Открийте ни и в

Интересно

Гръцката църква: Йогата е несъвместима с православието

публикувано

на

Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за „абсолютно несъвместима“ с християнската вяра. Това съобщава британското издание The Times. Светият синод постанови, че практикуването на йога не е физическо упражнение а „фундаментална част от индуистката религия“.
Според данните на Международната организация по йога около 300 млн. души по света практикуват йога, а милиони хора правят това, за да поддържат форма и да се освободят от стреса по време на изолация.

Както припомня изданието, Гръцката православна църква не издига глас за първи път срещу йогата. Миналата година арголойският митрополит Нектарий проведе събитие, на което предупреди множеството срещу „опасностите“ от източната практика, като отбеляза: „Изповядваме се на Бога. Това е същото, което правят хората, докато правят йога“.

The Times пише, че и по-рано йогата е ставала обект на религиозни спорове, но въпросът дали тя е индуистка практика, остава спорен. Йога позите наистина съдържат елементи от духовната практика, а комплексът асани „Поздрав към слънцето“ се отнася до ритуала за поздрав на индуисткия бог на слънцето. Въпреки това през 2015 г. съд в Калифорния, който разглежда случая дали йога е религиозна практика и дали тя може да бъде разрешена в училищата, постанови, че ако йога практикуващият не придава религиозно значение, то не се явява такова.

Идеята за практикуване на йога в България става все по-широко застъпена и все по-осъществявана. Йога е система от физически, умствени и духовни упражнения, чиято цел е да се трансформират тялото и умът. Тя е едно от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението
Всяка йога практика се състои от 3 елемента – поза, дишане и медитация. Затова когато се практикува йога, се акцентира върху тези 3 неща.

Ежедневната йога може да намали секрецията на кортизол, основния хормон на стреса. Тя засилва връзката между ума и тялото и помага на човек да се справи по-ефикасно с негативните емоции. Ежедневната йога подобрява енергийните центрове в тялото, известни още като чакри.

Турция продължава да арестува още журналисти, един е обвинен в шпионаж

Счита се, че правенето на йога пози всеки ден прави човек по-щастлив. Това се доказва в проучване, според което редовното практикуване на йога и медитация води до по-високи нива на серотонин – един от хормоните на щастието. Смята се още, че само 15 минути йога на ден подобряват цялостното настроение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА