Открийте ни и в

Интересно

Грешките на младостта според милионера

Не харчете пари за безполезни глупости, съветва Грант Кардоне

публикувано

на

Изминаха 40 години, откакто завърших гимназията. Много неща се промениха оттогава – вече съм по-възрастен, мъдър, богат и успешен. Изградих мултимилионен бизнес, като понастоящем съм изпълнителен директор на седем частни компании. Но винаги има място за подобрение, дори когато си на 61 години. За да сторим това обаче, първо трябва да признаем провалите си в миналото и да се поучим от тях. Това пише известният автор и бизнесмен Грант Кардон в признание, публикувано от CNBC.

Ето написаното от Кардон:

Поглеждайки назад, когато бях в своите 20 години, не знаех толкова много неща относно парите. И малкото, което печелех, харчих веднага за безполезни неща, които не ми носят никаква полза. Това са четири неща, за които най-много съжалявам, че прахосвах времето и парите си:

Наркотици и алкохол

Ако можех да се върна назад, бих казал на по-младата си версия: „Образованието ти не свършва с колежа.”

След като се дипломирах от гимназията, станах обсебен от всички грешни неща. Харчех пари за наркотици и алкохол дори и след като развих зависимост. Трябваше да похарча тези пари за неща, които ще ми помогнат в развитието на нови качества, да печеля знание и да създавам влиятелни познанства.

В реалния живот дипломата е безполезна, а образованието в колеж няма да ви отведе далеч, ако не разполагате с правилните качества, за да сте в крак с пазара.

Инвестирането в самия себе си само ще ви направи по-ценен и ще увеличи потенциала ви за печалба.

Не осъзнавах повечето от тези неща. На 25 години похарчих последните си 3 хил. долара за аудиопрограма, курс по продажби и затваряне на сделки. Съвсем искрено мога да кажа, че тази инвестиция и отдадеността ми са причините за успеха ми в наши дни.

Пътуване

Предприемачът Кевин О’Лиъри смята, че да отделите една година за пътуване е лоша идея – не мога да съм по-съгласен. Вземах толкова много отпуск в началото на предприемаческата си кариера, че това почти ме накара да дерейлирам. Харчех пари, който нямах, за самолетни билети, хотели и храна.

Много милениали днес се намират в сходна позиция. Те имат желание да пътуват, тъй като нямат никаква цел на работа. Те вярват, че почивката ще помогне да намерят това „нещо”, което липсва в кариерата им. Когато не знаете какво трябва да правите, е лесно да „паузирате“ живота си, да опаковате багажа, да спите в хотели и да похапвате супа.

Не казвам, че не трябва да си вземате почивка. Мога да пътувам по света днес в собствения си самолет, тъй като реших да се отдам на здравата работа. Ако бъдете обсебени от целта си, ще разберете, че плановете за пътуване могат да почакат.

Комфортът е враг на изобилието. Не позволявайте билет за Европа на стойност 800 долара да застане между вас и свободата ви.

Спане

Когато сте млади, е лесно да бъдете мързеливи и да не чувствате вина от това. Но познайте какво? Богатите и успешните си почиват добре през нощта, но не се успиват.

Едно от най-големите ми съжаления е, че не се възползвах от всички часове през деня. Позволих си да се почувствам задоволен, а всъщност трябваше да очертавам целите си и да мисля как да ги постигна. Ако бях осъзнал пълния си потенциал в своите 20 години, щях да постигна първия си милион далеч по-рано.

Оставете всички останали в техните 20 години да спят, сякаш са богати. Вие трябва да сте на крака при изгрев слънце. Скоростта е сила, а когато сте млади, търпението не е добродетел. Пазарът днес се променя със скоростта на светлината, така че трябва да сте пъргави, за да сте в крак с него.

Прекалено комфортно на работа

Прахосах половината от времето в своите 20 години, работейки на нископлатени позиции в частния сектор, които не ме предизвикаха да раста или да развия ценни качества. Не казвам, че нископлатените работни места са нещо лошо, понякога човек трябва да започне на ниска заплата. Но да бъдеш доволен и да не полагаш усилия няма да те направи по-успешен в живота.

Работил съм в McDonald’s, където печелех по 7 долара на час. За мен това бе просто начин да изкарвам пари. Но за момчето работещо до мен това бе метод за учене на бизнес, така че някои ден да отвори 100 свои франчайз обекти.

Въпросът „защо” е важен. Аз не знаех моето „защо”, поради което като цяло си губех времето. Моят колега обаче не правеше това.

Трябва да питате себе си постоянно: „Как мога да печеля повече пари?”

Това може да означава да поискате повишение, да смените работното си място с такова с по-висока заплата или да започнете нещо допълнително в свободното си време. Бъдете фанатици по отношение на парите.

Приемането на идеята, че 8 часа, инвестирани във вашата работа, са достатъчни независимо от финансовата ви позиция, е грешка с епични пропорции.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Астронавтка на НАСА ще гласува за президент на САЩ от космоса

Кейт Рубинс е в Звездното градче в Русия и се подготвя в средата на октомври да се отправи заедно с двама космонавти на шестмесечна мисия на Международната космическа станция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Астронавтката на НАСА Кейт Рубинс съобщи пред Асошиейтед прес, че възнамерява да подаде гласа си на президентските избори в САЩ от космоса, на повече от 400 километра над Земята.

Рубинс е в Звездното градче в Русия и се подготвя в средата на октомври да се отправи заедно с двама космонавти на шестмесечна мисия на Международната космическа станция.

„Мисля, че за всички е много важно да гласуват“, каза Рубинс. „Щом можем да го правим от космоса, убедена съм, че хората могат да го направят и на Земята“.

Повечето от американските астронавти живеят в Хюстън. Законът в щата Тексас позволява електронно гласуване. От контролната зала на мисиите на НАСА препращат електронната бюлетина до МКС и след това препраща вече попълнената бюлетина към местната избирателна комисия.

Според Рубинс е въпрос на чест да имаш възможността да гласуваш и от космоса. И преди американски астронавти са го правили. Рубинс и Шейн Кимброу вече са подавали бюлетини от борда на МКС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Берковица – градче като длан под могъщия Ком

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Ах, каква чудна природа тука, в това непознато райче.“ Кой ли не би възкликнал като народния поет, щом дойде в Берковица и поеме свежия въздух, вкуси от меката балканска вода, от ароматните малини, ягоди, кестени и усети нейната възрожденска и днешна романтика, нейната задушевна българска атмосфера.

Старинна и съвременна, Берковица е свила гнездо под могъщата стряха на връх Ком. Когато се гледа от връх Калето, тя изглежда като градче на длан, като огромен зелен килим, нашарен от белите домове, изпъстрен с червените багри на покривите. Колко щедра е била природата тук! Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват хълбоците и полите на планината. Бистра и пенлива, Берковска река шуми в хладната долина. Погледът спира на отсечените скали на Врачанския балкан, извива надясно към легендарните Тодорини кукли, занича в Петроханската седловина, на северозапад към Чипровското краище и поречията на Огоста и се връща по китната долина на река Бързия.

Пшеница и овце с червеномеден цвят

 отглеждат обитателите на Берковския край още от шестото хилядолетие пр.н.е. Те дават названията на върхове, на млекарски треви – комунига, къпина, и на Млечния път (Кумовата слама). Така и до днес ги наричат тук.

През желязната епоха – първото хилядолетие пр.н.е., Берковският край е обитаван от тракийското племе мизи, а през средата на хилядолетието тук отсядат сродните трибали. Траките изграждат крепости по стратегическите височини, обработват желязо и плавят злато в поречията на Златица и Врещица.

Началото на новата ера се ознаменува с римското господство над местното тракийско население. За развитието на икономиката и културата през първите векове говорят богатите находки в разкритата римска вила край с. Калиманица, разкопките на Берковското кале.

Преди повече от век Феликс Каниц пише: „Берковица има очарователен вид. Разположен сред гористи хълмове и сенчести усои, разхладен от безкрайно течащи води, той без съмнение един ден ще стане

място за летен отдих

 на хората от земите около Дунава.“ Предвиждането на Каниц се сбъдва. В началото на нашия век, наред с популярния национален балнолечебен курорт Вършец, добива известност и Берковица като планински, климатичен, пък и като плодолечебен курорт.

Берковските туристи построяват първата туристическа хижа в местността Покоя. Всъщност туристическото движение в Берковица започва още след Освобождението от османско иго, когато Иван Вазов повежда дружина от млади берковчани към връх Ком.

Над село Бързия, при цепене на гранит край реката, бликва минерална вода. Започва сондиране и едновременно с това се изгражда и балнеолечебница. Наблюдават се благоприятни биоенергетични условия за лечение, закаляване и спорт. Всичко това прави възможно почти целогодишното курортно използване на тази зона, която е твърде подходяща за климатотерапия при сърдечносъдови, ендокринни и кожни заболявания, неврози, бронхиална астма и др.

Днес националният курорт Берковица е една блестяща перла върху зеления губер в полите на Западна Стара планина, която мами любителите на природата, на историческите забележителности, на красивата панорама.


Часовниковата кула

Най-отличителният архитектурен паметник в центъра на града – негов символ и емблема – е старинната часовникова кула.

Строена е през 1762-1764 г. и е висока 21,42 м, но имената на майсторите не са известни. Тясна дървена стълба извежда до върха на кулата, където са монтирани часовниковият механизъм и камбаната. Кулата е увенчана с островърха шапка, покрита с ламарина. Най-отгоре е поставена от тогавашните власти металическа емблема – полумесец и знаме. Върху нея на 4 декември 1877 г. руски войник привързва бронзов кръст, израз на победата над Турция.

Часовниковата кула – съвременница на Паисиевата история, днес се издига като пилон над спокойния градски площад. Часовникът неизменно измерва времето с медения си звън и съобщава, че го има българското.


Вазов и Берковица са неделими

Иван Вазов живее в Берковица около година и половина – през 1879-1880 г. Тогава той е млад, но вече известен поет, пристигащ, за да поеме задълженията си на председател на окръжния съд. В Берковица той попада сред красива и девствена природа и сред оригинални личности, които се съдят за имоти, клевети и кучета и които по-късно стават персонажи от негови произведения.

Вазов признава, че това е един от най-плодотворните периоди от живота му. Той записва много народни песни, предания, легенди, действителни случки, разкази на участници или очевидци на едно или друго събитие и използва това градиво за своето творчество.

Къщата музей „Иван Вазов“ е открита през 1957 г. Правят впечатление нейната украса и наредба. На горния етаж вниманието привлича резбованият потон в голямата одая с долапи, камина, стенописи и миндерлъци. След основен ремонт на 15 февруари 1980 г. е открита новата експозиция на музея. Тя запознава с целия творчески път на поета, но главно място е отделено на берковския му период.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Събират се книги за българска библиотека на остров Тенерифе

Инициатор е сънародничката ни Нели Кирилова, която от години живее в Испания. Тя е дарител и на първите книги

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Създадоха българска библиотека на остров Тенерифе. В момента в България е започнала кампания за попълване на колекцията от книги на български език, съобщи bTV. Инициатор е сънародничката ни Нели Кирилова, която от години живее в Испания, а по идеята работи от две години.

Първите 70 книги във фонда са от личната й сбирка, те наброяват над 1000 тома. Библиотеката е наречена DAS VIDA, което в превод означава „Даваш живот“.

„Първоначално започнахме с лични срещи, от ръка на ръка раздавахме книгите, но февруари месец получихме покана – библиотеката да бъде в един прекрасен биомагазин и тя вече е публично достояние. По време на карантината се наложи да затворим първата седмица, при нас ограниченията са много строги, но реших, че сега е моментът, хората не бяха на работа, имаха достатъчно време да четат и направихме верига от хора, които разпространяваха книгите“, разказва Нели Кирилова.

В кампанията се включва и русенското читалище „Ангел Кънчев“, което дарява осем кашона с книги.

„Това, което е като многоекземплярност за нашата библиотека и не ни е нужно, решихме, че можем да бъдем полезни на българите в чужбина. Страхотно, е че сънародниците ни искат по някакъв начин да поддържат българщината, да бъдат съпричастни“, казва библиотекарката Кармен Димитрова.

Нели се радва, че среща голяма подкрепа от страна на българите в България. „Една от нашите идеи е да разпространяваме български автори, да се чете за тях, за съвременни български автори, защото много от хората са в чужбина над 20 години. Искаме да ги каним да гостуват в Испания“, споделя българката.

Българската общност в Тенерифе има и други инициативи, които ги свързват с родината – танцов състав, благотворителна асоциация, а през октомври ще отвори врати и първото българско училище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в милионер
Милионер мормон си търси половинка чрез обява върху билбордове

Американски милионер, предпочитащ да остане анонимен, си търси съпруга с помощта на обява върху билбордове в щата Юта. Едно от...

Затвори