Открийте ни и в

Любопитно

Гръцката армия възражда кавалерията

Гръцката армия официално е разпуснала легендарната кавалерия на президентската гвардия, която преди 50 години беше базирана в Атина

публикувано

на

Гръцката армия възражда кавалерията
Сн: архив

Генералният щаб на Гърция призова отново на служба 73-годишен бригаден генерал, който през 1994 г. се оттегли от армията. На ветерана е възложено да обучи кавалерия от коне и ездачи, така че да могат да участват в парада по случай националния празник на 25 март 2023 г.

Добрият старец ще получава заплата от 2500 евро на месец – много по-висока от тези, които в момента са активни в армията и в граничните райони, независимо дали на сушата или на островите, отбелязва сайтът за военни въпроси armyvoice.gr.

През 28-те години между пенсионирането и възстановяването му на служба бригаден генерал Димитрис Стергиу-Капсалис се е занимавал с политика и според сведенията е бил кмет на предградие в североизточната част на Атина. В неотдавнашни изявления той заяви, че ще се кандидатира отново през 2023 г.

Илия Павлов, "Мултигруп", Пеевски, "мултаците". Промени ли се нещо до днес?

Завърналият се бригаден генерал е назначен за командир на рота или, както официално се нарича, “кавалерийска дивизия”, тъй като ръководството на армията иска “да се възползва от неговите познания по въпросите на обучението на конете”.

Съобщава се, че новосъздадената “кавалерия” се състои от 7 коня и 13 офицери. Някои от конете са купени, един за 3 000 евро например, а други са подаръци.

В разговор с всекидневника ethnos.gr по повод събитие с конете през уикенда бригадният генерал заяви, че се гордее с възложената му задача и че ще предостави първокласна кавалерия, която “ще зашемети всички гърци” и може да бъде използвана и за други операции на армията, като например в Еврос, естествената граница между Гърция и Турция. Той разкри, че назначението му е за следващите три години. Капсалис добави, че голямата цел е да се създаде отряд от 40-50 конници.

Безаналоговата руска армия: Пращат в Украйна войници с пейнтбол маски и гумени ботуши (ВИДЕО)

“Тази цел е огромна, но не и непостижима. Началото е поставено и това е важното”, каза той.

Що се отнася до оперативния план, Капсалис подчерта, че кавалерията не е само за паради, а може успешно да действа при охраната на сухопътните граници:

“Една от мислите е наблюдението на граничната линия на Еврос. Конят има способността да се придвижва с голяма скорост в трудни и труднодостъпни места”, каза той и добави, че “американците днес използват коне за охрана на границата с Мексико. Почти всички армии и всички европейски държави са запазили кавалерията си за специални мисии.”

Гръцката армия официално разпусна легендарната кавалерия на президентската гвардия, която преди 50 години беше базирана в Атина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено