Открийте ни и в

България

Дават на прокуратурата “Морска администрация” заради кораба край Камен бряг

Администрацията, която наследихме, притежава професионална, етична и морална нищета, каза екоминистърът

публикувано

на

Екоминистърът Асен Личев обяви, че ще сезира прокуратурата да разследва „Морска администрация“ за престъпление срещу околната среда. Причината е случилото се със заседналия кораб край Камен бряг.

Личев призна, че в случая има опасност от две кризи – административна и екологична.

„Недопустимо е една страна членка да допусне кораб, който видимо отива към брега и е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да се превозва в такъв вид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитена зона”, заяви Личев.

Директорът на "Морска администрация" е уволнен заради кораба, заклещен край Камен бряг

„Администрацията, която завари служебното правителство, имаше само две годни неща – едното беше джипът, който се шофираше от премира с държавни средства, както и неговата медия за лична употреба „Севда ТВ“. Защото администрацията, която заварихме като наследство в „Морска администрация“, в частност и в МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична и морална нищета“, заяви още Асен Личев.

Той успокои, че основният риск за околната среда в района е преодолян. Горивото от долните резервоари на кораба е източено.

Високи вълни и вятър пречат за изтеглянето на кораба край Камен бряг

„Няма как при никакви обстоятелства резервоарът да бъде пробит, а от него да изтече опасното гориво лек дизел“, обясни Личев и поясни, че той е много по-опасен и е класифициран като силно токсичен спрямо водните организми с дълготраен ефект върху скалите и плажната ивица.

„Искам да ви уверя, че органите на МОСВ влязоха в ролята си от първия момент и продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море и в района на кораба и са в готовност да окажат всякакво съдействие на каквато и да е спасителна операция“, каза Личев.

Оттук нататък приоритетът на МОСВ ще бъде да не се допуска увреждане на околната среда и здравето на хората. В тази връзка ексминистърът е възложил на РИОСВ мониторинг в радиус 1 км около кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при всяка следваща операция, която ще бъде проведена по спасението на заседналия кораб.

Властта с план за евакуация на екипажа от кораба край Камен бряг

Данните от пробата в района показват, че няма отклонение в PH на водата, обясни Росица Карамфилова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

След разсипването на част от карбамида във водата е установено леко превишение на нормите на азот амониев. Резултатите досега не показват отклонения и замърсяване в средата и те са сравними със стандартния и регулярен мониторинг, който се осъществява от Института по океанология, уточни Карамфилова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА