеделието. Подобно на всички други населени места в района, Навали страда от изключителна бедност.

Но и тук постепенно нещата се променят: все повече млади момичета обръщат гръб на проституцията и започват да придобиват дигитални умения. „Има положителна промяна. Момичетата започват да се връщат в училище, те учат и това наистина е промяна. Това, от което имаме нужда сега, е повече работа. Това ни липсва ужасно“, казва пред „Дойче веле“ 18-годишната Разия Байда.

 Тук проституцията има дълга история“

 Приятелят й Неха Банчада иска да стане лекар. Той е убеден, че ако всички в селото имат работа, много неща ще се променят към по-добро. „Но за съжаление никой не чува призивите ни“, казва момчето.

Миналата година организации, работещи по изпълнение на националния план за електронно управление, са провели обучение по мобилни приложения, дигитален маркетинг и социални медии, в което са участвали жени от района. За промяна на нагласите на местните хора са необходими много усилия, казва за Бхарат Нагар от организацията CSC (Common Services Center). „В този регион проституцията има дълга история. Хората са подозрителни и трябваше да положим огромни усилия да убедим местния лидер в предимствата на нашата програма.“

Това се потвърждава и от ръководителя на организацията Динеш Тяги, който говори за силна съпротива от страна на местните хора. „Да промениш традициите в един регион, включително традиционните занимания на тези хора, населяващи един от най-бедните региони на Индия, е огромно предизвикателство“, казва той пред „Дойче веле“.

 Надеждата умира последна

Т.нар. наследствена проституция се практикува и в други части на Индия. Манги Бхай, който е в средата на 40-те, обяснява причините за традиционното практикуване на търговията с плът: „След като няма друга работа, какво може да прави човек? Притиснати от бедността, на хората им се налага да вършат и това. Това е основната причина“, казва той.

Но алтернативи определено има. Откакто е стартирала програмата за дигитално обучение, много млади хора в района придобиват нови знания.

„Аз лично се научих да работя с шевна машина. Хората от CSC проведоха тук 10-дневен курс и аз научих много нови неща. Ако тази програма продължи, смятам и аз да продължа обучението си“, казва Рену Бачада, млада жена от Навали.

Протягайки ръка за помощ на жените, изглежда, че дигиталната кампания е направила крачка в правилната посока. Все още е твърде рано да се каже дали дигиталната грамотност може да помогне за поведенчески и социални промени и да премахне проституцията напълно. Но началото е поставено и мнозина искат да се възползват от възможността. А ентусиазмът, който се забелязва сред младите момичета, дава надежда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Отрицателните емоции – храна за враждебни духове

Вярвате или не, но има наука и неин идеолог, които защитават тази теза

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Безпокойството и страхът са неизменна част от живота на хората, особено в днешните несигурни заради пандемията времена. Но знаете ли, че има наука, според чийто създател около нас има невидими враждебни същества, които се хранят от нашите страхове и ги провокират.

Науката е антрохософия, а нейният идеолог, знаменитият антропософ Рудолф Щайнер, в своите произведения описва враждебните духовни същества, които се хранят с човешките емоции.

Щайнер ни съветва да обърнем по-задълбочено внимание на усещането, слушането, вкуса, докосването. В действителност, анализите на Вселената разкриват, че около 73% от нея се състои от тъмна енергия, а други 23% – са тъмна материя.

Не ни е дадено на този етап – нито на обикновените хора, нито на учените – да тълкуват значението на тъмната енергия и тъмната материя. Не можем да видим нито едната, нито другата, нито да ги разберем. Освен това човешкото око е способно да вижда само нищожна част от целия спектър на електромагнитното лъчение, пише „Списание 8“. Когато погледнем в небесата, 96% от синевата са невидими за нас.

Включете в това и познанията си за строежа на духовните сфери, и става безпощадно ясно, че около нас съществува вселена от възможности, които са

отвъд петте ни сетива

Днес много малко учени са готови да се потопят в метафизиката, за да изследват живота отвъд обикновеното възприятие, за да направят връзка между видяното и невидимото.

Рудолф Щайнер обаче, един от най-плодовитите и талантливи учени, философи и езотерици на своето време, посвещава голяма част от работата си на задачата да надникне зад завесата, споделяйки своето прозрение за по-дълбоката природа на живота и света отвъд.

Рудолф Щайнер Сн.: „Списание 8“

Що се отнася до безпокойството и депресията, Щайнер говори за враждебни същества в духовния свят, които влияят и се хранят с човешките емоции. Повечето от представителите на човечеството днес отхвърлят тази концепция категорично. Но привържениците на антропософията, мистиката, езотериката, лечители, шамани и духовни водачи, които имат достъп до духовните измерения, за да облекчат душевните страдания на своите пациенти, знаят какво има предвид Щайнер.

Мнозина са запознати с понятието енергийни вампири или хора, които смучат енергията ви и се хранят с негативните ви емоции. Относно съществуването на подобни обекти, които съществуват в други измерения, Щайнер пише:

„Има същества в духовните сфери, за които тревогата и страхът, произтичащи от хората, са лесно добита храна. Когато хората нямат безпокойство и страх, тогава тези същества гладуват. Онези, които все още не са достатъчно убедени в това твърдение, биха могли да разберат, че трябва да приемат този факт, независимо че не го възприемат на ментално ниво. Но за тези, които са запознати с това явление – то е единствената реалност.

Ако страхът и безпокойството струят от хората и избухнат в един момент в паника – тези същества намират още и още изобилна храна

и стават все по-мощни

Тези същества са враждебни към човечеството.

Всичко, което се храни с негативни чувства, с безпокойство, страх и суеверие, отчаяние или съмнение, в действителност са враждебни сили в свръхсетивните светове, които отправят жестоки атаки срещу хората, докато им се дава ресурс“, пише Щайнер.

„Човекът, който влиза в духовния свят, преодолява страха, чувството на безпомощност, отчаяние и безпокойство. Но точно това са чувствата, които принадлежат на съвременната култура и материализма. Те отчуждават хората от духовния свят и вселяват у тях безнадеждност и страх от неизвестното. По този начин гореспоменатите враждебни сили биват призовани несъзнателно от тези, които ги хранят“, разяснява антропософът.

Отрицателните емоции са храна за враждебни духове. Твърдения като това не се приемат лесно в ежедневния разговор, управляван от твърд скептицизъм и научен материализъм. Днешните традиции се стремят да изгонят древната метафизична мъдрост и нейното практическо приложение от нашия живот и въпреки че науката е изключително ценно достижение, духовното възприятие винаги е било част от нашия опит.

„И все пак, въпреки циничния скептицизъм, всички древни мистериозни школи, истински шамански прозрения и езотерични учения (голяма част от които са потискани и/или изопачавани в продължение на хиляди години по очевидни причини) предават тази истина за „онези – с очи да виждат и уши да чуват“, използвайки техния собствен език и символика“, подема темата и Бернхард Гюнтер. Според него тази концепция е залегнала в учението за езотеричното християнство, херметизма, шаманизма, в арабската митология, в суфизма, индианската духовност, в интегралната йога и други.

Взаимосвързаността ни с извънсензорни или

свръхизмерни същества

отдавна са част от нашата история и са пряко достъпни за всеки от нас, когато на въпроса се отдели подходяща практика и внимание, за да се отвори съзнанието за новото усвояване на непривична за мозъка информация.

Попадането в коловоза на спираловидния отрицателен вътрешен диалог, депресията, осакатяващата тревожност или неконтролируемия, ирационален страх е знак, както посочва Щайнер, за откъсване от истинската ни духовна природа, изострено от същества, които действат в духовните сфери. Ето защо някои смятат психическите разстройства за духовни заболявания и докато разривът не бъде излекуван с подходящо внимание, отделено на развитието на духа, чувствата са склонни да се задълбочават и да носят още и още беди.

„Когато хората нямат безпокойство и страх, тогава тези същества гладуват“, заключава Щайнер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Очи, мустаци и уши: Тайният език на кучето и котката

Как да разберем дали любимците ни искат храна, или просто да бъдат прегърнати

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Pixabay

И домашните ни любимци, подобно на нас, имат свои настроения. Понякога са раздразнени и по-нервни, друг път имат нужда от внимание. Как да разчетем правилно знаците им, така че да не получават всеки път храна, когато молят просто за прегръдка.

Най-експресивни и в този смисъл най-лесни за опознаване са едни от най-разпространените домашни любимци – кучето и котката.

Те имат набор от жестове, чрез които можете да разгадаете какво искат да ви кажат. Остава условието, че всеки стопанин най-добре познава любимеца си и извън общите жестове може да различи и някои неописани настроения, пише webcafe.

Пухкавите и мъркащи глезани – котките, например, могат да комуникират с ушите, очите, опашката и мустаците си, както и чрез звуци.

Освен да улавят важни сигнали, които хората пропускат, ушите на котката са и нейно изразно средство. Когато ги държи право напред, може да сте спокойни, че е щастлива и спокойна. Ако обаче ги държи назад, значи я е страх или нещо я дразни (вие например).

Ако върти ушите си в различни посоки, значи котката ви се опитва да улови звуци, които я тревожат и се чувства неспокойна. Ако е истински уплашена, а не просто тревожна, ушите й ще са почти прилепнали към главата.

Минаваме към прословутите погледи. Широко

отворените котешки очи

понякога будят смях, а в социалните мрежи могат да се срещнат почти всякакви забавни интерпретации на това изражение.

Истината е, че ако очите са широко отворени, котката ви слуша внимателно какво й говорите. Когато забележите, че зениците й са разширени, значи е готова за атака. Тоест съгледала е нещо, което иска да хване и сега не й е до вас. Ако зениците са съвсем тесни, почти като черта, тя е агресивно настроена и също не й е до вас в момента.

Понякога котките гледат настоятелно и упорито към човек. Тогава са уплашени и не искат да ги приближавате.

Ще разберете, че е приятелски разположена, ако примигва бавно и е с леко присвити очи. Това е нейният начин да ви каже, че ви обича. Ако я отегчите обаче, ще впери поглед във вас, след което ще обърне демонстративно глава настрани. Познато, нали? Е, вече знаете защо е.

Котето „говори“ и чрез опашката си. Когато е изправена право нагоре, значи е нащрек. Когато е и настръхнала, и силно раздразнено или иска да впечатли противника си.

Бързите и кратки движения на опашката наляво и надясно издават силна емоция, нетърпение или безпокойство. В такъв случай е по-добре да я оставите на мира. Че компанията й ви е приятна, ще познаете по изправената опашка, която леко се върти в края. С движение само в края на опашката си, но при отпуснато състояние, казва, че е самотна.

Идва ред и на мустаците

ако те са напред и не помръдват, котката е спокойна. Ако са изправени силно напред обаче, не й е до вас – има си работа да ловува или да напада жертва. Когато е уплашена, ще прибере мустаците си плътно до лицето.

Кучето също може да общува с очи, уши и опашка.

Например, когато е доволно, ушите му са в естествено положение, а като е нащрек, ги наостря. Когато ги свие, значи се чувства застрашено.

Махането с опашка пък е равносилно на усмивка, с облизването на ръката ви благодари и ви казва, че ви е признателно.

Ако очите на четириногия са широко отворени и следят движението на ръцете ви, определено се надява на храна. Ще познаете, че е весел, и по искрящите му очи.

Ако емоциите са с негативен знак – тоест страхува се, стресирано е или иска да остане само, кучето ще държи очите си полуотворени. Когато се стреми да не среща погледа ви, значи е направило пакост.

Устата на щастливото куче би била леко отворена, а ако е радостно, ще маха и с опашка. С леко присвиване на предните лапи, заедно с махането на опашка, ви казва, че му се играе.

Ако обаче устата е плътно затворена и стегната, а ъглите й са леко надолу, значи кучето се страхува. Ръмженето е ясен знак за раздразнение, но покаже ли зъби, е по-сериозно. Ако е в скована поза, с прилепнали уши и не мърда опашка, е подозрително или най-малкото

преценява ситуацията

Сигурен знак, че е готово да нападне, са полузатворените очи, лаенето и леко повдигната лапа, която подсказва, че е готово за скок. В случай, че не можете да се досетите…

Когато кучето държи опашката си плътно по тялото и между краката, то недвусмислено се страхува и е подтиснато. Извие ли и гърба назад, значи е уплашено. Тогава не иска да го докосвате, а просто да се справите със ситуацията.

Понякога го е страх и покрай вас – ще го разберете по настръхналата козина по гърба и леко подвитата опашка. Не го приближавайте, а му дайте време да се почувства в безопасност.

Прозявката невинаги значи, че му се спи. Може да означава и че не се чувства удобно и е несигурно. Например вие го обърквате с посланията си. Понякога го прави, когато не е сигурно дали ще излизате сами или с него.

Когато се облизва пък, не е непременно гладно, може и да е стресирано и объркано. Също така, ако се движи напред-назад с тревожно темпо, усеща нещо, заради което не може да се отпусне. Ако застане на едно място и се оглежда бдително, също преценява ситуацията и ако понечите да го погалите, може да го уплашите.

И кучето може да извърти глава настрани, както прави котката. Това значи „моля ви, оставете ме за малко“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Антарктика, гренландия, ледове, Наука
Астробиолози откриха признаци за живот на Марс в миналото

Астробиолози от Вашингтонския университет в САЩ предположиха, че неотдавнашното откриване на органични съединения тиофени на Марс може да свидетелства за...

Затвори