Открийте ни и в

СВЯТ

Гръм в рая: Поредни българи бяха арестувани в Бали за “скиминг” на банкови карти

Местната полиция не съобщава имена и подробности за сънародниците ни

публикувано

на

Двама български граждани са били арестувани за “скиминг” на банкомати на остров Бали, след специализирана съвместна операция на звеното за киберпрестъпления на местната полиция и държавната кредитна институция “Банк Негара Индонезия”.

Арестът е станал в началото на май, а българите са арестувани след продължително наблюдение, съобщава местният сайт danhbacongty.org. Медията не съобщава повече информация за имената или официалните мотиви за пребиваване на сънародниците ни там.

Кредитната институция установила, че един от банкоматите й е набелязан от “скимъри” и съобщил веднага на местната полиция.

Българинът Красимир Стойков бе задържан на острова по подобни обвинения

“Извършителите бяха незабавно арестувани и отведени в полицията за по-нататъшно разследване“, заявява корпоративният секретар на банката Кирянто в официално прессъобщение, ден след ареста.

Кредитната институция BNI си сътрудничи с полицейското звено за киберпрестъпления от миналата година, за да предотврати схеми за скиминг. По думите на нейни експерти “скимърите” могат да откраднат информация от банкомати, но и чрез използването на специални дистанционни технологии за улавяне на данни от дистанция. Кредиторът е започнал спешна процедура за защита на клиентите си, които вече са станали жертва на финансови престъпления.  Той ще компенсира загубите  рамките на 30 дни, ако се установи злоупотреба.  Принципът на защиат включва и система за ранно предупреждение, която следи транзакциите по дебитните карти на клиентите.

Бали е сред апетитните “скиминг” дестинации за българи. През последните години местните власти неколкократно съобщиха, че са задържали организирани престъпни групи с хора от български произход, които са се опитвали да крадат данни, а впоследствие и финансов ресурс. Българите обаче не са сами в това начинание, като в района гравитират и други престъпни групи от района на Източна Европа.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА