Открийте ни и в

Политика

Гълъб Донев: Железопътният Коридор VIII ще осигури ключова връзка в региона

Началото на строителството на Източната част на жп Коридор VIII

публикувано

на

Премиерът: Представях си заглавие в медиите "Гълъб Донев отлетя от МС"

Коридор VIII е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РС Македония и Албания. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка.

Това заяви Гълъб Донев,

министър-председателят, по време на церемонията, с която се отбеляза началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор VIII, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка.

В събитието край град Куманово, участва премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Вино, два брака и шипки: Дядо Цветан е най-възрастният българин в Бразилия (СНИМКИ)

През изминалите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор VIII, е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Съществено важно е да говорим за Коридор VIII във всички негови измерения като важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РСМ и Албания.

България работи активно за включването на Коридор VIII в приоритетната европейска транспортна мрежа – направлението София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде определено като част от Европейския коридор Западни Балкани.

Изграждането на Коридора

е приоритетно както за България, така и вярвам за всички страни по неговото протежение, каза още Гълъб Донев.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

“Последиците на войната в Украйна разкриват за пореден път едно най-уязвимите места на нашия региона, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура”, отбеляза още Донев. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим директни пътища за доставки. Вместо това поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи пред трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем”, каза още Гълъб Донев.

Донев съобщи, че предстои да се подпише Споразумение между българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово. По думите му, това ще осигури диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ за РС Македония, както и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера.

Ускореното изграждане

на Коридор VIII е в интерес и на националната, и колективна сигурност, смята Донев.

С изграждането на Коридор VIII може да осигурим важната за региона връзка по транспортната ос Изток-Запад, свързващ ни с Кавказ, Средна Азия и Близкия Изток.

100 години Disney: Приказен юбилей се подготвя за 2023 г.

Той изтъкна колко важна е инфраструктурата за развитие на нашия регион. „За първи път в историята на България и Северна Македония се очаква в края на годината търговският обмен да е над 1 млрд. евро. Представете си какъв би бил обмена, ако имаше развита инфраструктура. Интересът за бизнеса е очевиден”, каза служебният премиер.

Не се съмнявам, че сходни положителни перспективи биха се създали и за Албания, заяви Гълъб Донев.

Церемонията идва само ден преди в Благоевград да бъде учреден македонският клуб, който е предвидено да носи името на поета Никола Вапцаров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено