Открийте ни и в

Български истории

Даниела: Един български „МЕНСА“ рекорд за вечни времена

Да си по-умен от шефа е трагедия, казва най-интелигентната жена в света

публикувано

на

Даниела Симидчиева

„Дали интелектът е правопропорционален на добротата и филантропията?… В „МЕНСА“ установих, че интелектът действа на хората като парите – добрите ги прави по-добри, а лошите по-лоши“, казва Даниела пред “Труд”. Самата тя не отдава голямо значение на факта, че рекордът й от IQ теста на световната организация – 192 при 200 възможни точки – ще остане ненадминат в света, за вечни времена.

Обяснението е просто: от 2007 г. от „МЕНСА“ въвеждат нови правила и „таван“ от 156 точки. Всички резултати над се обозначават като „156+“ и никой не знае какво стои зад този плюс. Така българката Даниела Симидчиева, явила се по старите правила, остава за вечни времена най-интелигентната жена в света.

Новината за изключителния й успех излиза през 2005-та, или 2 години след IQ теста й през 2003-та. Светът е шокиран: „Някаква българка е постигнала резултат,

по-висок от този на гения Айнщайн?!“

Къде е по това време Даниела? „Българската Мария Кюри“, „Жената с IQ, по-високо от това на Айнщайн“, както я величаят световните медии, работи на мизерна заплата в малка печатница и едва успява да си плати наема.

Даниела: Един български „МЕНСА“ рекорд за вечни времена

Даниела в най-трудния си период, когато се явява и на тест в „МЕНСА“.

С дъщеря й Цветелина спят на легла на 2 етажа, като в казармата. На отсрещното легло е най-малката – Петя. Нощем, когато някой звънне от световна медия, Даниела, още сънена, се блъска в тъмното между леглата, за да се добере до телефона. Дава интервюта на английски и руски за целия свят… „Говорех тихичко, за да не събудя децата, а те, миличките, седнали в креватчетата и питат за кого съм дала интервю. Викам, ми не знам, звънят ми отвсякъде“, спомня си Даниела.

Най-интелигентната жена в света има

5 висши образования

две от които почти завършени: икономика на вътрешната търговия, социология (със сертификат и от Социологическия университет в Швеция), педагогика и промишлено инженерство. Следвала е и английска филология, и електроника. Била е в управителния съвет, заместник-председател и председател на „МЕНСА България“.

Даниела: Един български „МЕНСА“ рекорд за вечни времена

Даниела Симидчиева (в средата) като изпълнителен директор на Българска асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ).

Родена е в Благоевград, като до 7-мата си година отраства в селцето Воден, Ямболско. Завършва гимназия в Благоевград, пълна отличничка, с полюсно противоположни интереси и в хуманитарните, и в техническите науки. Тя следва редовно икономика в УНСС, останалите си 4 образования учи задочно.

Когато „избухва демокрацията“, Даниела става председател на КНСБ в Благоевград. Изключват я от Техническия, защото не се е явявала повече от 2 години, но завършва електроника и автоматика в ЮЗУ. Записва магистратура по социология паралелно в ЮЗУ и дистанционно в университета в Лунд, Швеция. Учи и английска филология.

След 20-годишен щастлив брак я връхлита развод. Съпругът й е с добра клиентела като стоматолог в Благоевград и самотната майка с 3 деца решава да замине за София. Преживява тежко раздялата и само за 40 дни сваля 30 кг.

През 2002 г. четирите се пренасят в София на квартира. Даниела се хваща на първата работа, която намира – в малка печатница, уж като счетоводител, но срещу мизерни пари върши какво ли не. Квартирата е ужасно студена, сняг навява в пукнатините между панелките, спят с ушанки и палта, а сутрин Даниела маже на децата си филии с евтин маргарин, шарена сол и конфитюр.

Да си по-умен от шефовете е истинска трагедия и Даниела се сблъсква с това, когато кандидатства за брокер в известна компания. На тест получава най-високия резултат сред всички служители. Собствениците, също брокери, са с по-нисък резултат от нея и й дават да разбере, че е по-добре да напусне.

Даниела: Един български „МЕНСА“ рекорд за вечни времена

Даниела (вляво) в офиса на „МЕНСА“ в Пловдив. На преден план е Росица Алексиева.

Някъде през онзи студен и гладен период тя се явява на изпита в „МЕНСА“, за да докаже на себе си и на бившия си съпруг, че „не е затъпяла“. Не отдава голямо значение на резултата, докато в София не пристига Джон Рейвън – младши, синът на автора на тестовете в „МЕНСА“. Споменават му за резултата на Даниела, а той потресен казва: „Трудно ми е да си го представя,

притеснявам се да говоря пред нея“

„Голяма борба беше – споделя с въздишка дамата. – Обидно ми беше, че където и да подавах молба за работа, не ме пробваха дори, по документи ме отхвърляха. Попаднах на място за преподавател на възрастни. Минах през всичките 5-6 кръга, с елиминации, а на финала ми казаха, че съм била „прекалено авторитетна“ за тази работа…“

Тя така и

не „монетизира“

ненадминатия си рекорд у нас, но японски представители на „Фуджи“ искат да снимат филм за нея и й предлагат да я направят… туристически обект. През 2011 г. е кандидат за вицепрезидент от ВМРО заедно с Красимир Каракачанов и тя като типична македонка и голям патриот се включва.

От 2010 г. най-после един човек оценява по достойнство какво е в екипа ти да е най-интелигентната жена в света – покойният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. В БСК Даниела Симидчиева е директор на център „Професионално образование и обучение“. „Работила съм с тъпи директори, които за да докажат своята значимост, мачкат теб. При Данев беше точно обратното. Той беше човек-институция, школа, с широка душа и широк мащаб“, казва Даниела с тъга.

След смъртта на талантливия шеф на БСК през 2018-та постът поема Радосвет Радев. През 2021 г. Даниела преживява нов шок – отива си много млад и Радосвет Радев. Ръководството на БСК поема Добри Митрев. Днес, 12 години по-късно, Даниела работи в Камарата, но вече гледа към пенсионирането си.

Споделя с вълнение как на 60-годишния й юбилей през 2020-та, в разгара на COVID вълната, дъщеря й Петя, заедно със сестрите си, организира 64 послания от нейни съученици, състуденти, колеги, приятели. „Поплаках си от щастие“, споделя тя. Признава, че е все така емоционална, само дето последните 30 години са убили в нея много идеалистични виждания.

В момента най-голямата й радост са дъщерите и внуците.

Генът си е ген

Две от дъщерите на Даниела са се явили на изпита за IQ на „МЕНСА“. Най-малката Петя има резултат 156+. А Цветелина по старата система за оценяване има 176 точки. „Тя се яви много млада, на 18 години, а коефициентът е възрастово зависим – при един и същ резултат коефициентът се увеличава с възрастта“, коментира дамата.

И след пенсионирането не смята да бездейства, а да търси допълнителни възможности за доходи като експерт по образованието, професионалната квалификация и по още много други неща. Замисля се и да извади стиховете и разказите си и да ги редактира.

Все повече хора я подтикват да разкаже необикновената си история в книга. „Дъщеря ми Елена се пошегува: „Всъщност защо ли трябва да опишеш невероятния си живот, като никой няма да ти повярва. Ще си мислят, че си написала сценарий за сапунка“, казва българката, чийто световен рекорд е невъзможно да бъде надминат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА