Открийте ни и в

Любопитно

Грохот, пяна, бездна: Най-красивите водопади в света

публикувано

на

Виктория, Замбия и Зимбабве, Снимка: Pixabay

Величествени, заобиколени от грохот и пяна, водопадите са събрали в себе си цялата сила и красота на природата. Бурните води са привлекателни както за търсачи на силни усещания, така и на милиони туристи по целия свят. Има ги, пленителни и привличащи, наблизо и далече. Но едни от тях са най-впечатляващи. Ето ги най-красивите водопади на планетата, събрани от Deutsche Welle.

Виктория, Замбия и Зимбабве

Групата водопади Виктория, включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство, се намира на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. На това място водите падат от височина 100 метра и образуват водна стена с дължина 1708 м. А това превръща Виктория в най-широкия водопад в света. При пълноводие в бездната се изливат до 10 000 куб. метра вода в секунда.

Ниагара, САЩ и Канада

Ниагара, САЩ и Канада, Снимка: Pixabay

Ниагарският водопад на границата между САЩ и Канада е напълно достоен за индианското си име „гърмяща вода“: в зависимост от времето, в бездната се изсипват между 2800 и 5700 кубика вода в секунда. А това е истински природен спектакъл. Ниагарският водопад е група от три водопада: Американски водопад, Брайдъл вейл (Булчински воал) и Хорсшу (Подкова), наричан още Канадски водопад.

Игуасу, Бразилия и Аржентина

Игуасу, Бразилия и Аржентина, Снимка: Pixabay

Група от 275 водопада, носеща името Игуасу, разделят Бразилия и Аржентина. И това чудо на природата е обявено за световно културно и природно наследство. Множество пътеки водят до самите водни маси, изчезващи с оглушителен грохот в бездна с размери 700 на 150 метра. А смели търсачи на силни усещания се придвижват с бързи лодки през бурните води на пропастта.

Детиан, Китай и Виетнам

Детиан, Китай и Виетнам, Снимка: Flickr

Той се намира на границата между Китай и Виетнам: водопадът Детиан по течението на река Гуичун. На това място водите преминават през множество отвесни скали, високи до 50 метра. Ширината на Детиан достига 300 метра. Тази природна забележителност привлича и с приказната красота на местността около водопадите.

Анхел, Венецуела

Анхел, Венецуела, Снимка: Flickr

Със своите 979 метра Анхел е най-високият водопад в света. Намира се във Венецуела по течението на река Рио Чурун – приток на Ориноко. Падайки от такава голяма височина, водата се разпръсва на малки капчици. Стигайки до земята, те отново се превръщат в пълноводна река. Анхел е трудно достъпен – до него може да се стигне само със самолет или с корабче. Пътуването до него по вода продължава цял ден.

Гълфос, Исландия

Гълфос, Исландия, Снимка: Pixabay

Наричат Исландия „Земя на огън и лед”. А където има лед, има и много вода – какъвто е случаят с гигантския Гълфос (Златният водопад). Той е широк 229 метра и изсипва водите си през две тераси в огромна пропаст. Водопадът се намира на пътя на известен туристически маршрут, което го прави лесно достъпен. От платформа край него туристите могат да му се възхищават от непосредствена близост.

Селяландсфос, Исландия

Селяландсфос в южната част на острова. Посетителите могат да минават зад него и да наблюдават местността през падащата от 66 метра височина водна каскада. Водопадът се намира по течението на река Селяландс.

Узуд, Мароко

Узуд, Мароко, Снимка: Flickr

Водопадите Узуд в планината Атлас са най-високият и най-пълноводен водопад в Мароко. През няколко каскади от червени скални масиви водата се спуска от 110 метра височина. На мястото, където отново докосва земята, водата образува малко езеро. Посетителите могат да се спуснат по малка туристическа пътека от ръба на скалите чак до основата на водопада.

Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Национален парк Плитвички езера, Хърватия, Снимка: Pixabay

Националният парк Плитвички езера също е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство. Около групата водопади терасовидно са разположени 16 езера. До тях посетителите могат да стигнат по планински пътеки, с лодка или с туристическо влакче.

Райнфал, Швейцария

Водопадът Райнфал в Шафхаузен, Швейцария, е висок 23 метра и широк 150 метра. За посетителите са изградени няколко платформи за наблюдение. Добър наблюдателен пункт представлява и замъкът Вьорт, намиращ се на остров край водопада. Още по-зрелищна е гледката от лодка, с която можете да стигнете съвсем близо до падащите с грохот водни маси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено