Открийте ни и в

България

Гробарят от Банкя заривал труповете в общ гроб

публикувано

на

Изровиха още незаконно погребани трупове край Клисура

Погребалният агент, който беше арестуван по подозрение, че е заривал тела на покойници, за които е взимал пари за кремация, е слагал труповете на „клиентите си“ в общ гроб. Това сочат данни от разследването, което стартирало, след като жена забелязала стърчащи от земята човешки останки.

Тя се разхождала близо до старите гробища в село Клисура, което се намира във високата част над Банкя. Жената се обадила в полицията, а пристигналите криминалисти се наложило да повикат подкрепление и да започнат да копаят.

На повърхността имало три тела, а под тях още четири.

Аутопсията на телата вече е приключила. Установена е самоличността само на един от покойниците.

Дългове към банки имал погребалният агент, заравял възрастни хора в гората

Негови близки са платили на погребална агенция за кремация на починалия и впоследствие са получили урна с прах. Не е ясно съдържанието от какво е. Най-вероятно от изгорени стърготини.

Във връзка с разследването е задържан погребален агент по подозрение за измама. Той се казва Георги Ненов.

Работи се по версията, че траурният агент е заравял телата, след като е взимал пари от близките им срещу ангажимент да извърши кремация.

Януари тази година е последният установен случай, в който 51-годишният Георги Енев е извършил незаконно погребение вместо да кремира покойника, какъвто е бил ангажимента му. Всички в Банкя и Клисура го познават и повечето от жителите са използвали услугите на погребалната му агенция.

„От една година непрекъснато го сънувам баща ми и реших да проверя крематориума.  Оказва се, че в крематориума майка ми е кремирана, но се оказа, че баща ми не е кремиран от тази фирма. Бог знае къде е, може и той да е в гората“, разказва пред bTV Весела Стоянова, дъщеря на един от починалите.

„Дойде урната, поставихме я там, но ние при кой ходим, не се знае, пепел. И той някъде горе. Аз не знам как просто може да има такива хора, при положение, че с този човек сме израснали и сме седели на една маса, и сме яли, и сме пили. Имах му такова доверие, никога не съм се съмнявала в него“, продължава разказа си Весела.

Според прокуратурата аутопсиите са направени, засега е установена самоличността на един от труповете. Неговите близки са заплатили 1000 лева за кремацията.

„Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Тоест, не са имали информация че не е извършена кремация на тленните останки на техния баща“, съобщи говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Обвиненият засега не се признава за виновен за нито един от случаите. Не е ясно дали всички са заплащали по 1000 лева.

„Труповете са на три лица от женски пол и на четири лица от мъжки пол. Те са били от различни места, например един то тях е живял под наем в Банкя. И с оглед спецификата и както каза и прокуратурата, това е прецедент, аз поне като дългогодишен служител на МВР не се сещам за такъв грозен случай“, заяви началникът на Отдел “Разследване”  към СДВР комисар Стойно Цветков.

Останките на хората са открити в окрайнините на гробищния парк на село Клисура миналата събота по време на погребение. Местният свещеник е  научил от гробарите, че са открити човешки кости.

„И тогава той ми даде сигнал, съобщихме и на общината , на кмета който ни е и се задействахме с полицията“, казва Камелия Димитрова.

Справките показват, че обвиненият Енев вече е бил известен на полицията.

В района на София има един крематориум. По правило там погребални фирми транспортират останките на починалите след ритуала по изпращане и в отсъствие на техните близки. Разследването по случая продължава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено