Открийте ни и в

Новини

Гришо оздравя от COVID-19

Тенисистът Григор Димитров обяви, че е дал отрицателна проба за коронавирус преди дни и вече се чувства добре

публикувано

на

сн. Архив

Тенисистът Григор Димитров обяви, че е дал отрицателна проба за коронавирус преди дни и вече се чувства добре, съобщи хърватският спортен журналист Давор Буразин от вестник „Ютарний лист“ в Туитър в четвъртък.

Димитров съобщи, че има положителен тест за Covid-19 на 21 юни, часове след като се отказа от участие в демонстративния турнир в хърватския град Задар „Адрия къп“, организиран от Новак Джокович. Той напусна състезанието заради висока температура и се прибра в дома си в Монте Карло, където се изследва и обяви лошата новина.

Критики срещу Ноле: застрашил стотици с "Адриа Тур". Треньорите им с Григор - заразени

След него с коронавирус се оказаха хърватинът Борна Чорич, двама от треньорите на Димитров – Кристиан Гро и Алгис Христов, сръбският тенисист Виктор Троицки, двама от треньорите на Джокович – Марко Паники и Горан Иванишевич, както и самият №1 в света и съпругата му Йелена.

Димитров бе нападнат тежко от бащата на Джокович, но основните критики бяха към организаторите на турнирите в Белград и Задар и откровеното неспазване на противоепидемичните мерки.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Коронавирусът

Български граждани могат да пътуват от САЩ за България без отрицателен тест за коронавирус

Това казват от посолството ни във Вашингтон

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Посолството на България във Вашингтон публикува във фейсбук информация относно това как българите от САЩ могат да пътуват до България и по-специално трябва ли да предоставят отрицателен PCR тест за коронавирус, за да могат да влязат на българска територия.

„Българските граждани и членовете на техните семейства не са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест при влизане на територията на България“, казват от посолството.

Но при липса на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната или до 24 часа след него, българските граждани и членовете на техните семейства се поставят под карантина за срок от 14 дни, се казва в съобщението.

Информацията може да се намери и на страницата на Международната организация за въздушен транспорт
IATA //www.iata.org/en/programs/ops-infra/covid-19-ais-restrictions/,
при въвеждане на държавата и летището на кацане.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

България на четвърто място в ЕС по най-нисък срив на икономиката

Актуалната все още прогноза на Европейската комисия за икономиката на България гласи, че тя ще се свие със 7,1% през годината. Прогнозата на МВФ е за спад от 4%, а на Световната банка – с 6,2%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. 24 часа

Спадът на икономиката в България през второто тримесечие, когато действаха най-строгите мерки от извънредното положение, надвишава значително всички прогнози. Той е 8,2% спрямо същия период на миналата година и 9,8% спрямо първото тримесечие, гласят експресните данни на НСИ, оповестени в петък.

В същото време обаче този спад е сред най-ниските в Европейския съюз, където за второто тримесечие брутният вътрешен продукт намалява средно с 14,1% на годишна база, гласят данните на Евростат. Това е най-резкият спад на икономиката в сравнение с предишното тримесечие откакто изобщо се прави статистика, отчитат от Евростат.

При все още несъбрани данни за 7 страни членки България се оказва на 4-о място по най-нисък спад на икономиката, изпреварена само от Литва, Финландия и Полша, които са с още по-ниски спадове. Най-голям срив на икономиката има в Испания – минус 22,1%.

Актуалната все още прогноза на Европейската комисия за икономиката на България гласи, че тя ще се свие със 7,1% през годината. Прогнозата на МВФ е за спад от 4%, а на Световната банка – с 6,2%. Преди седмица се появиха очаквания и за 20% спад, като в четвъртък икономическият министър Лъчезар Борисов коментира, че това едва ли е възможно. Според него спадът през второто тримесечие ще бъде преодолян през третото и четвъртото и за годината се очаква да се представим по-добре от прогнозите на МВФ и на Еврокомисията.

България стои сравнително добре спрямо средното европейско равнище и по показателите заетост и безработица през второто тримесечие, когато значителна част от икономиката не работеше.

Коефициентът на икономическа активност за българите между 15 и 64 години е 71,7%, като в сравнение с второто тримесечие на 2019 г. намалява с 2,1 процентни пункта. Коефициентът на заетост за същата възрастова група намалява с 3,3 процентни пункта в сравнение с второто тримесечие на 2019 г. и е 67,4%.

Коефициентът на безработица е 5,9%, или с 1,7 процентни пункта по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2019 г.

Средните показатели за страните от ЕС гласят, че заетостта през второто тримесечие е спаднала средно с 2,7 процентни пункта в сравнение с година по-рано. И в ЕС като цяло, и в България в частност този срив е най-големият от времето на световната финансова криза, дори леко го надвишава – през третото тримесечие на 2009 г. намаляването на заетите в ЕС бе само малко над 2 процентни пункта.

През второто тримесечие на 2020 г. общият брой на заетите у нас е 3 млн., от които 1,6 млн. са мъже и 1,4 млн. жени. Относителният дял на заетите на 15 и повече навършени години е 52%, като при мъжете този дял е 57,8%, а при жените – 46,6%.

Повече от половината от заетите работят в сектора на услугите – 62,9%, или 1,9 млн. души. В индустрията са заети 938,5 хил. души, или 30,5%, а в селското, горското и рибното стопанство – 204,5 хил. души, или 6,6%. На временна работа са 96,7 хил. души, или 3,5% от всички наети. От общия брой на наетите 2,016 млн. (73,9%) работят в частния сектор, а 712,1 хил. (26,1%) – в обществения.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Опит на Борисов да печели време – предлага ВНС и нова Конституция (ОБОБЩЕНИЕ)

Докато голям брой протестиращи излязоха за 37-ми пореден ден на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, премиерът изненада със своя ход. Предложи промени, и то не какви да е, а конституционни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Докато голям брой протестиращи излязоха за 37-ми пореден ден на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, премиерът изненада със своя ход. Предложи промени, и то не какви да е, а конституционни. Зад този ход на премиера обаче прозира желание да печели време и да не подаде оставка преди редовните избори на пролет.

Протестиращите: Не вярваме на Борисов, продължаваме с демонстрациите

ГЕРБ внасят проект за промяна на Конституцията на Република България и свиква Велико народно събрание. Това обяви в свое изявление Борисов в петък. Той предложи мандатът на главния прокурор да бъде намален до 5 години, Висшият съдебен съвет да бъде трансформиран на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, а броят на депутатите да са бъде намален наполовина до 120.

Бойко Борисов: Нова Конституция, Велико народно събрание и се оттеглям

За повечето от тези промени обаче не е нужна нова Конституция или Велико народно събрание (освен за намаляването на броя на депутатите от 240 на 120).

Няколко часа бяха нужни на президента Румен Радев, за да излезе с кратко изявление. Той нарече искането на Борисов пренебрежение към Конституцията, тъй като право за инициатива за свикване на ВНС имат поне половината депутати и президента, но не и министър-председателят на Републиката. И подчерта, че мафията не може да реформира съдебната система, а партията-държава, която вчера бойкотира парламента, да иска промени в  Конституцията.

Радев: Може ли мафията да иска реформи в съдебната система? Не!

Според Христо Иванов, който направи изявление от името на председателския съвет на „Демократична България – Обединение“, в анонса на Борисов не се вижда реално решение на кризата, а „опит да бъде използвано и подменено решението, за да спечели време“.

Според него нито една от съществените промени, които са били анонсирани, не изисква Велико народно събрание. Той намира, че ВНС практически означава „стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години“.

Желанието на Борисов за конституционни промени обаче беше подкрепено от коалиционния му партньор, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който каза, че ще се съберат на коалиционен съвет с ГЕРБ, за да обсъдят техните и предложенията на ВМРО. Той поиска Конституцията да гарантира още шест неща, извън предложеното от ГЕРБ. Две от тях са образователен ценз и задължително гласуване. ВМРО ще отстоява позицията си за укрепване на семейните ценности и брака, като съюз между мъж и жена, „както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата“. Освен това Каракачанов ще настоява и за връщане на наборната военна служба.

С промени в Конституцията трябва да се гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство, иска още Каракачанов.

И ВМРО с искания за промени: Да се върне казармата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество.

„Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване. Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз“, коментита във „Фейсбук“ Нинова.

Мая Манолова, председател на платформата „Изправи се.БГ“, пък попита Борисов чрез видеообръщение във „Фейсбук“ с кого се е разбрал за 160 гласа в парламента, за да приемат „новата конституция“ – с ДПС и БСП ли?“

Мая Манолова: Борисов, който ти написа речта?

„Питам Борисов кой му написа речта днес за промяната в конституцията? Пеевски, Маджо, приятелският кръг, Домусчиев? Защо лъжете българските граждани, опитвайки се да си спечелите политически време?“, пита още Манолова, напомняйки колко депутати и време са нужни за приемане на нова конституция. Според нея предложението на Борисов е „прах в очите на хората, позорно действие, при което премиер, загубил доверието на гражданите, се опитва да си удължи политическия живот за сметка на българската конституцията и Велико Народно събрание“.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки изненадващо също се обяви против идеята на премиера.

Как се правят промени в Конституцията?

„България днес няма нужда от Велико народно събрание. Тя има нужда от велики българи. Тези велики българи, които да изградят една модерна, могъща, просперираща България. Единственият начин за постигане на това е чрез приемането на проектозакона на ВОЛЯ за мажоритарни избори“, обяви той в съобщение до медиите.

За да бъде прието решение за свикване на Велико народно събрание, то трябва да бъде поискано от поне половината депутати, а за свикването му да гласуват най-малко 2/3 от народните представители или 160.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Григор Димитров, коронавирус
Върнаха Майкъл Коен в затвора

Той беше освободен да излежава присъдата си в дома си през май, заради опасенията от разпространението на COVID-19 в затворите

Затвори