Открийте ни и в

СВЯТ

Гутериш призова Мароко и фронтът Полисарио да ускорят разрешаването на кризата в Сахара

Според Гутериш има сериозни проблеми със сигурността в Западна Сахара

публикувано

на

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Мароко и фронтът Полисарио да проявят по-активен интерес към проблема със Западна Сахара и да не отлагат решението му за неопределено време.

„Време е страните да разберат необходимостта от диалог и да търсят изход, а не просто да подкрепят безкраен процес, без надежда за резултат“, каза генералният секретар.

Той изрази надежда за развитие на ситуация, която не може да се помръдне от десетилетия. Според Гутериш има сериозни проблеми със сигурността в Западна Сахара.

„Терористичната дейност се разпространява в района на Сахел и се приближава до брега. Затова всеки има интерес да реши проблема със Западна Сахара веднъж завинаги“, заключи генералният секретар.

Гутериш направи такова изявление, след като новият пратеник на ООН Стафан де Мистура завърши първото си посещение в региона.

Районът, който е предмет на спор между Мароко и подкрепяния от Алжир Фронт Полисарио, е в списъка на “несамоуправляващите се територии” на Организацията на обединените нации.

Рабат, който контролира около 80% от този огромен пустинен регион, стартира големи проекти за развитие в него през последните години и предлага автономия на Западна Сахара, подчинена на мароканския суверенитет над нея.

По отношение на Фронта Полисарио, той призовава за референдум за самоопределение под надзора на ООН в съответствие със споразумението за прекратяване на огъня, подписано през септември 1991 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено